Kemal Evcioğlu yeşil otel olmanın sırlarını anlattı

Kemal Evcioğlu yeşil otel olmanın sırlarını anlattı
Otel ve turistik tesislere verilen çevreye duyarlı sertifikalar 'Yeşil Yıldız' ve 'Yeşillenen Oteller'in her ikisine de sahip olan Türkiye'deki tek otel Four Seasons Sultanahmet'in Teknik Müdürü Kemal Evcioğlu, başarı hikayesini TurizmGuncel'e anlattı.


Yiğit Ünsay - TurizmGuncel


Kemal Evcioğlu öncelikle Four Season Sultanahmet bünyesinde geliştirilen yeşil bilinci, bu bilincin gereği olarak ortaya konan çalışmaları ve 2007 yılına dek uzanan bu paraleldeki çabaları anlattı.

"Müşterilerimize teknolojiyle çevreyi mümkün olduğunca bir araya getirmeye çalıştığımız bir otel sunmaya çalışıyoruz. Four Seasons Zincir Otelleri'nin genel konseptinde de bu tür şeyler var. Belirli bir standart yapı var. Bu standartı bütün dünyada uygulamaktayız. 'Bu standartın üzerinde de daha güzel ne yapılabilir?' bunu soruyoruz. Misafir daha fazla nasıl memnun edilebilir düşüncesi bizde her zaman vardır. Bu hatta eğitimlerle de çalışanlara iletilir."

"2007 yılında Four Seasons Sultanahmet’te teknik müdür olarak göreve başladım. Teknik müdür olarak başladığım ilk günden bu yana 'Daha fazlası nasıl yapılabilir?' düşündüm. Güzelin güzeli iyiyin iyisi vardır. Benim de önce ilk hedefim çevreci bir duyarlılık yaratmak oldu. Zaten çevreci çalışmaları vardı otelin. Bunları bütünleştirmeyi ve daha ileriye götürmeyi amaçladık.  Örneğin enerji tasarrufu konusunda, su kalitesi konusunda, hava kalitesi konusunda hedefler koyduk."

"Çevreci olmak düşüncesi aslında bir süreçtir. Bu süreçte bebek adımlarla başladık. Çok iddialı projeler mümkün olmakla birlikte bunların maliyetinin de karşılanması lazım. Görevimizle bu süreci iç içe düşünmek bize daha uygun geldi. Önce farkındalık yaratma düşüncemiz oldu. Farkındalığı yükseltme düşüncemiz oldu. Four Seasons personeline bu düşünceyi aşılamaya çalıştık. Bütün ülkede, tüm kurumlarda bu farkındalığın yaratılmasına ihtiyaç var. Turizm sektörü olarak biz buna bir yerinden hızla değinmek zorundayız. Yeşillenen Oteller Projesi’ndeki konumumuzu bu nedenle önemli görüyorum."



YEŞİL OTEL OLMAK NE DEMEK?

Aynı zamanda Otel Teknik Müdürleri Derneği'nin İstanbul Temsilcisi ve Teknik Müdürler Platformu'nun da Başkanı olan Kemal Evcioğlu bir otelin çevreye uyumlu, yeşil bir otel olması için hangi konulara eğilmesi gerektiğini ifade etti:

"Enerji tasarrufuna yönelmek, otelinizde kullanım suyunun ve içilen suyun kalitesini üst düzeye çıkarmak, hava kalitesini iyileştirmek, geri dönüşüm açısından otelinizden çıkan atıkların gerek kanalizasyon yoluyla gerekse çöp olarak atılan atıkların uygun bir şekilde misafir odalarından başlayarak ele alınması bunların transfer edilmesi bir otelin yeşillenme yolunda atacağı önemli adımlardır."

"Bir de enerji tasarrufu vardır. Bizim ülkemizde tabiri caizse bir enerji hoyratlığı mevcut. Kurumlarımızda enerji tasarrufuna yönelik önemli çalışmalar var.  Buna devletimiz de öncülük ediyor. Biz bu kurumlarla irtibata geçmeden önce kendi otelimizde bu paralelde faaliyetlere başladık. Bütün bunlara başladığımızda dünyada ne ekonomik kriz vardı, ne de bu anlamda bir yıldız yarışı vardı."



İKİ YILDA SADECE ELEKTRİKTEN %25 TASARRUF SAĞLADIK


"2008 yılı içinde o bebek adımları büyümeye başladı. Projelerimizden geri dönüşler başladı.  Tasarruf çevreciliğin mükafatıdır. Tasarruf yapmak zorundayız çünkü karbon salınımını her gün arttırmaktayız. Krizin patladığı dönemde biz su, elektrik ve doğalgazdaki tasarrufun keyfini sürmeye başlamıştık bile. İki senelik süreçte elektirkteki tasarrufumuz brüt %25 oldu. 2007 – 2009 arası 4 milyon 400 bin kilowatt/saat'ten 3 milyon 150 binlere düştük.  Otelciler soracaktır; 'Doluluk oranlarınızda da düşme olmadı mı diye?' Emin olun % 25’lik bir düşüş yaşamadık dolulukta. Tasarrufta elde ettiğimiz başarıları e –posta yoluyla çalışanlarımızla paylaşarak bunu aynı zamanda bir moral – motivasyon unsuru haline getirdik, toplantılarda paylaştık. Bu da insanlarda daha fazla bir ilgi uyandırdı. İnsanlar kendi evlerine dahi bunları uygulamaya başladılar. Enerji tasarrufu yapmak kısa bir süre sonra bir gereklilik değil bir zorunluluk olacak. Kaynaklar birkaç on yıl içinde dünya ikliminde felaket yaratacağını söylüyor. Bu gerçek, bir hakikat artık."

