Zekeriya Can

Tek taraflı aşk: Otelciler ve online satış şirketleri

Türkiye'de, özellikle bu sene yoğun olarak kullanılmaya başlanan on-line otel pazarlamsının geçmişi 8-9 yıl civarında. Yanlış hatırlamıyorsam İzmir'de açılan bir firmanın yakaladığı rüzgar, dalga dalga büyüyerek bu günlere geldi.

Türkiye'de bu kadar yeni olan internet oda pazarlamacılığı, Avrupa'da 80'li yıllarda başladı. Şu anda ismini hatırladığım; Venere, Travelocity ve Travko yüzde 2-4 provizyon aralığında otelleri pazarlar; bizler de, belki parmakla sayılı Türk otelcileri olarak, onların programlarında yer almaya çalışırdık. Sonradan, on-line piyasaya giren, içinde bayağı yüksek oranda gurbetçi Türklerin de bulunduğu, HRS firması Türkiye'deki otelcileri on-line marketingle tanıştırdı ve Türk otelcileri, tour operatörlerine alternatif pazar olarak HRS yi yoğun olarak kullanmaya başladı. Aynı şekilde, HRS nin çalışma provizyonu yüzde 2-4 aralığında idi.

Sorumsuz, sorumlu siyasi yöneticilerin balıklama atladığı Suriye krizi, Suriye'nin arkasında duran Rusya'yı, ABD ve kontrolsüz kapitalizmin hedef ülkesi haline getirdi. En büyük geliri yer altı zenginlikleri olan Rusya ekonomisine petrol fiyatlarındaki %50 ye yakın düşüşle darbe vuruldu. Ukrayna krizi ile de, siyasi olarak eli kolu bağlandı. Tabi ki, Ukrayna ve Rusya'daki krizlerden en fazla etkilenen Türk turizmi, dolayısı ile konaklama sektörü oldu. Hacimde yüzde 25 daralma oldu. Hükümetin aldığı, Rusya'dan gelen uçaklara teşvik uygulaması da çözüm getirmedi çünkü tatile çıkan hedef kitlede ekonomik kriz sebebi ile daralma oldu.

Alternatif pazar ve yerli turizmin canlanması için yapılan tüm çalışmalar bu açığı kapatmaya yetmedi. Sonuç olarak, finansal kriz içinde olan ve pazarlama sıkıntısı çeken oteller on-line firmalara sıkı sıkı sarıldılar. Aşırı talep, on-line firma provizyonlarının yüzde 30'lara kadar fırlamasına sebep oldu. Bazı on-line firmaları işi daha ileri götürüp alacaklarını garanti altına almak için otellerden down-payment bile istemeye başladılar.

Menşei yurtdışı olan bazı firmaların yol açtığı haksız rekabet (konaklama tesisleri) ve kontrolü, canla başla mücadele etmeye çalışan TÜROFED, ve TUROB gibi mesleki sivil kurumları, bu firmaların başka bir ülkenin kanunlarına tabi olmaları sebebi ile zorluyor.

Aracıların fazla kazanması ürün - fiyat denklemini aşağı çekiyor. Bu da sonuçda, misafir memnuniyetsizliği olarak otellerin eksi hanesine yazılıyor. 24/wall.st'de yayınlanan makaleye göre, bizde booking.com olarak faaliyet gösteren Priceline, satışlarını geçen yıla göre yüzde 26 oranında arttırarak. 2. çeyrek brüt karını $ 2.1 milyar dolara yükseltti. Bu işin hamallığını yapan değerli otelcilerimizin blançoları ne alemde acaba?

Sonuç olarak, konaklama sektörü bu seneyi kaybetmiştir. Korkarım, sene sonuna doğru çok büyük iflaslar ve el değiştirmeler yaşanacaktır.

Yaşadıklarımız ve görünenler ışığında, önümüzdeki sene de bu kaos sürecek gibi görünüyor. Hortlayan PKK terörizmi ile, daha önemlisi sınır komşumuz ve Türkiye içinde nasıl bir örgütlenmeye sahip olduğunu bilmediğimiz İŞİD tehlikesinin yaratabileceği korku imparatorluğunun etkisini şu anda kestirmek güç. Ayrıca, şu an Türkiye'de bulunan 2 milyon Suriyeli'nin ileriye dönük ülkemizde oluşturabileceği asayiş problemini göz ardı edemeyiz.

Çözüm,

- TC. Devleti, macerayı bırakıp bir an önce Atatürk'ün oluşturduğu ve tüm dünya ülkelerinin bu sayede Türkiye'ye saygı duyduğu ve sorunlarda fikrini aldığı, ''Yurtta Sulh, Cihanda Sulh'' politikasına geri dönmeli ve sıkı sıkı sarılmalı.

- Yine Turizm Güncel'de 2 sene önce, turizim fonu için kaleme aldığım ''Sürdürebilir turizm desdek fonu için başvuru'' adlı makalede belirttiğim gibi, yerel turizm birlikleri kurulmalı. Mesela İstanbul'da, Büyükşehir Belediyesi ve TUROB biraraya gelerek İstanbul'un tarihi, coğrafi ve sosyal yapısı bilgilerinin yanında; ticari, sağlık ve sosyal aktivitelerin de yer aldığı aktif katılıma açık bir web portalı oluşturmalı. Başına, turizm camiasında kendisini kanıtlamış bir profesyonel getirilmeli. Burada, konaklama tesisleri, restoranlar ve turların on-line satışı gerçekleştirilip, rezervasyon alınır. Sağlık turizminde, hastane ve otel kombinasyonu yapılabilir. AVM'ler ile ortak alışveriş turizmi canlandırılabilir. Bu, özellikle otelcileri, on-line satış firmalarının oyuncağı olmaktan kurtarır.

