Thomas Cook, 1.2 milyon yolcuyu başka destinasyonlara götürecek

Thomas Cook, 1.2 milyon yolcuyu başka destinasyonlara götürecek
Türk turizm sektörü, TUI’nin ardından bir darbe de Thomas Cook’tan aldı. CEO Fankhauser, Türkiye’ye dönük yolcu kapasitelerinin yüzde 29’unu başka destinasyonlara kaydırdıklarını açıkladı.


TurizmGüncel

Paris ve İstanbul saldırıları, turistlerin tatil planlarını ertelemesine ve talebin Türkiye, Mısır gibi ülkelerden Batı Akdeniz destinasyonlarına kaymasına sebep oldu.

Geçtiğimiz günlerde Türkiye rezervasyonların yüzde 40 oranında düştüğünü açıklayan TUI’nin ardından, Thomas Cook da bir açıklama yaptı. Şirket, güvenlik endişelerinin turistleri tatil planlarını ötelemeye ittiğini belirtti ve bu sezon son dakika satışlarının artacağını öngördüklerini dile getirdi.

1.2 MİLYON KOLTUK BAŞKA DESTİNASYONLARA KAYDIRILDI

Thomas Cook CEO’su Peter Fankhauser bugün yaptığı açıklamada, Türkiye’ye dönük talebin düşeceğini ekim ayında öngördüklerini belirtti.

Fankhauser, birkaç aydır düşük geçem satışların ardından Türkiye’ye dönük 1.2 milyon uçak koltuğunu başka destiansyonlara yönlendirdiklerini söyledi. Bu sayı, Thomas Cook’un Türkiye kapasitesinin yüzde 29’una denk düşüyor.

Türkiye’nin, tur operatörünün müşteri kapasitesinin yüzde 18’ini oluşturduğunu söyleyen Fankhauser, İspanya, Kıbrıs, Bulgaristan ve ABD ile Küba gibi destinasyonlara dönük talebin ise, Türkiye’nin aksine oldukça yüksek olduğunu dile getirdi.

FANKHAUSER: TÜRKİYE'YE DÖNÜK TALEP DÜZELECEKTİR
 
Fankhauser, açıklamalarını şu şekilde sürdürdü:
 
‘’Sultanahmet Meydanı’ndaki saldırının ardından, Türkiye'ye dönük talepte sert bir düşüş yaşandı. Bunun ardından kapasitemizin yüzde 29’unu başka destinasyonlara kaydırma kararı aldı. Geldiğimiz noktada bu kararın doğru olduğu gözükse de esnek davranmayı planlıyoruz.

Türkiye, fiyat kalite dengesi yüksek bir destinasyon ve Google arama verilerinden insanların hala Türkiye’yi ziyaret etmek istediğini görüyoruz. Bu durum, Türkiye’ye dönük talebin tıpkı Paris saldırısının ardından olduğu gibi düzeleceği anlamına geliyor.’’

'TALEBİN BATI AKDENİZ'E KAYMASI KALICI DEĞİL'

Fankhauser, tatilcilerin taleplerinin Batı Akdeniz’e kaymasının kalıcı bir durum olmadığı konusunda ısrarcı. 

Fankhauser, bu görüşünü şu şekilde açıklıyor:

‘’Yakın zamanda yükselişe geçen güvenlik endişeleri tatilci güvenini zedelese de, son birkaç haftada düzelme belirtileri açık şekilde görülüyor.
 
Bu yıl programımızı güvenlik konusunda sıkıntılar yaşayacağımızı öngörerek hazırladık. Uçuş ve otel kapasitelerimizi de Batı Akdeniz’e dönük talep kaymasını karşılayacak şekilde değiştirmeyi başardık.''

KAVALOĞLU: İKİ AYLIK VERİLERE BAKIP SEZONUN GENELİNİ GÖREMEYİZ

Limak Hotels Genel Koordinatörü Kaan Kavaloğlu, TUI ve Thomas Cook'tan gelen ''Türkiye satışları düşüyor'' açıklamalarına dair değerlendirmelerde bulundu.

Sadece iki aylık verilere bakılarak tüm sezon hakkında genelleme yapılamaycağını belirten Kaan Kavaloğlu, net durumu görmek için mart ayını beklemek gerektiğini ifade etti. Kavaloğlu, ''Ben mart ayında Türkiye'nin ciddi bir ivme kazanacağını düşünüyorum.'' dedi.

Tüketicinin erken rezervasyon yapmamayı tercih etmiş olabileceğini ifade eden Kavaloğlu, benzer şekilde yurt içi pazarda da ciddi erken rezervasyon artışları olmadığına dikkat çekti.

''BU YILIN AÇIK ARA KAZANANI İSPANYA''

Bu yılın açık ara kazananının İspanya olduğunu söyleyen Kaan Kavaloğlu, Portekiz'in Türkiye'ye rakip olarak konumlandırılmaya çalışıldığını ancak bu destinasyonun Türkiye'ye rakip olanaklara sahip olmadığını kaydetti. Beklenenin aksine Yunanistan'ın kötü gittiğine işaret eden Kavaloğlu değerlendirmelerine şu sözlerle devam etti:

''TATİLCİ YUNANİSTAN İLE TÜRKİYE ARASINDA TERCİH YAPACAK''

''İspanya dolduktan sonra Avrupalı tatilci Yunanistan ile Türkiye arasında tercih yapmak durumunda kalacaktır. Türkiye hemen harekete geçerse, nisan-mayıs aylarında ciddi rezervasyonlar alır. Antalya özelinde nisan, mayıs, haziran zayıf; temmuz-ağustos iyi; eylül-ekim ise güzel bir dönem olacak.

''BU YIL UKRAYNA'DAN 500 BİN YOLCU GELİR''

Öte taraftan BDT ülkelerinden gelen ziyaretçi sayısında da artışlar yaşanacak. Bu yıl Ukrayna'dan gelen ziyaretçi sayısının 500 bine ulaşacağını düşünüyorum. Erken rezervasyonun çok yaygın olmadığı Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinde ise marttan sonra satışlar artacak. Kısacası Türkiye'de sezon iki ay geç başlayacak ve yaşanan kayıplar da bu dönemde yaşanacak.

Thomas Cook 1.2 milyon yolcuyu başka destinasyonlara yönlendireceğini söylüyor ama bu kadar yolcuyu yönlendirebileceği bir destinasyon yok.

''İYİ GÜN DOSTU, KÖTÜ GÜN DOSTU BU DÖNEMDE BELLİ OLACAK''

Bu yıl kriz yılı. Bu kriz 3 yıl da sürebilir. Ama Türkiye 40 yıldır turizm yapıyor ve gelecek 40 yılda da turizm yapmaya devam edecek. Sadece bu yıldan yola çıkarak Türkiye turizmine dair olumsuz yorumlar yapmamalıyız. Bu günler gelip geçecek ve kimin iyi gün, kimin kötü gün dostu olduğunu hep beraber göreceğiz.''



Bu Haber 11.02.2016 - 13:43:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.