Orhan Sancar

Neden Biblio Globus ve Rossiya Airlines?

Antalya'ya ilk tarifeli full charter uçuşu yüzde 100 Rus sermayeli Biblio Globus ve Rossiya Airlines ile yapıldı.

Rusya'dan aylardır beklediğimiz ilk charter uçuşu 9 Temmuz tarihinde gerçekleşti. Formalite tarifeli permi ile full charter olarak yapıldı bu uçuş.

Dikkat çekici nokta ise, bu uçuşun Rusya devletinin charter şirketi Rossiaya Airlines ve yüzde 100 Rus sermayeli tur operatörü Biblio Globus iş birliği ile gerçekleşmesi idi.

Bunun nedeni açık bir mesajdır. Rusya hükümeti tamamı Rus sermayesi ile oluşan bu iki şirket ile ilk uçuşlarda milli bir mesaj vererek, kendi ulusal markalarının öne çıkmasını ve güvenlik konusunda ne kadar hassas olduğunun mesajını verdi.

Türkiye'ye dönük tatil yasaklarının kaldırılması sürecinde ve sonrasında Rusya tarafının sürekli 'güvenlik'ten bahsetmesi de bunun bir parçası. Rusya, kendi iç turizmi için desteğin devam etmesini ve ülke dışına gidecek turist sayısının kısıtlanmasını istedi.

Rusya, son yıllarda milli sermayeli şirketlere verdiği desteği bir anlamda sürdürdü. İki ülke arasında uçak krizi ortaya çıkmadan önce, Rusya turizm pazarında Türk şirketlerinin dominant olması sık sık gündeme geliyor ve Türk şirketlere karşı Rus sermayeli turizm şirketlerinin desteklenmesi gerektiği ifade ediliyordu.

Büyük bir ihtimalle diğer charter şirketlerine de izin verilecek ama şu bir gerçek ki, tamamı Rus sermayeli Rossiya, Transaero, Orenair, Pobeda ve Rus tur operatörlerine daha fazla destek verilerek bir denge sağlanacaktır.

Rusya'dan gelen ilk full-charter uçuşun tamamen Rus sermayeli bir tur operatörü ve uçak şirketi tarafından yapılmasıyla verilen mesaj, kendi kontrollerindeki şirketlerin daha güvenli olduğudur. Önümüzdeki dönemde Rusya seyahat pazarında birtakım değişikliklerin olması, dengelerin değişmesi (ya da bir dengeye oturması) muhtemel gibi görünüyor.


Bu Makale 11.07.2016 - 10:02:21 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • feti kuyucu 14.07.2016 - 10:59

    Bu yaşanan gelişmeler aslında kriz öncesi değil son birkaç yıldır olgunlaşmaya başlayan ve yerel tur operatörlerinin seslendirmeye başladığı rekabet döngüsünün bir yansımasıdır. Kısacası aysbergin su yüzüne çıkmamış yüzünü yaşamaya başladık aslında bugünlerde de başlamadı bu davranış bahsettiğim gibi son birkaç yılın birikimi uygun ortam buldu. Bu piyasada dengeler tatbiki değişmeye başlayacak, pazar payları , dengeler ve volümlerde kaymalar yaşanacaktır. Kapasite büyüklükleri değişecek ,proaktif olmak lazım Türk orjinli tur operatörlerinin Rus sermayeli tur operatörleri ile ortaklıklarına gitmeleri, ortak çalışma alanları yaratmaları devamlılıkları ve pazar payları açısından önemli ve stratejik karar ve adım olacaktır. Hem Rus sermayeli ortaklar için Hem Türk sermayeli ortaklar için son derece rasyonel ve uzun soluklu stratejik bir karar olacaktır. Kısacası Win Win bu adımı atabilenler yeni düzende yerini alacaktır diye düşünmekteyim.

  • Genco 11.07.2016 - 10:46

    Bildiğim kadarıyla Orhan Sancar Rusya ve BDT ülkelerini yakından tanıyan bir turizmci. Bunları yazıyorsa bir bildiği vardır diye düşünüyorum.

  • Nalan Coşkun 10.07.2016 - 10:58

    İşte zurnanın zırr dediği yere geldiğimizin resmidir. Ben de artık Rusyadaki Türk tur operatörlerinin eski gücünde olacağını düşünmüyorum. Bunun işaretlerini yıllar önce vermişlerdi Ruslar.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.