Yurtdışına dönük paket tur satışları online ortamda neden gelişmiyor?

Yurtdışına dönük paket tur satışları online ortamda neden gelişmiyor?
Prontotur Satış ve Pazarlama Müdürü Sarp Özkar, yurtdışı turlarda online paket tur satışlarının çeşitli nedenlerden dolayı gelişmediğini belirtiyor. Online ortamda paket tur satışlarının artması için müşterinin kafasındaki tüm soruların yanıtlanması gerektiğini belirten Özkar, "Artık web sitelerinin sadece satış yapmak üzerine olmak yerine, adeta bir blog gibi insanların girip okuyup öğrendiği, seyahat konusunda heveslendikleri bir içerik portalı olması gerekiyor" değerlendirmesini yapıyor.


TurizmGüncel 
 
Prontotour Pazarlama Müdürü Sarp Özkar ile yaptığımız röportajı sizlere aktarıyoruz:
 
Websiteniz üzerinden online satış anlamında, hangi ürünler daha kolay ve daha çok satılıyor?
 
Gerek sektörün genelinde gerekse Prontotour.com üzerinden en kolay ve en çok satın alınan ürünler arasında ilk sıraları uçak bileti ve otel satışları alıyor. Paket tur satışı ise maalesef bu ürünler kadar çok satılmıyor. Zira yurtdışı turlarda otellerin merkeze uzaklığından tutun da, çevre gezilerinin detayları, şehirler arasındaki mesafeler, rehberin kalitesi,vize prosedürlerine kadar pek çok soru tüketicinin kafasını kurcalıyor. Pasaportunu teslim edeceği kişiyi mesela tanımak, öncesinde telefonda da olsa konuşmak istiyor. Bu gibi nedenlerle online satışlar tur paketlerinde gelişemiyor.
 
Genel satışınıza oranla web satışınız ne durumda? Bunu geliştirmek için neler yapıyorsunuz?
 
ONLİNE SATIŞIMIZ YÜZDE 8’LERE ÇIKTI
 
Yurtiçi-Yurtdışı paketlerde online olarak yüzde 5’lerde olan satışımız, son yaptığımız bazı kampanyalar sayesinde yüzde 8’lere kadar çıktı. Online ortamda tüketicinin satın alması için her tür sorunun detaylıca cevabını bulabilmesi gerekiyor. Sık sorulan sorular bölümünü güncel tutmak, tur satışı dışında destinasyonlar hakkında özel bilgiler vermek gerekiyor.
 
Artık web sitelerinin sadece satışa odaklanmak yerine, adeta bir blog gibi insanların girip okuyup öğrendiği, seyahat konusunda heveslendikleri bir içerik portalı olması gerekiyor. Bu bağlamda biz de sitemize her hafta yeni, yararlı içerikler ekliyoruz. 10 adımda kent rehberleri, tematik seyahatler, şimdi nereye gitmeli bölümü ve tura çıkılan dönemde şehirde olan sokak aktiviteleri-festivaller gibi şehrin yaşayan yönlerini ifade ediyoruz prontotour.com’da.  Böylelikle insanlar sitede daha fazla vakit geçiriyorlar ve seyahati alma konusunda hevesleniyorlar. Zaman zaman kampanyalar da yapıyoruz bu bağlamda.
 
Özellikle uçak firmalarından biliyoruz ki,  genelde firmalar web satışlarına yöneldiğinde, satış acenteleri bu konudan rahatsızlık duyabiliyor. Bu konuda sizin düşünceniz nedir?
 
Gerçekten sektör adına sorulmuş son derece önemli bir soru. Tur operatörleri toptancı olarak satışlarını gerçekleştirecek perakendeci konumunda bulunan satış acentelerinin desteğine ihtiyaç duymaktadırlar. Seyahat acenteleri bugün olduğu gibi yıllar sonra da tur operatörlerinin turlarını satmaya devam edecekler. Zira en önemli satış unsuru misafirlerle sıcak teması kuran satış noktalarıdır. Yöre insanının duygularını, ne istediğini en iyi bilen yine o yörede yetişmiş insanlardan kurulu acentelerdir. Bu nedenle o duygusal bağ, tüketici ile acenteler arasında hiç eksilmeyecek.
 
SATIŞ NOKTALARIMIZI BİN 200’E ÇIKARMAYI HEDEFLİYORUZ
 
Bununla birlikte, tur operatörleri olarak yıllık genel giderlerimizin her yıl ciddi oranlarla yükselmesi nedeniyle, Merkez ofis ve çağrı merkezi satışlarımızı gelecekte internet üzerinden daha fazla yürüyebilir hale getirmemiz gerekiyor ki, pek çok konuda tasarruf sağlayabilelim. Bu sadece maddi anlamda bir kazanç değil, aynı zamanda emek yoğun sektörümüzde bazı şeyleri otomatik hale getirerek hem daha hatasız iş yapabilmemizi hem de raporlama konusunda daha kontrollü-sistematik çalışmamızı sağlayacaktır. Bununla birlikte samimi olarak söylüyorum ki, güçlü bir tur operatörü olabilmek için, çalıştığı semti-kasabayı veya beldeyi en iyi bilen, o yöre insanının emek yoğun çalıştığı seyahat acentesi satışlarına tur operatörünün her zaman ihtiyacı vardır. Türkiye genelindeki 1060 satış noktamızı, bu yıl sonunda 1200’e çıkarma hedefimiz de bu düşünce yapısı ile ortaya çıkmıştır.
 
