Yılın ilk 4 ayında Mısır'a ne kadar Rus turist gitti?

Yılın ilk 4 ayında Mısır'a ne kadar Rus turist gitti?
Rublenin geçtiğimiz yıldan beri süren değer kaybı, Mısır'a tatile giden Rus turist sayısını neredeyse etkilemedi. 2015 yılının ilk çeyreğinde Mısır'a 833 bin Rus turist gitti.


TurizmGüncel

Turizm sektörü, Mısır ekonomisinin yüzde 11.3'ünü, döviz gelirinin ise yüzde 19.3'ünü oluşturuyor. Turizmde oluşan bu rakamlada, Rus turist önemli bir yer işgal ediyor.
 
DÜŞÜŞ BEKLENENİN ALTINDA

Sputnik'e konuşan Mısır Turizm Bakanı Halid Abbas Rami, rublenin geçtiğimiz yıldan beri süren değer kaybının, Mısır'a giden Rus turist sayısını etkilemediğini söyledi.
 
Rami konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
“2014 yılında Mısır'a gelen Rus turist sayısı, önceki yıla oranla 400 bin kişilik artış göstererek 3 milyonun üzerine çıktı. 2015 yılının ilk çeyreğinde ise Mısır'a gelen Rus turist sayısı 833 bin. Bu sezon için öngörülen düşüş yüzde 35-40 dolaylarında olmasına rağmen bu rakam sadece yüzde 13'lük bir düşüş olduğunu gösteriyor. "
 
'RUSYA İLE RUBLE ÜZERİNDEN ANLAŞMA SAĞLAMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL'
 
Ekonomisi enerji ihracatına dayanan Rusya, geçtiğimiz yıl petrol fiyatlarının sert bir şekilde düşmesiyle zor bir döneme girmişti. Ancak 2015 yılının bahar dönemi itibariyle, ruble diğer ülke para birimlerine endeksle değerini toparlamış durumda.
 
Mısır'ın eski turizm bakanı Hisham Zazou Ocak ayında yerel bir gazeteye verdiği demeçte, Kahire ve Moskova'nın iki ülke arasındaki akışın devamlılığını sağlamak amacıyla turistik ve ticari anlaşmaları ruble üzerinden gerçekleştireceğini söylemişti. 
 
Mısır'ın şu anki Turizm Bakanı Abbas Rami, yakın gelecekte Kahire ve Rusya arasında gerçekleşecek turistik ve ticari anlaşmalarda rublenin kullanılmayacağını belirtti. Rami sözlerini şu şekilde sürdürdü:
 
“Bunun şu anlık mümkün olduğunu sanmıyorum. Böyle bir uygulamaya geçilmeden önce Mısır'ın Rusya'dan gerçekleştirdiği ithalatta da ruble kullanmasını sağlayacak bir takas anlaşması yapılması gerekiyor. Mısır Merkez Bankası ülke içinde ruble kullanılmasına şu anlık izin veremez. Eski Turizm Bakanı Zazou'nun önerisi sadece bir fikirdi. Tıpkı Rusya'nın olduğu gibi bizim de ülke içerisinde döviz akışına ihtiyacımız var.”
 
27 ÜLKEDE TANITIM KAMPANYASI YAPILACAK

Mısır'ın başka pazarlardaki turizm planlarına dair de bilgi veren Rami, ülkeye gelen turist sayısını ikiye katlamak amacıyla 27 ülkede büyük tanıtım kampanyaları organize ettiklerini söyledi. Rami bu yılın sonbahar döneminde başlatacakları tanıtım kampanyası için 17 uluslararası pazarlama şirketi ile görüştüklerini belirtti. Rami sözlerine şu şekilde devam etti:
 
“Mısır 2014 yılında 9.9 milyon turist ağırladı. 2020 yılında bu sayıyı 20 milyona çıkarmayı ve 26 milyar dolarlık bir gelir elde etmeyi planlıyoruz. Mısır, Kızıl Deniz bölgelerinden tesislerden çok daha fazlasına sahip. Ülkemizi ziyaret edecek turistleri Luxor, Aswan, Kahire ve diğer muhteşem şehirlerimize götürmek istiyoruz. Bunların dışında Hristiyanlar için kutsal olan yerlere din turları, klasik Mısır turları, çöl, spa ve golf turları gibi opsiyonlarımız da var.”
 
'TEKRAR SAHAYA ÇIKMAYA HAZIRIZ'

Rami, 3 yıllık politik bunalım sürecinin ülke turizmine büyük zarar verdiğini belirterek, “Mısır'ın tekrar sahaya çıkmaya hazır olduğunu dünyaya göstermek istiyoruz. Kendimize güveniyoruz ve turizmimize yatırım yapıyoruz.” dedi.
 
 
 
 


Bu Haber 01.06.2015 - 09:53:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.