Avrupa'da havayolları ve havaalanları belirsiz uçuş yasaklarına bir son arıyor

Avrupa'da havayolları ve havaalanları belirsiz uçuş yasaklarına bir son arıyor
Avrupa Havayolları Birliği ve Uluslararası Havaalanları Konseyi Avrupa'daki kül bulutlarına bağlı uçuş iptallerinin önceden tespit edilebileceği bir sistemin çok acil oluşturulması gerektiği konusunda çağrı yaptı. Avrupa Havacılık Güvenlik Ajansı sorumluluğu üstlendi.


TurizmGuncel

Avrupa havayolu şirketleri ve havaalanları Avrupa Havacılık Güvenlik Ajansı’nın (EASA) volkanik kül kirliliği esnasında uçuşlara yol göstericilik yapacağını açıklamasıyla biraz olsun rahatladı. Avrupa Havayolları Birliği (AEA) ve Uluslararası Havaalanları Konseyi (ACI) Avrupa’daki hava trafiği aksamalarını en aza indirmek için çalışmalar yapan Avrupa Komisyonu’na takdirlerini iletti.



Gelecekteki muhtemel krizlere karşı hazırlıklı olmak adına komisyonun başarılı bir yönetim yapısı oluşturduğunu ifade eden kuruluşlar, aynı zamanda süregiden volkanik kül krizi için daha bütünlüklü bir yaklaşım sergilenmesi gerektiğini belirttiler.

İPTALLERİ ÖNCEDEN BİLİRSEK TELEBİ KORUYABİLİRİZ

AEA ve ACI Avrupa havacılığının kıtanın tamamını kapsayacak ve kesin verilere dayanan, yeni ve gelişmiş bir havacılık modelinee ihtiyaç duyulduğunu bildirdiler.  İzlanda’daki volkanik faaliyetin 6’ıncı haftasına girerken turizm sektörünün de artık zirve yapacağı sezona girmiş durumda olduğunu söyleyen kuruluşlar olasılık dahilinde olan yeni uçuş yasaklarında etkisiz kalmış prosedürler yüzünden sekörün daha fazla yara alabileceğini söylediler.



Reykjavik düzenlenen turizm konferansında AEA Genel Sekreteri Ulrich Schulte-Strathaus kül bulutu krizinde havayolu şirketlerinin kendi kendilerini başarıyla yönettiklerini söyledi. Strathaus “Reykjavik’e geliş normal ve kolaydı. Bunu söylemek zorunda kalmam utanç verici. Avrupa’da kafa karışıklığı devam ediyor. Buna bir son verilmeli. Volkanik küller nedeniyle havacılığın taşıdığı riskler iyi biliniyor ve belgelendiler. Tek ihtiyacımız olan bulutların hangi yöne ilerlediğini ve içeriğini bilmek. Bu yöntem sadece bilgisayar modellemelerini değil test uçuşlarını da içeren, havayolu işletmecilerinden alınacak örnekler ve geri dönüşlerle teorik çözüm modelleri oluşturulacak bir yöntem olmalı.
Gelişmiş veriyle risk bölgeleri daha net bir şekilde tespit edilebilir ve uyarı bölgelerine gerek kalmaz. Gerçek risk bölgelerini tespit edebileceğimiz bir modelin yaratımına odaklanmak birinci önceliğimiz olmalı. Veriler güvenli ve güncel olduğu sürece havayolu şirketleri uçuşların güvenliğine güvenebilirler” şeklinde konuştu.



ACI Genel Direktörü Olivier Jankovec ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada “EASA’nın sorumluluk almasını dopru yönede atılmış bir adım olarak değerlendiriyorum.  Ancak daha fazla ilerleme kaydetmek için uyumlu ve iyi ayarlanmış bir Avrupa uçuş prosedürü de oluşturulmalı. Bu noktaya gelene dek önceden kestirilemeyen uçuş yasaklarından kaçınamayız. Bu da tüketici talebini düşürmeye devam eder” dedi.



Bu Haber 25.05.2010 - 12:00:50 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.