Bilsen Gürer / Turizm Araştırmacısı & Yazar

Gizemli krallık Komagene'nin eşsiz mirasının izinde

Gizemli krallık Komagene'nin eşsiz mirasının izinde

"Gizemli Krallık Komagene'nin Eşsiz Mirasının İzinde" ismiyle yapılan Adıyaman'ın tanıtımı 20-24 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi.

Adıyaman'da turizm sektörünün rekabet gücünü arttırmayı ve bu sayede bölgenin sosyo-ekonomik gelişimine katkıda bulunmasını amaçlayan "Adıyaman'da Turizm Sektörünün Yeniden Canlandırılması Projesi" Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında desteklendi.

Adıyaman Valiliğince yürütülen projede; bölgenin tarihi ve kültürel alanları, yerel mutfağı, yürüyüş rotaları, kamp alanları, hediyelik ürünleri, eko-turizm ve alternatif turizm imkanları, uzmanlar tarafından belirlenip geliştirilerek kentin bir destinasyon markası haline gelmesi amaçlanıyor. Ulusal ve uluslararası pazarda tanıtım da projede yer alıyor.   

Bu amaçla kente davet edilen sanatçı, tarihçi, gazeteci, yazarlar ve gastronomi şefleri Komagene Krallığının gizemli ve eşsiz eserlerini keşfe çıktılar. Belgesel ve televizyon yapımcısı, savaş muhabiri Çoşkun Aral, Şef Hazer Amani, dokuma sanatçısı Fırat Neziroğlu, Sultans Of The Dance gurubu, Arkeolog Nezih Başgelen, sanatçı Cansu Ergin ile Def sanatçısı Sami Hosseini, Aktör Celil Nalçakan, Piyano sanatçısı Ilgıt Dağüstün, Opera sanatçısı Güvenç Dağüstün, Akademisyen Yazar Doç. Dr. Ebru Güzel, Heykeltraş Cansu Sönmez, Nihat Özdal küratörlüğünde Ressam Beste Dündar, sanatçılar, tarihçiler, gazeteciler, yazarlar ve gastronomi şefleri Adıyaman'ı gezdiler. Davetliler tarihi ve kültürel yerlerin yanı sıra Adıyaman'a özgü yemekleri tadarak, gelenek, görenekler, müzik ve eğlence şekilleri hakkında da bilgi sahibi olmaya çalıştılar.  Gelen davetlilerden sanatçılar ve şefler canlı performanslar sergilediler.

Programda Kodak Binası (Komagene Kültür Binası) Prof.Dr. Neriman Şahin Güçhan tarafından gezdirilerek tanıtıldı. Müze,  Oturakçı Pazarı, Tarihi Tuz Hanı, Ulu Camii, Şire Pazarı, Metropolitlik olan Mor Petrus ve Mor Pavlus Kilsesi gezildi. Tarihi Keleş Konağı'nda geleneksel Harfane gecesi düzenlenerek tanıtımı yapıldı. Perre Antik Kenti Kazı alanı, Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü, Komagene Krallığı'nca yazlık saray ve kutsal alan olarak kullanılan Arsemia Antik (Nymphaios Arsameiası) kenti, Atatürk Barajı da görülen yerler arasındaydı. Nemrut Dağı Batı terasında gün batımı izlenirken Kuzey terasta aktör Celil Nalçakan'ın tiradıyla Kral Antiokhos'un vasiyeti (nomos) seslendirildi. Tarihi Kahta Kalesi ise Piyano sanatçısı Ilgıt Dağüstün ile Opera sanatçısı Güvenç Dağüstün'ün nağmeleriyle şenlendi. Atmalı Kadın Kooperatifi, Eski Besni, Sofraz Tümülüsleri, Kızılin'de Fırat üstünde tekne turu ve Kuyulu nekropol ziyareti ile Adıyaman gezisi tamamlandı. 

Programda, birbirinden renkli ve farklı etkinliğe yer verildi. Her biri kendi konusunda uzmanlaşmış onlarca sanatçı, yazar, araştırmacı, gastronomi uzmanı davet edilmiş ve bütün bu tarihi mekanların değişik performanslara ev sahipliği yapmaları sağlanmıştı. Adıyaman Valisi Mahmut Çuhadar ve eşi, Adıyaman Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Kahta Kaymakamı Selami Korkutata, İpekyolu Kalkınma Ajansı Adıyaman Koordinatörü ve Nemrut Alan Başkanı Onur Yıldız konuklarla birlikte programı takip ettiler.

Adıyaman'dan notlar:

-İyi planlanmış bir programdı. Dolayısıyla görülmesi gereken bütün mekanlar konuklara tanıtılabildi.

-Nemrut Dağı ve Adıyaman Havaalanında ciddi bir tuvalet ve hijyen problemi bulunuyor. Hızlı bir şekilde çözümlenerek giden konukların daha fazla sıkıntıya girmeleri önlenmeli.

-Nemrut'ta, Batı terasına çıkan yolun sol tarafına sağlam ve güvenli bir korkuluk yapılarak olası düşme riskinin acilen önlenmesi gerekiyor. (Düşer miyim diye korkuyla çıkmaya çalışırken sağlık görevlilerinin düşen birisine müdahale ettiklerine şahit oldum.)

-Nemrut'ta ara ara bir teleferik projesinden bahsedildiği konuşuldu. Böyle görkemli bir antik esere bu denli bir kötülük yapılmayacağını düşünmek ve bu anlamsız konunun bir daha gündeme gelmeyeceğini ummak istiyoruz.

-İpekyolu Kalkınma Ajansı Adıyaman Koordinatörü ve Nemrut Alan Başkanı Onur Yıldız, çalışmalarının ana ekseninin Kommagene markası olduğunu söyleyip, markanın bilinirliği ve yerleştirilmesinin arttırılmasını amaçladıklarını belirtti.

-Adıyaman Müzesinin büyütülerek depolardaki 33.000 eserin bir kısmının daha sergilenmesi sağlanmalıdır. UNESCO listesine girmiş görkemli bir kent ve muhteşem eserleri için müze çok yetersiz kalıyor. Özellikle yabancı ziyaretçiler muhakkak daha fazla eseri burada görmek isteyeceklerdir. Yabancı seyyahlar tarafından götürülen ve değişik müzelerde sergilenen Komagene eserleri olduğu biliniyor. Dolayısıyla konuklar doğal olarak Komagene Krallığı’nın topraklarında daha zengin bir müze beklentisi ile gelmektedirler.


Bu Makale 26.10.2022 - 10:03:33 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.