FTI CEO’su Karl Markgraf’dan şirketin durumuna ilişkin önemli açıklamalar 

FTI CEO’su Karl Markgraf’dan şirketin durumuna ilişkin önemli açıklamalar 
Tartışmaların odağındaki tur operatörü FTI’ın CEO’su Karl Markgraf, şirketin durumuna ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Turizm Güncel – Dış Haberler

Almanya’nın üçücü büyük tur operatörü FTI’ın CEO’su Karl Markgraf, şirket hakkındaki spekülasyonlara ve tartışmalara ilişkin fvw|TravelTalk editörü Klaus Hildebrandt’ın sorularını yanıtladı. Markgraf şirketin son iki bilançosundan yatırımcı arayışına ve acentelerle olan ilişkilerine kadar pek çok başlıkta açıklamalarda bulundu. İşte Klaus Hildebrandt’ın Karl Markgraf’a yöneltiği sorular ve onun yanıtları...

"Bild’in haberi 2021-22 bilançosu ile ilgili"

Kamuoyunun dikkati şirketinizin üzerinde. Bild gazetesi “Seyahat devi FTI ile ilgili büyük endişe” başlığını attı. FTI hakkında endişelenmeli miyiz?

Hayır. Çünkü Bild’in makalesi, bize göre sektördeki tüm şirketlerin ağır şekilde etkilendiği korona sonrası olan, 2021-22 mali dönemi bilançosuyla ilgili. Bizim için temel göstergeler olan operasyon gelirleri ve FAVÖK 2021-22 bilançosunda zaten pozitife dönmüştü. Bu göstergeler geçen yıl da yükseldi ve yükselmeye de devam edecek. Her alanda büyük ilerleme kaydettik. 2022-23 sezonunda 4,1 milyar euro ile gelirde korona öncesi seviyeyi yakaladık ve kazanç açısından tam olarak doğru yoldayız.

“Karlı büyümeye odaklandık, dönüşüme büyük yatırım yaptık”

Bununla birlikte yükümlülüklerimiz yüksek olduğu için yatırımcılardan gelen taze sermaye ve koronavirüs kredilerimiz Ekim 2023'te başlayan yatırımcı arama sürecimizin odak noktasını oluşturuyor. FTI hala karılılık açısından rakiplerinden çok uzak. Karlı büyümeye odaklandık ve geçtiğimiz dönemde dönüşüme büyük yatırım yaptık. Bunun elbette bir maliyeti var ancak bunun meyvelerini gelecekte toplayacağız. Mevcut mali dönemde sadece ciromuz artmıyor aynı zamanda daha yüksek marjlar yakalıyoruz. Ayrıca otel ve uçak riskimizi de azaltıyoruz.

“Yatırımcı arayışında iyi bir ilerleme kaydettik”

Pozitif bir gelişme olmadan yatırımcı çekmenin zor olacağı kesin. Yatırımcı arayışı süreci nasıl gidiyor?

Yatırımcı arayışında iyi bir ilerleme kaydettik. Yılda 4 milyar euronun üzerinde ciro yapan, çoğu yurt dışında, 120 iştiraki bulunan bir şirketin ayrıntılı değerlemesi peşinden çözüme ulaşılması zaman alır. Şu da önemli; Bu sürece sadece hissedarlarımız ve ana bankalarımız değil korona desteği sağlayan Berlin ve Münih’teki kurumlar da dahil durumda.

Korona döneminde Ekonomik İstikrar Fonu aracılığıyla FTI’ı destekleyen Federal Hükümeti ve Bavyera Eyaleti’ni mi kast ediyorsunuz?

Evet. Bu, işin tüm tarafları için en iyi çözümü bulmak adına gereken bir şey. Tarafların faydaları ile şirketin için olumlu büyüme koşulları yaratma noktasında bir denge bulmaya çalışıyoruz.  Bunun üzerinde çok yoğun çalışıyoruz.  

Bu konuda bir sürü spekülasyon var. Suudi Arabistanlılardan şirketin kurucusu ve azınlık hissedarı Dietmar Gunz’a kadar bir dizi isim ve spekülasyon ortada dolaşıyor.

Yatırımcı arama sürecinde Suudilerle hiç görüşmedik ve Dietmar Gunz’un şirketin çoğunluk hisselerini yeniden alma planı yok. Öte taraftan, turizm sektörüne dair bilgisi olan potansiyel yatırımcılarla görüşüyoruz. 

O zaman aradığınız şey sadece yatırımcı değil? 

Onu da arıyoruz. Stratejimiz ve gelecekteki fırsatlara ilişkin görüşmelere yeterince zaman ayırıyoruz.

“Gelecek yatırımcılar için FTI’ın dönüşüm planının açık ve anlaşılır olması gerekiyor”

Öte taraftan uzun süren yatırımcı arayışı şirkete ilişkim ‘belirsizlik’ oluşturdu. Bununla nasıl başa çıkıyorsunuz?

