Serdar Sağlamtunç / FCSI

Turizm getirmiyor, daha fazlasını götürüyor

Turizm getirmiyor, daha fazlasını götürüyor

Uzun süren krizler kötü alışkanlık ve yeknesaklık ortaya çıkartır. Kurtulmak için kısa dönemli ve uygulanabilir basit projeler hayata geçirmek en etkili çözümdür.

Bu perspektiften bakılınca işin nispeten kolay olduğu görülmekte ise de yapılması için güçlü bir irade gereklidir. Aksi takdirde krizler kademe kademe tüm sistemi esir alır. Çoğu kez algılamakta zorluk çekilen büyük sorun ise krizin derin bir girdap yaratması ve durağan her şeyi içine çekmesidir. Böylece sorun artık normal düşünce ve yaşayış tarzının yerine geçmiştir. İşte buradaki asıl tehlikenin farkında mısınız?

Sektörel krizler sistemi içinden kemirmeye başlar. Naçizane tespit ettiğim bazı hususları tartışmaya açmak istiyorum.

Yabancı turistin X havalimanına indiğini düşleyelim. Elindeki akıllı cihazı ile geldiği şehir veya yöreyi tanımak, otelden yer ayırtmak, evine veya ofisine mesaj yollamak isterse ne yapması gerekiyor? Bir internet bağlantısı bulmalıdır. Peki, turistin kullanımına açık olan ve hemen kullanabileceği hizmet var mıdır? Kısmen kısa süre bedava veya ücretli bağlantı olanağı dayatılmıştır. Ancak artık dünyada havalimanlarında bedava internet hizmeti varsa, bizdekinin ücret ısrarının anlamı nedir?

Ulaşım konusunda halen büyük karmaşa ve kargaşa devam etmektedir. Devasa yapılar yapılmakta ama bu yapıları kullananların rahatça bir yerden diğer bir yere gitmesinin şartları hesaplanmış veya dikkate alınmış değildir. Bunun yerine bir taksi imparatorluğu kurulmuştur. Her şehirde en gözde yerler durak olarak belirlenmiş ve trafikte sınırsızlık öncelikleri tanınmıştır. Peki, bu karmaşık ve akıl dışı sistemin devam etme şansı var mı? Zaten son zamanlarda çığ gibi büyüyen sıkıntılar artık her yerde karşılaşılan tür haline gelmiştir. Sanılanın aksine bunun çözümü dengesiz güç uygulamak ve ceza değildir. Çünkü çözüm olsaydı bugüne kadar sorun kalmamış olması gerekirdi. Bir diğer dikkat edilmesi gereken unsur ise, hesapsız olarak verilen plaka sahiplerinin umduklarını bulamadıkları müşteri potansiyeli karşısındaki hayal kırıklığıdır. Ne yazık ki bizdeki taksi sistemi gelişmemiş ülkelerin baş ağrısıdır ve daha fazla ağrıtmaya devam edecek görünmektedir. Eğer yeterli veya umulan müşteri olsa sorun ortadan kalkacaktır.

Gıda bir diğer önemli karmaşa sorunu olarak ortada durmakta. İşletmeler abartılı olarak fazla, ancak yemek kalitesi ve kullanılan içerikler denetimsiz. Bakmayın arada sırada yayınlanan kara listelere. Aynı işletmeler sadece ad değiştirerek üretimlerine tam gaz devam etmekteler. Turistik ve yerli tarzı sunumlar olması bile işin ne kadar sakat olduğunu anlatmaya yeterlidir. Halbu ki dünyanın en bereketli ve doğurgan topraklarına sahip olarak yemek kültürüne önderlik yapacak nitelikte olmamız gerekmez mi? Nedense bir türlü aklıselim ile bilimsel çalışmalara, uygulamalara geçemiyoruz. Ama ünlü ve ünsüz ukalalar gastronomi şemsiyesi altında kendilerini sadece tatmin etmekteler. Bugünkü duruma turizm camiası, profesyoneller ve kamu sessiz kalarak sadece izlemekte. Yine de anlı şanlı toplantılar, konferanslarda devlet teşvik etsin kasalar dolsun mantığı devrede. Hiç kimse çözüm için yapılacaklardan bahsetmiyor.