- 3 Sene önce Turizm Güncel de kaleme aldığım ''İnternet, turizimde taşları yerinden oynatacakmı'' başlıklı yazımda belirttiğim gibi, önümüzdeki senelerde; uçak şirketleri, turizmin yönlendirilmesi işini tur operatörlerinden devralacak. Bu konuda, devlet ile kamu ve sivil kurumlar ciddi çalışma içine girmeli.

- Tabii ki en önemlisi, yine 3 sene önce burda kaleme aldığım ''Turizmde üst yapılanma'' benzeri bir oluşumun acilen hayata geçirilmesi gerekmektedir.

Bu Makale 26.07.2017 - 15:32:23 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • mustafa cem tuntas 22.01.2016 - 03:42

    BookLogic Rezaleti… Sevgili Otelci kardeşlerim Tuntaş Otelcilik olarak 25 yılı aşkın Turizm ile uğrasıyoruz. Günümüzde online satışların oranı ve internet kullanımı arttı. Bundan dolayı da çalıştığımız online acentaların sayısı bir hayli çoğaldı. Biz Kullandığımız kanal yönetimi yeter kalıyor diye Bizi ziyaret eden BookLogic yetkilisinin sözlerine kanarak bu firma ile çalışmayı düşündük. Başta bize bir liste verdiler ve 700 ü aşkın kanalı bağlayabileceklerini , bizim kullandığımız 20 civarı online kanalın tümünü baglayacaklarını taahhüt ettiler. Bir sözleşme imzalattılar ve merkezin onayıyla geriye yolacaklarını söylediler. Aradan 2 hafta geçti Booking.com ve Expedia firmalarının Kanal yönetici (channelmanager) listesine baktım ama BookLogic diye bir firma yok. Firmanın teknik bölümünden tüm kanalların listesini istedim. Gelen liste verilenle alakası yoktu ve 20 kanalın 7 sinin bağlanamayacagını öğrendim. Araştırmalarım sonunda bana verilen listenin Ratetiger isimli firmaya ait olduğu ve gönderdikleri listenin is Staah isimli kanala ait olduğunu buldum. Kendilerine itiraz ettiğimde 2016 başından itiren zaten kanalların sertifikalı olmayanlarını iptal edeceklerini olmayan kanallarla benim irtibata geçip gerekli evrakları onlara yollarsam bağlayakları gibi olması mümkün olmayan bahaneler uydurdular. Bu kanallar bu şekilde kolayca bağlansaydı sizin kendinize ait bir kanal yöneticiniz olurdu , Staah kanallarını kullanmazdınız. Bu arada aradan 4 ay geçti birkaç kanal dışında hiçbir kanal bağlanmadı. Laf çok icraat yok. Ardından sözleşmeyi istedim sadece mail yoluyla gönderdiler. Sözleşmede bilgim dışında 3 yıl olarak ilave edilmişti. Kendilerine defalarca uyarıda bulunmama rağmen ne cevap verildi ne telefonlara çıkıldı. Ardından yıllık ödemenin yapılmasını ve aksi halde icraya verileceğimiz söyledi. Ve bugün de icradan yazı geldi. Fakat bilmiyorlarki biz 25 yıllık otelciyiz ve bunun gibi ayıplı mal satmak isteyen bir çok firma ile karşılaştık ve sözleşmeleri yönetim kurulu başkanın imzası olamadan geçersiz. Siz değerli otelcilere mağdur olmamanız için bu bilgiyi sizlerle paylaşmayı borç bilirim. Sizlerin de bunu diğer meslektaşlarınızla paylaşacağınız bilerek bol kazançlı bir sezon diliyorum Mustafa Cem Tuntaş Mustafa@tuntashotels.com

  • Zafer Cengiz 08.08.2015 - 04:04

    Akılcı yaklaşımlarla geçmişi gözden geçirip (Ben vaktiyle demiştim destekli) teknolojik değişime UYUM Sağlayamayan turizmin yakın tarihini, gerçekleriyle bir güzel sergilemişsiniz Sn.Can.. Fakat dikkate alınması geren temel husus: Tam bir Planlama ve Örgütlenme ÖZÜRLÜ olan Zihniyet Hazretlerinin, bu konulara kafası basmayarak Göçü Yolda Düzeltme yanılgısının sürekli yaşanmasıdır. Eski çamların bardak olduğu günümüzde, plastik bardak kullanma kolaycılığına kaçan Başarılı Şampiyonlarımız, henüz Ulusal turizmde yıllardır yaşanan kayıpların boyutlarını bile idrak etmemiş haldedir. Çöküş girdaplarından kurtulmak, her geçen gün giderek daha da zorlaşıyor ama, Moda olarak yaygınlaşabilecek Teknolojik değişim ve atılımlar gerçekten Can Simidi olabilir? Fakat Turizm Pazarlaması konusunda Uzman STK olan TÜRSABtan, internet satışlarında Kanal Yönetimi filan gibi bir sözcük henüz duyulmadığına göre, merakla beklenen Sihirbaz Bakanımızın bu hayati konuları kolayca halledebilmesi umutla beklenmektedir. Kalan dişlerimizi biraz daha sıkalım lütfen: Az SONRA?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.