Bizim odaklandığımız şey neye ihtiyacımızın olduğu. 2027 yılına kadar tamamlamayı hedeflediğimiz ve şu ana kadar da uygulayıp iyi sonuç aldığımız bir dönüşüm planımız var. Gelecekteki yatırımcılar için FTI’ın bu dönüşüm planının açık ve anlaşılır olması gerekiyor. Öte taraftan, hangi noktada olduğumuz ve hedeflerimizle konusunda personelimizle açık bir iletişim içindeyiz. Düzenli toplantılarda CEO’larımız ve birimlerimiz çalışanlarımızın sorularını yanıtlıyor. Çünkü sürece şirketin tamamını dahil etmek benim için önemli. Ayrıca yurt içindeki ve yurt dışındaki oteller ve seyahat acenteleri gibi partnerlerimizle iletişimi onlar kuruyor. Bu nedenle, partnerlerimizi doğru bilgilendirebilmeleri için dönüşümü öncelikle onların iyi anlaması gerekiyor.

“Sawiris Ailesi FTI için uzun vadeli ve sürdürülebilir bir çözüm arıyor”

Sawiris Ailesi hükümetten destek alabilmek için şirketteki hissesini 3’te birden yüzde 75’e yükseltti. Sawiris Ailesi hala şirketin ana hissedarı mı?

Sawiris Ailesinin yatırımını bağlam içinde değerlendirmek gerekir. Samih Sawiris şirketi kurtarmak için bu yatırımı yaptı. Aksi taktirde FTI Grubu muhtemelen korona krizinden sağ çıkamayacaktı. Şirketin finansal yeniden yapılanma süreci devam ediyor. Elbette yeni yatırımcıların gelmesi şirketteki hisse yapısını değiştirecektir ama Sawiris Ailesi, FTI Grubu için uzun vadeli ve sürdürülebilir bir çözüm arayışında. Onlarla yakın temas içinde hareket ediyoruz. Her iki haftada bir, her şeyden önce güçlü, istikrarlı ve mali açıdan sağlam bir FTI Grubu tesis etmeye çalışan Naguib S. Sawiris'in Başkan olduğu Denetim Kurulu toplantısı yapılıyor.

“En çok denetlenen şirketiz”

FTI Grubu, pandemide 600 milyon euro Alman Kalkınma Bankasından, 280 milyon euro da bankalardan kredi aldı. Bu borç yükü ile nasıl başa çıkıyorsunuz?

Kredi borçlarının ödenmesi likidite planımızın bir parçası. Hatta geçen yıl olağandışı bir borç geri ödemesi yaptık. Bu bağlamda, basında çıkan son haberler nedeniyle en fazla denetime tabi şirketlerden biri olduğumuzu söyleyebilirim. Devlet yardımı çok detaylı bir finansal iletişim sürecine bağlı. Buna ek olarak, diğer tur operatörleri gibi, Seyahat Garanti Fonu tarafından da denetleniyoruz.

“İlk hedefimiz yeni fonlarla şirketin dönüşümünü tamamlamak”

Yatırımcı arayışında olduğunuzu açıkladığınızda taze sermayenin başta dijitalleşme olmak üzere, yatırımlara ve koronavirüsün etkilerini sonlandırmak için harcanacağını belirttiniz. Bu mümkün mü?

Elbette borçlarımızı hızla azaltmak istiyoruz. Ancak ilk  hedefimiz bu fonlarla şirketin dönüşümünü gerçekleştirerek onun uzun vadeli rekabetçiliğini ve karlılığını artırmak. 

Seyahat giderlerinden işe alımlara kadar önemli tasarruflar yaptığınızı duyuyoruz. Bu doğru mu?

Evet, giderleri kontrol altında tutmak zorundayız. Ancak işe alımları dondurmuş değiliz. Sadece, ihtiyacımıza cevap verip vermediğini anlamak için, her başvuruyu eskisine kıyasla daha ince eleyip sık dokuyoruz.

“Seyahat acentelerini huzursuz etmek isteyen belli çevreler”

Finansal raporunuz nedeniyle huzursuz olan seyahat acentelerine ne söylemek istersiniz?

Bu dedikoduların kendi çıkarları için seyahat acentelerini huzursuz etmek isteyen belli çevreler tarafından çıkarılmasından korkulmalıdır. Ancak şunu açıkça ifade etmeliyiz: Biz iş yapmaya devam ediyoruz. Rezervasyon ve gelir durumumuz gayet iyi. Operasyonel olarak da iyi bir ilerleme kaydettik. Onun dışında FTI’da karakterize olan hiçbir şeyde değişiklik olmadı. 

Geniş bir yelpazede yüksek kaliteli ürünlerimiz var ve seyahat acentelerinin söylediğine göre, Erfurt ve Münih’teki servis merkezlerimiz acentelerle yakın temas içinde. Seyahat acenteleri aracılığıyla yaptığımız satışları artırmak istiyoruz. Bu amaçla bölgesel satış ekibimizdeki mevcut personelimize iki kişi daha ekleyeceğiz. Komisyon oranlarını ise sabit tutacağız.

“Acente komisyonları ve otel ödemeleri...”

Ancak arada sırada acente komisyonlarının vaktinde ödenmediğini, otel ödemelerinin ise hatırlatma yapılmadan ödenmediğini duyuyoruz?

