Firuz Bağlıkaya 2021'i değerlendirdi, 2022 beklentilerini açıkladı

Firuz Bağlıkaya 2021'i değerlendirdi, 2022 beklentilerini açıkladı

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, pandemi etkisinin azaldığı 2022 yılına ilişkin beklentilerini açıkladı.


Milliyet’ten Duygu Erdoğan’a konuşan Firuz Bağlıkaya eklentilerinin uzun süreli bir kapanmanın tekrarlanmaması olduğunu söyleyerek, “Aşılanmanın artması ile 2022’nin bahar aylarından itibaren önemli bir turizm hareketliliği bekliyoruz. Son yıllarda Türkiye’ye Avrupa ülkelerinden gelenlerin toplam ziyaretçi içindeki payı yaklaşık yüzde 45, Rusya ve BDT ülkelerinden gelen ziyaretçilerin payı ise yaklaşık yüzde 30-35’ler seviyesinde. Sadece turizmdeki birinci pazarımız konumundaki Rusya’dan Ocak - Ekim 2021 arasındaki 10 ayda 4.4 milyon ziyaretçi geldi. Yıl sonuna kadar Rusya’dan 5 milyona yakın ziyaretçi bekliyoruz. Bu pazarlar bizim açımızdan vazgeçilmez nitelikte. Beklentimiz, önümüzdeki süreçte pandeminin ilk döneminde yaşandığı şekliyle geniş kapsamlı ve uzun süreli bir kapanmanın tekrarlanmaması yönünde.”  açıklamasında bulundu.

“Erken rezervasyon önemli”

2022’de turizminin nasıl geçeceği hakkında değerlendirmede bulunan Bağlıkaya, “Bütün dünya pandemide çok sıkıldı, evlerde hapis kaldık, tatili ve insanlarla bir arada olmayı çok özledik. Bu özlem, aşılanmanın artması ve virüsün kontrol altına alınması ile müthiş bir tatil isteğine neden olacak. Nitekim İngiltere’de yapılan bir araştırma insanların yüzde 60’tan fazlasının deniz aşırı ülkelerde tatil yapmak isteğini ortaya çıkardı. Aynı araştırma İngilizlerin Türkiye’yi çok özlediğini de ortaya çıkardı. Bu gelişmeler çerçevesinde acentalarımız canla başla çalışıyor. Yerli konuklarımız açısından bakarsak 2022 için beklenen turizm patlaması ve dövizdeki artan kur göz önüne alınmalı. Bu durumda erken rezervasyonun önemi bir kez daha kendini belli ediyor. Vatandaşlarımızın bu çağrıya kulak vermesi çok önemli.” dedi.

“21.5 milyon ziyaretçi ağırladık”

22 milyar doları aşan toplam turizm geliriyle sezonu kapattıklarını açıklayan Bağlıkaya, “Acentalarımız pandemide en çok yara alan turizm paydaşları oldu. 2019’un yüzde 40’ına ancak ulaşabildik ama tam kapanma yaşayan ülkelerle çalışan acentalarımız sezonu boş geçirdi. Buna rağmen personeli işten çıkarmak yerine kendimizi korumak için neyimiz var, neyimiz yoksa devreye sokup ayakta kalmaya çalıştık. Ancak, 2021’in ilk döneminde aşılamanın devam etmesi nedeniyle turizm hareketleri bu yılın ikinci döneminde başladı. Ocak-Eylül 2021‘i kapsayan ilk 9 ayda 17.5 milyonu yabancı olmak üzere toplam 21.5 milyon ziyaretçi ağırladık. Turizm gelirimiz ise 16.8 milyar dolara ulaştı. Kişi başı ortalama turizm harcaması ise 830 dolar oldu. 2021’i 28 milyonun üzerinde toplam ziyaretçi sayısı ve 22 milyar doları aşan toplam turizm geliri ile kapattığımızı düşünüyoruz.” dedi.

“Bu çalışma ile ülkemizin turizm potansiyelini artırabileceğiz”

Yunan acentecilerle ortak bir çalıştay hazırlığı içerisinde olduklarını açıklayan Bağlıkaya, “Kimse binlerce kilometre öteden sadece bir destinasyonu ziyaret etmek için gelmiyor artık. Seyahatleri birkaç şehir, birkaç ülkeyi kapsayacak şekilde tasarlamak potansiyeli artırıyor. Bu noktada Yunanistan’daki acentacı dostlarımızla ortak bir çalıştay hazırlığı içindeyiz. Bu çalışma ile ülkemizin turizm potansiyelini artırabileceğimizi düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“Ülkemizdeki kamp karavan segmenti çok hızlı bir gelişme gösterdi”

Bağlıkaya, popülerleşmeye başlayan kamp, karavan, glamping gibi modellerle ilgili “Karavanla gezmek gibi bir hayaliniz var mı? Kamp karavan tatili için ‘pandeminin yükselen yıldızı’ tanımlaması kullanılıyor ve bence de bu tanım çok doğru. Hemen herkesin aklında insanlardan uzak, doğada yalnız ya da aile ile birlikte tatil yapma hayali var. Tabii ki ben de karavanlara meraklıyım, geçtiğimiz günlerde İzmir’de yaptığımız Travel Turkey Fuarı’nın en çok ilgi çeken kısmı outdoor bölümü oldu. Ben de gezme fırsatı buldum. Ülkemizdeki kamp karavan segmenti çok hızlı bir gelişme gösterdi.” dedi.

“Zerzevan Kalesi bölgenin turizm potansiyelini yükseltecek”

Mart ayında Diyarbakır’da düzenlenecek Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı için çalışmaların sürdüğünü kaydeden Bağlıkaya, “Önümüzdeki mart ayında Diyarbakır’da Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı’nı düzenleyeceğiz. Diyarbakır’daki Zerzevan Kalesi beni çok etkiledi. Öncesinde basın toplantısı yapmak için Diyarbakır’a gittiğimizde arkadaşlarımızla Çınar ilçesindeki Zerzevan Kalesi’ni ziyaret ettik. MÖ 4. yüzyıldan kalma dönemin gizemli dini olan Mitra, yani güneş inancının yeryüzünde bozulmayan tek tapınağı bu kalede ortaya çıktı. Zerzevan Kalesi’nin bölgenin turizm potansiyelini çok daha yukarıya çekeceğine inanıyorum.” ifadelerini kullandı.



Bu Haber 03.02.2022 - 11:43:50 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.