Havada yeni kabus, hostesler tetikte

Havada yeni kabus, hostesler tetikte
Son dönemde yolcu uçaklarındaki hırsızlık olaylarında büyük artış olduğu belirtiliyor. Normal yolcu gibi hareket eden biletli hızsızlar, özellikle uzun uçuşları tercih ediyor.


Hava yolu ulaşımında gerek uçakta gerekse uçuş sonrası hırsızlıklarda büyük atışlar olduu belirtiliyor. Sadece hırsızlık amaçlı gidiş-dönüş bileti alan hırsızların, bu yöntemi adeta dev bir sektöre dönüştürdüğü ifade ediliyor.

Gazete Habertürk'ten Gökhan Artan'ın haberine göre, iki yıl önce çökertilen Çinli bir şebekenin 2,4 milyon dolarlık hırsızlık yaptığı tespit edildi. Uzun uçuşları tercih eden bu şebekenin, THY uçaklarında da hırsızlık yaptığı/hırsızlığa teşebbüs ettiği de haberde yer alan ayrıntılar arasında. Söz konusu hırsızların, Çin'in Hennan bölgesinden oldukları ifade eidliyor.

UÇAKTA VEYA BAGAJ BANDINDA

Diğer yolculardan ayırt edilmeleri hemen hemen imkânsız olan hırsızlar, havalimanlarında herhangi bir bagaj bandından gözlerine kestirdikleri valizleri çalarak hemen ülkeden ayrılıyor. Bagaj bandındaki kalabalıktan veya yolcunun henüz gelmemiş olmasından faydalanarak eylemlerini gerçekleştiren hırsızların biletli yolcu olduğu için yakalanmaları da çok zor.

Dünya genelinde olduğu gibi Türk Hava Yolları uçaklarında ve İstanbul Atatürk Havalimanı’nda da zaman zaman hırsızlık amacıyla seyahat eden ‘yolcu’lara rastlanıyor. Havalimanını 24 saat kameralarla izleyen polis de dünyadaki meslektaşları gibi hırsız yolcular konusunda kimi zaman çaresiz kalıyor. Uçuş sonrası bagajını bulamayıp polis merkezine giden yolcunun bagajını çalan hırsızın kimliği görüntülerden anında tespit ediliyor ve haklarında işlem yapılıyor. Ancak çaldığı eşyalarla hemen ülkeyi terk ettiği için, yolcu mağdur oluyor. Türk Hava Yolları’nın sadece geçtiğimiz ay üç uçağında kabin fareleri ekiplerin dikkati sonucu yakayı ele verdi.

KOYACAĞINIZ YERE DİKKAT

Kabin bagajlarının yolcunun oturduğu koltuğun üzerine değil, görebilecekleri baş üstü dolaplarına konulmasını tavsiye eden uzmanlar, yolcuların değerli eşyalarını da yanlarında bulundurmalarını öneriyor.

HOSTESLER TETİKTE

Son dönemde adeta patlama yaşayan uçuşta hırsızlık olaylarından bazıları şöyle;

-13 Nisan’da THY’nin Şanghay-İstanbul uçağında seyahat eden Çinli Zou Wuyın adlı yolcu, baş üstü dolaplarındaki el bagajını kurcalarken hosteslerin dikkati sayesinde paraları verdiği kadın arkadaşıyla birlikte yakalandı.

-Geçen ay yine Kuala Lumpur’dan ve Umman’dan İstanbul’a gelen uçaklarda hırsızlık girişiminde bulunan iki Çinli yakalandı.

-Ocak ayında da THY’nin İstanbul-Bangkok uçağında Ma Qiquan adlı Çinli yolcu hırsızlık yaparken görüntülenince inişte gözaltına alındı.

-2 Mayıs’ta Emirates Havayolları’nın Dubai-Hong Kong uçağında bir Türk işadamı, yaklaşık 257 bin dolar (700 bin TL) nakit parası ve lüks saatlerinin çalındığı iddiasıyla polise başvurdu.


Bu Haber 24.05.2016 - 10:12:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.