Faruk Boyacı: Herkes booking.com gibi sitelerin ağzına bakıyor

Faruk Boyacı: Herkes booking.com gibi sitelerin ağzına bakıyor
Küçük Oteller Derneği’nin düzenlediği değerlendirme toplantısında konuşan Başkan Faruk Boyacı, turist profilinin hızla değiştiğini, klasik Avrupa pazarlarının yerini başka pazarların aldığını söyledi. Boyacı, küçük otellerin bu sıkıntılı süreci aşmak için alternatif pazarlara yönelmesi ve buralara yatırım yapmaları gerektiğini kaydetti.


TurizmGüncel

Küçük oteller olarak, denizaşırı pazarlara çok önem verdiklerini söyleyen Faruk Boyacı, bu pazarlardan gelen turistlerin hedeflerine çok uyduğunu dile getirdi. Bu turistlerin geceleme oranının Kapadokya, Efes gibi bölgelerde 14.5 olduğunu söyleyen Boyacı, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

EN HIZLI YÜKSELEN PAZAR ÇİN

"Bu pazarlardaki potansiyeli çok önemsiyoruz. Önümüzdeki süre içerisinde tüm üyelerimize bu konuya dair detaylı bilgiler vereceğiz. Her ne kadar vatandaşlarımız Çinli turistin fazla olduğunu düşünüp Sultanahmet’te turistleri kovalasa da, bu artış aslında olumlu bir şey. Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiğimiz ankette üyelerimize en çok artış gösteren pazarı sorduğumuzda aldığımız cevap Çin oldu. Özellikle Kapadokya, Uzakdoğulu turistler açısından bir cennet. Pazarın potansiyelini düşündüğümüzde bu alana dair çalışmalarımızı yoğunlaştırmamız gerektiği ortada. THY, geniş gövdeli uçaklarla uçulara başladığında sayıların çok daha fazla artacağını düşünüyorum.  Çinliler, artık paket tur dışında internet üzerinden kendi tatillerini de almaya başladı. Özellikle genç kuşak tatilcilerde bu oran daha yüksek."

PAKET TURLAR AZALIYOR

"Yalnızca Çin’de değil, Güney Amerika, Hindistan, Singapur ve Hong Kong gibi pazarlardan gelen turistler, yavaş yavaş paket turlardan vazgeçmeye başladı. Bu tarz turistler, bizim otellerimizi tercih ediyor. Bunu değerlendirmeliyiz."

İSTANBUL'UN YATAK KAPASİTESİ 150 BİNİ BULDU, BİR DE GÜNÜBİRLİK EVLER VAR

"Ben TUROB’da çalışma yürütürken bir araştırma yapmıştık. 4-5 yıl önce İstanbul’un yatak kapasitesi 90 bindi, şu an bu rakam 150 bin civarında. Ancak bu yalnızca resmi ver. İstanbul’un 4 bir yanında evlerin turistlere kiralandığını hepimiz biliyoruz. Bu anlamda büyük bir sıkıntı var. Arza paralel turist getiremiyoruz. Ancak bizim şansımız şu; biz farklı bir segmenti ve şu an trend olan ve geleceğin de trendi olacağı belli olan bir alanı temsil ediyoruz."

HERKES BOOKING.COM GİBİ SİTELERİN AĞZINA BAKIYOR

Önümüzdeki süreçte ne yapmamız gerektiğine dair detaylı incelemeler yaptık. Küçük otel pastasını büyütmemiz gerekiyor. Yalnızca İstanbul için değil, Türkiye genelinde bu durum geçerli. Büyütmenin yolu ise var olan alanların dışına açılmak. Herkes, Booking.com gibi sitelerin ağzına bakar durumda. Hiç kimse nasıl pazarlama yaparım, hangi kanallara nasıl ulaşabilirim diye düşünmüyor. Örneğin, kentimizde bizim hedefimize uyan pek çok etkinlik oluyor. Geçtiğimiz günlerde Samsung tarafından düzenlenen yüzme yarışına yurt dışından pek çok misafir katıldı. Aynı şekilde, Vodafone’un her yıl düzenlediği kıtalararası maraton da yurt dışından misafir ağırlıyor. Son olarak, İstanbul kalkışlı ya da varışlı kruvaziyer turlarını tercih eden turistlerin büyük kısmı seyahatlarini uzatıp İstanbul’da geceliyor. Tüm bu saydıklarıma, kongre misafirlerini de eklersek, oldukça yüksek sayılara ulaşmış oluyoruz. Bu turistler artık büyük otellerden sıkıldı ve küçük otelleri tercih ediyorlar. Bunları takip etmeliyiz.

TURİSTLERİ BİRBİRİMİZE YÖNLENDİRMELİYİZ

Önümüzdeki süreçte, derneğin kendi içindeki hacmini de değerlendirmeyi planladıklarını söyleyen Boyacı, konmuşmasını şu şekilde tamamladı:

"İstanbul’a gelen turistler buradan Efes’e gidiyor ya da Kapadokya’dan İstanbul’a geliyor. Bu turistleri birbirimize yönlendirme konusu üzerine de çalışmalar yapıyoruz. Bunda sonra kurumsal kimliğimizi daha fazla ifade edeceğiz. Gelişen pazarlara yönelik bilgileri sizle buluşturacağız, sizden de biraz daha araştırmacı ve tetikte olmanızı istiyoruz."

 



Bu Haber 06.08.2015 - 20:35:05 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.