Tesis kısmına gelince, yeni yapılar eski kafa ile üretilmekte ve ilerleme açısından değişen bir şey yok. Bazı binalara adetten olmak üzere “akıllı” sıfatı konuyor veya LEED benzeri belgeleri alıp duvara asarak çağı yakaladığımızı sanıyoruz. Buradan yapı teknolojisine olumlu aktarımlar olmuyor. Sektör içinde yapılması gereken iki önemli iş var.

1. Yapı tarzını değiştirmek, daha minimal ve çevreye uyumlu, masrafı az binalar üretmek.

2. Eski tesislerin yenilenmesini fırsata çevirebilmek ve kazanç elde etmek.

İlk madde oldukça zor çünkü büyük bir zihniyet değişikliği, buna ilave olarak kopyalamayı bırakarak özgün yapılar oluşturma iradesi ortaya koymak gerekiyor. Mevcut ortam buna elverişli değil.

İkinci madde ilk maddeden daha kolay görünüyor gibiyse de kapsam olarak daha zorlayıcı maddelere sahip. Çünkü eldeki yapının üzerinde büyük değişiklikler yaparak kazanıma yönelmek işlemi maliyet ve işçilik bakımından ustalık gerektiriyor. Ancak iyi bir proje yönetimi uygulaması ile başarılması kolay. Hatta bir farklı bakış açısı ile bina için uygulanacak basit bir SWOT analizi yaparak yenileme çalışmalarından kazançlı çıkmak işten değil.

Biraz detaya girersek, SWOT anlamı ve maddeler aşağıdaki gibi şekillenebilir.

Strength / Güçlü – Tesiste mevcut olan her gün yaşanmakta darboğazların, sıkışık alanların düzeltilmesi, iyileştirilmesi yanında en son teknolojik ve pazar eğilimine göre değişimler yapmak olanaklıdır. Özellikle her on yılda değişiklik gösteren yapısal değişimlere ayak uydurmak fırsatı yakalanabilir.

Weakness / ZayıfYapılması öngörülen çalışmaların maliyetleri ve ödeme planlarının düzenlenmesi, bütçe yanında süre zayıf etkiyi oluşturur.

Opportunities / FırsatlarTesisin yapıldığı zaman diliminde geçerli olan teknik/teknolojik donanımların ilerleme ve icatlarla ortaya çıkan yeni gereksinimlere yanıt verecek duruma getirilmesi, bu aşamada yer alan tüm iyileştirmeler ve kazanımlar.

Treaths / Tehditler – Eksik araştırma ve yetkin olmayan çalışmalar, planlamalar, bilgi eksiklikleri süre uzaması, inşaatın gürültüsü, çevre kirliliği geri tepebilir.

Bu özellikler dikkate alınarak titiz ve detaylı yapılacak çalışmalar tesisin yeniden doğması ve uzun yıllar verimli çalışmasının önünü açacak özelliktedir. Aynı şekilde yenilenecek cihazlar ve mobilyalar elden geçirilerek en az tadilat ve ekonomik yenileme çalışması yapılmalıdır. Genelde gördüğümüz çalışabilir nitelikteki büyük cihazların hurdaya atılması ile kazanımdan uzaklaşmaktır. Özellikle endüstriyel cihazların albenisi yerine işlevini öne çıkartacak teknik çalışmaların önemi büyüktür. Sayılan tedbirler alınarak yenileme çalışmaları yapılması durumunda kazanım büyük olacaktır. Kriz döneminde bu tür kazanımlar sektöre rahat nefes aldıracak niteliktedir.


Bu Makale 11.02.2020 - 09:24:22 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.