Ersoy: Bakanlıkta hızıma ayak uydurabilen kadrolarla çalışıyorum

Ersoy: Bakanlıkta hızıma ayak uydurabilen kadrolarla çalışıyorum

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy, turizm eğitiminden tanıtıma, Kültür ve Turizm Bakanlığının hedeflerinden döviz tartışmalarına ve bakanlığın şahsi hayatına etkileri ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bakanlıkta 28 bin kişinin çalıştığını belirten Ersoy, ''hızıma ayak uydurabilen kadrolarla çalışıyorum'' açıklamasında bulundu.


Sözcü gazetesinden Özlem Gürses'a konuşan Mehmet Ersoy, turizm eğitimi ile ilgili ekim ayında önemli bir adım atacaklarını açıkladı. ''Milli Eğitim Bakanlığımız ile ortak bir proje açıklayacağız. Bizi heyecanlandıran, turizm eğitimine yönelik bir işbirliği. Çok hızlı hayata geçirip, çok hızlı da sonuç alacağımız bir çalışma'' diyen Ersoy, iş birliğinden beklentileri ile ilgili olarak ise şunları söyledi:

''GÖRECEKSİNİZ BAŞARACAĞIZ''

''Türkiye'de turizm okullarına gidenler son seçenek olarak bu bölümleri yazıyorlar ve yüzde 80'i de mezuniyetten sonra bu işi yapmıyor. Oysa biz tutkuyla bu işi yapmak isteyen insanlar yetiştirmek istiyoruz. Göreceksiniz, başaracağız. Ekimde güzel haberler vereceğiz size.''

''AİLEMİ ÖZLÜYORUM''

Bakan olduktan sonra Ankara'da bir ev tuttuğunu ve eşi ile iki oğlunun İstanbul'da yaşadığını kaydeden Ersoy, “Ankara'da küçük bir ev tuttum. Eşim ve iki oğlum İstanbul'da, onları çok özlüyorum. En zorlandığım konu bu” dedi.

''CUMHURBAŞKANI, ŞİRKETİMİZDE YAPTIĞIMIZ VİZYONER İŞLERİ DUYMUŞ...''

Kendisine bakanlık teklifi yapılmasını beklemediğini dile getiren Bakan Ersoy, ''Doğrusu hiç beklemiyordum. Ben Sayın Cumhurbaşkanı ile sadece bir kez bir araya geldim. Kendisi bizim şirketimizde yaptığımız vizyoner işleri duymuş, fikrimi almak için Beştepe'ye davet etti. Bir saat 15 dakika ikili bir toplantı yaptık. Sonrasında adımı bakanlar listesinde gördüm.'' ifadelerini kullandı.

''BAKANLIKTA HIZIMA AYAK UYDURABİLEN KADROLARLA ÇALIŞIYORUM''

Ersoy, Bakanlıktaki insan kaynağı ve kendisinin çalışma tarzı ile ilgil bir soruya ise, ''Uyum sağlamaya çalışmadım açıkçası. Bu göreve gelirken bize şöyle denildi: 'Değişmeniz için değil, değiştirmeniz için getirdik…' Ben de bunu yapmaya çalışıyorum. Bakanlıkta 28 bin arkadaşımız var. Hızıma ayak uydurabilen kadrolarla çalışıyoruz. Hızımız daha da artacak çünkü yapacak çok işimiz var. Temel yaklaşım olarak 'Niçin yapılamaz' değil 'Nasıl yapılabilir' diyoruz. Bunun bütün gerekliliklerini de uyguluyoruz.'' yanıtını verdi.

''TURİZMİN GSMH İÇİNDEKİ PAYINI YÜZDE 8'E ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ''

Türkiye'nin ziyaretçi sayısında rekor kırdığını hatırlatan Mehmet Ersoy, ''Ancak, gelirde istediğimiz yerde değiliz. Yine de geçen seneye oranla gelirde ciddi bir artış var. Fakat kişi başı gelirimiz hâlâ çok düşük. Gelen turistin niteliğini, buna bağlı harcama kapasitesini artırmamız gerek. Amacımız kişi başı geliri de artırıp daha büyük hedeflere koşmak. Bu yıl turizm gelirleri Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 4'ünü oluşturuyor. Bizim amacımız 5 yıllık bir planlama içinde bunu yüzde 8'e getirmek.'' dedi.

''5 YILDA TURİZM GELİRİNİ 2 KATINA ÇIKARMAK İSTİYORUZ''

İlk 5 yıl hedefi için ''50 milyon turist, 50 milyar dolar turizm geliri yetmez'' diyen Ersoy, önümüzdeki 5 yılda turizm gelirini iki katına çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Ersoy, kendisine yöneltilen, ''Bu potansiyelin gerçekleşmemesinin önündeki engeller ne olabilir? Demokrasi sorunları mı, adalet sıkıntıları mı?'' şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

''HERKES AKIL VERİYOR AMA KİMSE 'KOMUN KİM?' DİYE SORMUYOR''

''Tabii, herkes bize akıl veriyor, haklısınız… Ama kimse, ‘Komşun kim?' diye sormuyor. Bence en önemli sıkıntımız Türkiye'nin karşı karşıya olduğu jeopolitik sorunlar. Avrupa'da bir şey yapmak kolay, adamın komşusu Avrupalı ülkeler. Türkiye'nin yanı başındaki komşularla bu işi yapmak çok zor. Buna rağmen Türkiye bir yere gelmeyi başardı. Terörle mücadele dünyanın en zor işi, mülteci akınıyla bile başa çıkamadı Avrupa. Bence biz okyanusu aştık, bundan sonrası daha kolay.''

DÖVİZLE FİYAT TARTIŞMALARI

Ersoy, Özlem Gürses'in kendisine yönelttiği diğer sorulara ise şu yanıtları verdi:

Dolar kuru meselesi size nasıl yansıyor? Bizzat siz de çok eleştirildiniz şirketlerinizde dolar fiyatlaması devam ediyor diye…

İnsanlar eksik bilgiyle konuşuyor. Dövizle fiyat veren, yurtdışı turlar satan şirketlerimizin çalışanları bile dövizle maaş alıyor. Yurtiçi operasyonlarımızın tümü TL. Otel müşterimizin de yüzde 80'i yabancı ziyaretçiler. Onlara da döviz üzerinden fiyat veriliyor. Türk müşterilerimiz ise hem yüzde 15 avantajlı hem de TL üzerinden ödüyorlar. İşin gerçeği bu.

''CİRO İLE İŞE GİRMEK DOĞRU DEĞİL''

Her alanda olduğu gibi turizm alanında da küçük ölçekli işletmeler sıkıntıda…

Sektörün yüzde 1'i bu tür işletmelerden oluşuyor. Çoğu da ne yazık ki özsermaye ile değil, ciro ile bu işe girmişler. En büyük sıkıntıyı şu anda onlar yaşıyorlar ne yazık ki… Ciro ile bu işe girmek doğru bir yaklaşım değil.

Tanıtım için nasıl adımlar atacaksınız?

Turizm her şeyden etkilenen bir sektör. Ama Türkiye'nin kendine ait gerçeklerini de yok göremezsiniz. Tanıtım politikalarında çok ciddi bir değişikliğe gidiyoruz, bunu görecek, hissedeceksiniz yılbaşında. Bu işte çok başarılı olan kurumlarımız var, onlarla da çalışacağız, profesyonel kişilerle de çalışacağız. Algı yönetiminde başarılı olmuş güçlü şirketleri, lobicilikte uzman isimleri gönüllülük esasıyla bakanlığımıza çağıracağız.



Bu Haber 25.09.2018 - 11:08:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.