'Bakan Çelik yasal düzenleme için otelcilerle buluşacak'

'Bakan Çelik yasal düzenleme için otelcilerle buluşacak'
TÜROFED'İN 4'üncü olağan genel kurulunda bir konuşma yapan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yasal örgütlenme konusunda Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'in otelcilerle buluşmaya hazır olduğunu söyledi.


Savaş Daş - TurizmGüncel - Antalya

Konuşmasına TÜROFED Başkanı Osman Ayık ile Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik'e turizme olan katkılarından dolayı teşekkür ederek başlayan Rifat Hisarcıklıoğlu, cari açığın kapatılması ve istihdam noktasında turizm sektörünün son derece önemli olduğunu ifade etti. Hisarcıklıoğlu, konuşmasında şu noktaların altını çizdi:

BİR NUMARALI SEKTÖR TURİZM


"Turizm sektörü vermeye programlı bir sektördür ve altın yumurtlayan tavuktur. Bütün ülkeler buna böyle bakar. Ona gerekli ilgiyi gösterir iyi beslerseniz o kadar iyi verim alırsınız. Bizim ülke olarak bu sektörün üzerine titrememiz lazım. Katma değeri yüksek bir sektör. Sektörler içinde sıralama yapılırsa bir numaralı sektör turizmdir. Cari açığın çözümü için en önemli sektör biziz. Dışa bağımlılığımız çok az ve ürettiğimiz katma değer hiçbir sektörde yok."

İŞSİZLİĞİN İLACI 

"Son 30 yılda dünyadaki turist sayısı 5, bizimki 120 kat arttı. Kendi pastamızı 120 kat büyüttük. 30 yıl önce binde den daha az pay alırken, büyük yüzde 3,5 pay alıyoruz. Türkiye dünyanın 6, Avrupa’nın 3’üncü en ‘büyük destinasyonu. Turist sayımızı yüzde 60 arttırarak dünya lideri olduk. Bugün 358 tane mavi bayraklı tesisimize dünya üçüncüsü olduk. Şu anda ülkeye 31 milyar dolar döviz kazandırıyoruz. Aynı zamanda en büyük sorunlarımızdan biri olan işsizliğe ilaç oluyor. Büyümenin yüzde 10’u da turizm sektöründen gelmektedir. Turizm ekonomik büyümenin dinamosudur."

ÖZAL'A TEŞEKKÜRLER 

"Turizm biz vizyon işi. O yüzden turizme vizyon kazandıran kişiyi de buradan anmak lazım. Ülkeye gelen turist sayısının 300 bin olduğu dönemde “bu ülkeye 10 milyon turist gelecek” diyen Özal’ı da anmak lazım. Bu, vizyon sahibi liderin bir göstergesi. Biz devletten hiçbir şey istemiyoruz. Önümüz açılsın istedik. Önümüz açıldı ve geldiğimiz nokta ortada."

OTELLERİMİZ RAKİPLERİNKİNDEN 2 YILDIZ ÜSTÜN
 
"Dünyada turizm pastası artmaya devam edecek ve bizim bu pastadan alacak daha çok payımız var. Bugün İspanya 58 milyona ulaşıyor. Biz Antalya’da çok rahat 50 milyon insanı ağırlayabiliriz. Akdeniz çanağında Antalya’nın bir tane rakibi yok. Bizim oteller İspanya ve Yunanistan otellerinin 2 yıldız üstünde. Onların 5 yıldız dediği otele biz burada 3 yıldız diyoruz. Bizim daha çok kat edecek yerimiz var. Bununla birlikte, kış, kaplıca, kongre, yayla turizmi anlamında büyük potansiyellerimiz var. Alacak daha çok yolumuz var."

"Gelen turistten daha fazla katkı almamız gerekiyor. Antalya^yı Kapadokya’ya bağlamamız lazım. Buraya hızlı tren lazım. Antalya’ya yapılacak her yatırım misliyle ve en kısa sürede geri dönecektir."

YASAL  ÖRGÜTLENME İÇİN BAKAN TURİMCİYİ BEKLİYOR
 
"Uçakta gelirken kendisiyle konuştum. Bakanımız yasal örgütlenme ile ilgili turizmcilerle buluşmaya hazır. Ne zaman isterseniz gelin dedi."

DENİZ OLDUĞU İÇİN YATIRIM YAPILIYOR

"Diğer taraftan Kıyı Kanunu bir diğer sorun. Biz bu konu ile ilgili bir tek yetkili otoritenin olmasını istiyoruz. Biz gidelim Kültür ve Turizm Bakanlığı’na derdimizi anlatalım. Buraya deniz olduğu için yatırım yapılıyor. Şezlong attın diye ceza kesiliyor. Şezlong koymadan insanlar denize nasıl girecek."