Seyahat acente ödemeleri titizlikle ele alınıyor. Şu ana kadar bu yönde bir bildirim almadık fakat işlerin aksadığı tekil örnekler elbette yaşanıyor ve bunlara da hemen müdahale ediyoruz. Ama sonuçta şunu söylemek gerekiyor: Seyahat acenteleri komisyonları kontratlarına göre bir IT sistemi üzerinden yapılır. Bu arada, komisyon ödemelerini diğerleri gibi aylık değil günlük olarak yapıyoruz ve bu örnekte tekiz.

Oteller meselesinde ise biz faydamıza olan bazı ödeme koşullarını kullanıyoruz ama sonuçta onlar da paralarını alıyorlar. Şu anda otelcilere ödeme metodunu değiştirme üzerinde çalışıyoruz. Amacımız her destinasyonda farklılık arz eden sistemleri ve finansal süreçleri standartlaştırmak ve daha iyi bir ödeme sistemi geliştirmek.

Dijitalleşme konusunda neler yapıyorsunuz?

FTI pek çok tekiş şirketten oluşuyor. FTI’ın yanı sıra Big Xtra ve Windrose tur operatörleri ile yurt dışında çok sayıda ünitemiz var. Bunların hepsi bir çatı altında ama her biri kendi işi ile ilgili kararlar alıyor. Şimdi stratejiyi değiştiriyoruz ve ‘Biz bir şirketiz ve tüm grubu optimize etmek istiyoruz’ diyoruz. Bunun anlamı, süreçleri ve hizmetleri her birimin kullanacağı şekilde standartlaştırıyoruz. Ve elbette bu süreçleri ve hizmetleri radikal bir şekilde kökten dijitalleştirmeliyiz.

“Otel ve DMC ayaklarında hedefler aşıldı”

Siz FTI’ın karlı hale gelmesi gerektiğini söylüyorsunuz ama Almanya’da sektör gelirde 2019’u yüzde 20 aştı ancak fiyat hassasiyeti yüksek aileleri kaybettiği için müşteri sayısı azaldı. Sizin otel ve DMC tarafınız için müşteri sayısı da oldukça önemli. Bu konuya dair yaklaşımınız nedir?

Tatili önemli bir sosyal olay görüyoruz ve Alman ailelerin tekrar tatile gidebilmelerini istiyoruz. Bu aynı zamanda oteller ve hava yolu şirketleri ile yaptığımız görüşmelerin de ana başlıklarından biri. Bunu şu anda kendi otellerimizde dikkate almaya başladık. DMC şirketimiz, müşteri sayısındaki düşüşe rağmen, geçen yıl planladığı FAVÖK’e ulaştı. Bu, dönüşüm sürecinin sonuç vermeye başladığını gösteriyor. Aynı durum otellerimiz için de geçerli. Orada da hedefimizi yüzde 20 oranında aştık.

“Hava yolu ayağında kapasitemizi bir miktar azalttık”

Tur operatörleri otellere erken ödeme yaparak erken rezervasyonla ailelere uygun fiyatlı tatili garanti eder. Mevcut finansal zorluklara rağmen, FTI bunu geniş ölçekte yapabiliyor mu?

Evet, taahhütlerimizi yerine getirmeye devam ediyoruz. Otellerle çok iyi ilişkilerimiz var ve bunu sürdürmek istiyoruz. Fakat burada da grubun net bir perspektifi var; Büyümek istediğimiz yerlerde nasıl karlı olarak büyürüz? Bu nedenle hava yolu ayağında kapasitemizi bir miktar azalttık.

“Uzak mesafe seyahatler hızla artıyor”

Peki nerelerde büyüme potansiyeli görüyorsunuz?

Korona sonrası uzak mesafe seyahatlere talep yeniden yükseldi ve uçak kapasiteleri arttı. Satışlarımız yüzde 20’si uzak mesafe seyahatler oluşturuyor. FTI 360 ile çok geniş bir yelpazede ürünler sunuyoruz. Bu, seyahat acentelerinin müşterilerine kişiselleştirilmiş ürün sunmalarına olanak sağlıyor. Burada bizim için hala büyük potansiyeller olduğunu düşünüyorum, örneği Asya. Orta mesafe paket tatil destinasyonları da gayet iyi gidiyor. Gazze’ye rağmen Mısır bile iyi gidiyor. 

Otel bölümünüzü büyütmeyi hedefliyor musunuz?

Şu anda 45’i kira, 8’i kendi mülkümüz ve bir tanesi de işletme olmak üzere 54 otelimiz var. Bu alanda da kiralama veya işletme modelleriyle büyümek istiyoruz. Örneğin Mısır-Marsa Alam’daki Beach Safari Resort. Ayrıca üç otelimize de yenileme yatırımı yapıyoruz. 

Röportajın ilgili bölümleri Türkçeye çevrilmiştir. Tamamını “How Karl Markgraf wants to make FTI more profitable’dan okuyabilirsiniz.


Bu Haber 01.03.2024 - 13:39:02 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.