BİRE BİR MİL VERMEYE BAŞLADIK
 
Satış acentelerinize katma değer verecek kampanyalar da yapıyor musunuz?
 
Geçen sene Türk Hava Yolları sadakat programı Miles&Smiles ile işbirliği yapmaya başladık. İşbirliğimiz çerçevesinde web sitemiz prontotour.com üzerinden satın alınacak turlara, bire bir mil vermeye başladık. 2014 yılının ilk çeyreğinde, seçimin de etkisi ile seyahat pazarında ciddi bir etkilenme söz konusu olunca, Türk Hava Yolları’ndan aldığımız milyonlarca mili, Nisan-Mayıs ayı hareketli tur paketlerimizi satın alan tüketiciler için uygulamaya koyduk. İçinde bulunduğumuz koşullarda satışı düşen Türkiye genelindeki tüm acentelerimizin de yapacakları Prontotour’un Nisan ve Mayıs ayı hareketli yurtdışı tur paketlerinde harcadıkları Türk Lirası tutarı eşdeğerinde Mil veriyoruz.
 
Bu kampanyayı basında haber mahiyetinde pek çok mecrada duyurduk ve reklamlarını da gerek gazete reklamlarımızda, gerekse dergi reklamları, banner ve Google reklamları olmak üzere ciddi bütçelerle tüketicilerin gözü önüne çıkarıyoruz. Amacımız ise, Türkiye genelindeki acentelerimizi rakip firmaların acentelerine göre birkaç adım öne çıkarıp satış yaptırmak. Böylece yılın ilk periyodunda yaşanan durgunluğu da acentelerimizle birlikte üzerimizden atmış olacağız.
 
ACENTELERİMİZ DE BİZİM VELİNİMETİMİZ
 
Prontotour’un satışlarını yapan acentelerinize başka özel imkanlar da veriyor musunuz?
 
Söylediğim gibi, müşteri nasıl bizim velinimetimizdir diyorsak, aynı şey acentelerimiz için de geçerli. Acentelerimiz de bizim velinimetimiz. Biz onlarla bütünleştiğimizde sektördeki liderliği devam ettiriyor ve ödüllere onların seyasinde ulaşabiliyoruz. Biz onlara satılacak ürün sağlarken onlar da satış gücü ile bizi zirveye taşıyorlar. Karşılıklı kazan-kazan muhteşem bir bağ aramızda… Her yılİstanbul dışında genelde Antalya’da acenteler bilgilendirme, yıl değerlendirme  ve moral toplantıları düzenliyoruz, burada Türkiye’nin dört bir yanından gelen acentelerimiz ile kaynaşıp bütün oluyoruz. Geçen yıl bu toplantıda en Prontotour’u 2000 Avro ve üzeri satan acenteler arasında yaptığımız Milli Piyango bazlı çekilişle Fiat 500C otomobil hediye ettik. Yine aynı toplantıda yaptığımız çekilişle, IPad’ler ve seyahat paketi  ödülleri dağıttık acentelerimize.
 
Yıl içerisinde gerek yurtiçi gerekse yurtdışı olmak üzere, satış acentelrimize destinasyon tanıtıcı info gezileri organize ediyoruz. Acentelerimize değer verdiğimizden, ilişkilerimizi de uzun süreli yürütmek istediğimizden sattığımız yerlere onları götürüp bilgi sahibi olmalarını sağlıyoruz. Amacımız hem onlara bir haftalığına da olsa stresli ortamlarından uzaklaştırmak hem de yeni bir destinasyonu yerinde tanımalrını sağlamak. 2014’e de bu açıdan hızlı girdik. Saraybosna-Belgrad gezimiz sonrası, Kıbrıs ve Uzakdoğu infoları ile çok keyifli ve yararlı geziler organize ettik, yılsonuna kadar da zaman zaman düzenlemeye devam edeceğiz.
 
Bunların yanı sıra, satış güçlerine göre ciroyla doğru orantılı, baremli artan komisyon barajları vererek hem teşvik ediyor hem de satışlarını-kazançlarını arttırıyoruz.  AVM’lerdeki ve stratejik ana cadde üzerinde yer alan birçok ofisimize de, şirketin imajını en iyi temsil edecek farklı tabelalar yaptırıp, görsel anlamda duvarlarını süsleyecek poster-baskı, cam üzeri baskılar, ayaklı pano gibi destekler de sunuyoruz.
 
 


Bu Haber 14.04.2014 - 15:36:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • kerem can 04.10.2014 - 10:48

    turizmci olmama rağmen yazılarınızı merakla takip ediyorum tebrikler. www.termaloteli.com ailesi

  • kesfet.tv 15.04.2014 - 08:45

    Alanında takdirle takip ettiğim Prontotourun keni paketleri ve tüketici gereksinimleri ile ilgili online konusunda ki saptamaları öylesine doğru ki. Ayrıca detaylar ve yaşanmışlıkları ile blog yazı ve yazarları online seyahat alışkanlıklarını fazlasıyla yönleniriyorlar. Sadece satış yapmıyorlar. Şimdilik :) yurt dışında yıllardır keşfedilen bir durumun bize de etki etmemesi kaçınılmazdı. Bloglar blog yazarları ile acentelerin birlikte çalıştığı farklı projeler var. Bu daha da ileriye taşınacak. Başarılar diliyorum.

  • kemal 15.04.2014 - 02:26

    Başarılarınızın devamını diliyorum güzel işler www.tatildiyarim.com

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.