YABANCI İŞÇİ SEKTÖRÜN OLMAZSA OLMAZI

"Biz, kış döneminde de personeli istihdam etmek istiyoruz. Şu anda 6 ayın sonunda işten ayrılıp, işsizlik parası alıyor çalışanlar. Kış döneminde üzerimizdeki yük kaldırılsın, biz de onları istihdam etmeye devam edelim. Bırakıp gittiklerinde onlar da sıkıntı çekiyor, otel ile bağları zayıflıyor. Yabancı işçi çalıştırma ise bu sektörün olmazsa olması. Antalya nüfusundan fazla yabancıyı ağırlıyorsunuz. Dillerle ilgili sıkıntılarımız var. Özellikle Rusça konusunda. Bizde Rusça bilen yok ve bunların dilerlini bilen insanları getirmemiz gerekiyor. Sistem otelcileri, kayıt dışı çalıştırmaya itiyor." 
 


Bu Haber 14.12.2013 - 12:42:21 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Zafer Cengiz 17.12.2013 - 05:51

    İlginç dönem diye konuya girerek gerçekleri bir güzel yorumlamışsınız Serdar Bey.. AMA: Olayın boyutları bu kadarla kalmıyor ve söz konusu süreç 1999a ve 2.Hamleye uzanan 14 yıllık bir süreç, bu da 40 yıllık turizm tarihinin üçte biri demektir.. Bu hamle ile 7 yıl sonra 2023 Stratejisi YASAL Hüküm olarak devreye girdi AMA 5050 diye küflü arşivlerde kulağı çınlatılmaktan başka bir işe yaramıyor..? OYSA: Bugün gündeme getirilmeye niyet edilen tüm konular 1.Eylem Planı olarak sadece 16 puan alabilen bir ilgi ve per102ormansla sonuçlandı.. ŞİMDİ ise hemen devreye sokulması gereken 2.Eylem Planı paralelinde buzları çözülerek devreye sokulabilecek olan Stratejinin gündeme gelmesiyle, herkesin nasıl hayretler içinde kalacağını, hep birlikte göreceğiz.. ZİRA (işin kötüsü) Stratejide 2023 yılına yakıştırılan 50 milyar gelir hedefinin, 1.Eylem Planı sonu olan (bu yıl) 2013 için 7 yıl önce hedeflenmiş olan bir rakam olmasıdır.. Henüz Bakan değil ama Bakan yardımcısının bile düştüğü bu hataya, TOBB Başkanı düşmeyerek konuşmasında 2013 yılını telaffuz ettiyse de, bunun hatalı bir ifade olduğunun sanıldığına da eminim..

  • Serdar Sağlamtunç, FCSI 16.12.2013 - 10:34

    İlginç bir dönemden geçiyoruz. Mevki sahipleri neden bahsettiklerini farkında değil ve doğal olarak sonuçlar ortada. Strateji belirleyemeyen bir bakan ve one destekleyen odalar, borsalar... Turizmin T si bile anlaşılamamış, büyük laflardan elde edilen küçük çıkarımlar bunlar. Zafer Bey nafile didinip birşeyler anlatmaya çaba sarf ediyor, yıllardır bir yetkili çıkıp, gel şu dediklerinle bir program yapalım, bunu paydaşlara yayalım, bir ortak noktada buluşalım sonra da bu görüşleri geliştirelim demiyor. Turizm konusunda fikir üreten çok kişi var, hepsinden bir feyz alınsa şimdi söylerken bile inanmadıkları seviyelere gelmesi işten değil. Ama men dakka dukka.

  • Zafer Cengiz 14.12.2013 - 04:49

    Merhum Özalın Birinci Hamlesi ile turizmde yatırım tıkanıklığı aşıldı ama eksik kalan Planlama ve Örgütlenme eksiklerini giderecek İkinci Hamle ile oluşan reçete 2023 Turizm Stratejisi, neden battal halde kaldı Sayın Başkanım..?? Şimdi ise gerekirse Üçüncü Hamle ile taşların yerlerine oturtulması ve son yıllarda başa gelen tüm sorunların çekilmesini, en seri yoldan çözmenin tam zamanı değil midir..?? 5 yıl önce otelcilerin acenteciler benzeri meslek yasasına dur dediniz ama bugün tuüm aktif paydaşları tek çatı altında toplayacak bir Turizm Ticaret Odası kurmasına neden Liderlik yapmıyorsunuz acaba..?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.