Özel ile Ersoy arasında ‘hizmet’ ve Ulualan tartışması

Özel ile Ersoy arasında ‘hizmet’ ve Ulualan tartışması
CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy arasında ‘hizmet’ polemiği yaşanıyor. Özel, daha önce yaptığı bir konuşmada Ersoy’a Manavgat konusunda da suçlamalarda bulunmuştu.

CHP’nin 1-3 Aralık tarihlerinde Manavgat’ta düzenlediği kampa katılan Başkan Özgür Özel, yaptığı konuşmada isim vermeden Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a ve eski bakanlardan birine suçlamalarda bulundu.

“Araziyi aralarında taksim etmek istiyorlar”

Manavgat halkının, yerel idarenin ve siyasi partilerin Ulualan bölgesinde bulunan 3 bin 600 dönümlük alanın bölgede kış turizmini canladırmak için kullanılmasını istediğini, ancak biri eski, diğeri mevcut iki bakanın araziyi aralarında taksim etmek istediğini ileri süren Özel şu iddialarda bulundu:

“Manavgat’ta kış döneminde oteller kapanmasın diye oraya kış turizmine, sağlık turizmine, spor turizmine dönük bir şeyler yapılması ve o alanın Manavgat’ın kullanımında kalması gerekiyor. Bunu Şükrü Başkan da, ilçe başkanımız Oytun Başkan da ama MHP’lisi de, AKP’lisi de böyle istiyor doğru mu?

“Oraya büyük  bir otel dikmek istiyorlar”

Ama iki bakan, o alanı allem ediyorlar kullem ediyorlar aralarında taksim etmek sitiyorlar. Önce bir plan yaptılar Turizm Bakanlığında başvurduk plan iptal oldu. Şimdi planı tekrar kitabına uydurmuşlar yine getirmek sitiyorlar. Oraya büyük bir oteli dikip senin iki bakanın, bir tanesi bir önceki bir tanesi şimdiki iki bakanın aralarında paylaşıp Manavgat’ın kanını emmek istiyorlar.”

Ersoy ‘belediyeler yapmadığı için biz yapıyoruz’ demişti

CHP Genel Başkanı Özgür Özel ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy arasındaki polemik 23-24 Kasım tarihlerinden düzenlenen Resort Kongresinde Bakan Ersoy’un CHP’li belediyelere dönük “Her ne kadar Büyükşehir Belediyelerinin sorumluluğunda olsa da onların yapmadıkları altyapı yatırımlarını Bakanlık olarak devralıp biz yapıyoruz. Bu kapsamda, güncel toplam değeri yaklaşık 1,82 Milyar TL olan Antalya Belek Serik-2 ve Muğla Bodrum Atıksu Arıtma Tesisi yatırımları Bakanlığımızca tamamlanarak hizmete alınmıştır. 2023 Şubat ayında yapımına başladığımız Antalya Kemer Çamyuva Atıksu Arıtma Tesisini de inşallah 2024 yılının mart ayında tamamlayacak ve bölgenin hizmetine sunacağız.” sözleri ile başladı.

“2,5 milyon kişiden toplanan parayla 26 milyonun arıtması yapılıyor”

Özgür Özel ise, Bakan Ersoy’un iddialarına şu yanıtı verdi: 

“Geçtiğimiz günlerde Turizm Bakanı Cumhuriyet Halk Partili belediyelere bir iftira attı, bir yalan attı ve halkı doğrudan kandırdı. Bunu düzeltmek boynumuzun borcu. ‘Antalya’da Muğla’da arıtma yapmıyorlar, devlet olarak ben yapıyorum’ diyor. Bakın değerli vatandaşlar Antalya’nın nüfusu 2,6 milyon. Antalya’ya 1 yılda 16 milyonu yabancı, toplam 26 milyon turist geliyor. Devlet Antalya belediyelerine Muğla belediyelerine kış nüfusuna göre katkı sağlıyor. Atık su parasını 2,5 milyon kişiden topluyorsun, 26 milyonun arıtmasını yapman lazım. Nasıl olacak bu iş? Sen turist başına aldığın vergiyi merkezi yönetime alıyorsan, sırf CHP’li belediyeler güçlenmesin diye. 26 milyon kişinin arıtmasını kim yapacak? Elbette devlet yapacak. Ama ne yapıyorlar? “At bakayım şuraya imzayı, yoksa arıtmayı yapmam”. CHP’li belediyelere 25 yıllık atık su bedelini merkeze çekme karşılığında arıtma yapıyorlar. 5 yılda kendini amorti ediyor. 20 yıl Antalya’nın vergisini Ankara çalıyor. Antalya’ya hizmet edilmesin diye. Muğla’ya hizmet edilmesin diye. Bu hakkaniyet değildir. Bu yalanın altında ben kalmam, ama bu bakan kalır, onu atayan Cumhurbaşkanı kalır. Ama bir gerçek var. Daha 25 yıl bu güzelim beldeleri bu milletin bizim partimizle yönetileceğini biliyorlar. Gelirlerine şimdiden el koyarak, Antalya’yı Muğla’yı İzmir’i şimdiden cezalandırıyorlar. Hapırsanız da köpürseniz de iyi yönetiyoruz, dürüst yönetiyoruz, çalışkanca yönetiyoruz. Biz yönetmeye siz de çatlamaya devam edeceksiniz.”

Ersoy: Emek hırsızlığı yapmasın, 5 yıl boyunca ne yaptılar diye sorgulasın

Özgür Özel’in açıklamalarına yanıt veren Ersoy ise Özel’i ‘emek hırsızlığı’ yapmakla suçladı. Ersoy’un açıklamasında altı çizilen noktalar şöyle:

"Turizm bölgelerindeki atık su arıtma tesisleri yapım işi ilgili belediyenin belediye meclisinden ve belediye başkanının da onayından geçerek karşılıklı olarak imza ile devir alınmaktadır. İvedi ihtiyaç olduğu halde ilgili belediyeler tarafından bu yatırımların yapılmaması doğal olarak turizm bölgelerimizde olumsuzluklara sebep olmaktadır. Bunun önüne geçmek için söz konusu yatırımlar Bakanlığımızca yapılmakta ve giderlerin tamamı da Bakanlığımız bütçesinden karşılanmaktadır. Protokoller çerçevesinde alınacak olan atık su gelirlerinin miktarı ve ne kadar süre ile alınacağı yine ilgili belediye ve Bakanlığımızca hesaplanarak, ortak mutabakat sonrası belirlenmektedir. Söz konusu bu gelirin, 50 yılda bile tesislerin finansman ve yatırım maliyetlerini amorti edemeyeceği aşikardır. İddia edildiği gibi tesisler kendini 5 yılda amorti edebiliyorsa neden ilgili belediye bu tesisleri kendisine yapmak yerine Bakanlık ile protokol imzalamayı talep ediyor. Biz, Bakanlık olarak Belediyenin işlerini yapmaya meraklı değiliz. Turizmin geleceği açısından ihtiyacı da görmezden gelemiyoruz.

Özel, emek hırsızlığı yapmak yerine kendi belediyelerine el atmadıkları trafik, su ve daha birçok altyapı sorunu dolayısıyla kızmalıdır. 5 yıl boyunca ne hizmet yaptınız diye sorgulamalıdır. Yapılanlar ve yapılmayanlar ortadadır."


Bu Haber 05.12.2023 - 09:41:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.