YEŞİL YILDIZ ALMAK ÇOK DA KOLAY DEĞİL

Evcioğlu Four Seasons Sultanahmet olarak aldıkları iki çevreye duyarlı tesis sertifikasının da alınma süreçlerini şöyle anlattı:

"Yeşil Yıldız sürecinden önce İstanbul’da düzenlenen 5’inci Dünya Su Forumu’na katıldık. Burada TUROB ve Bureau Veritas’ın gerçekleştirdiği ve yeniden uygulanmaya başlayan Yeşillenen Oteller Projesi'nin başlangıcında da yer aldık. İstanbul’dan sanıyorum yaklaşık elli otel başvurdu bu projeye.  Otelleri teşvik etmek ve çevreci çalışmaları özendirmek için yapılan bu yarışmada Four Seasons Sultanahmet Butik Otel kategorisinde Green Steps Award ödülünü aldı. Biliyorsunuz bu geçici bir sertifikaydı. Ancak şimdi Yeşillenen Oteller Projesi’yle yeniden gündeme geldi."

"Daha sonra bakanlığın çevreye değerli tesisler yönetmeliği kapsamında bir çalışma başlattığı projede de yer almak istedik ve evraklarımızı hazırladık. Çalışmalarımızın bu yönetmeliğe layık olduğunu düşünerek bunların belgelerini gönderdik. Denetleme yapıldı ve Türkiye’nin Yeşil Yıldız alan üç oteli arasında girdik."

"Yeşil Yıldız almak zor olmadı diyemem. Çünkü bu kontrol listesinin uygulama süreci bir hayli bir süre alıyor. Bizim hazırlıklı olmamız puanlama açısından zorlanmamızı engelledi. Bir de butik otellerle beş yıldızlı otellerin kategorizasyonu biraz daha farklı. Yeşil Yıldız almak için gereken yatırımlar herkesin yapabileceği yatırımlar olmayabilir. Devletin bu konuyu teşvik etmesi çok güzel. Yöntemi eleştirilebilir teşvik çok önemli. Bu listeler yenilenebilir üzerinden geçilebilir."

Büyük Ortadoğu Projesi ve Ortadoğu'daki Kaos'tan Küresel Kaosa isimli iki kitabı bulunan ve Uluslararası İlişkiler Uzmanı da olan Kemal Evcioğlu teknik müdürlerin oteller için önemini şu sözlerle belirtti:

"Teknik müdürler otellerin gerçek görünmeyen kahramanlarıdırlar. Otellerde misafirlere sunulan hizmetin kalitesinin zamanlamasının  ne kadar önemli olduğunun farkındayız. Teknik müdürler bunların sağlanmasında kilit rol oynayan kişilerdir. Teknik müdürlerin eğitimli olmaları, bilgileri olağanüstü kritik bir noktadır. Bir teknik müdür aynı anda makina mühendisidir, ziraat mühendisidir, peyzaj mimarıdır.  Çok çeşitli konuda fikir sahibi olmalıdır."

Four Seasons Teknik Müdürü Kemal Evcioğlu Otel Teknik Müdürleri Derneği'nin gerçekleştireceği projelerden de bahsetti:

OTELLERE BEDAVA TEKNİK BAKIM YAZILIMI HİZMETİ

"Otel Teknik Müdürleri Derneği Türkiye çapında yaklaşık 800 üyesi olan bir dernek. Dernek olarak yeşil süreçlere katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Teknik Müdürler Platformu’na AVM’ler, iş merkezleri, rezidanslar, hastaneler, oteller ayrılmaksızın herkesi davet ediyoruz ve burada da yeşil çalışmalar gerçekleştireceğiz. Platform bünyesinde bir de Eco – Hotels projesi hayata geçireceğiz. Ekolojik tasarımlı oteller bir araya gelecek. Kolektif bir bilinç yaratmaya çalışacağız."

"Yeşil otellerle ilgili arkadaşlarımla beraber ortak bir çalışma başlattık. Bunu turizm toplumuna hediye etmek istiyoruz. 'Nasıl yeşillenebiliriz?' sorusu adına hareket ediyoruz. Bizim bi akil adamlar grubumuz var. Bunların tahsil ve birikimleri çok güçlü.  Kempinski Teknik Müdürü Tayfın Cinemre ile bir çalışmamız var. Henüz tasarım aşamasında. Yeşil otel konseptini sistem bazında derinlemesine irdeleyen bir proje olacak. Çalışan bir otelin uzuvları olarak gördüğünüz her noktada yeşile nasıl katkıda bulunabiliriz konusunu bu projede işleyeceğiz. "

Teknik Müdürler Derneği olarak Varlık Yönetimi dediğimiz bir program dahilinde bir çalışma yapıyoruz. Oteller için yapacağımız bu çalışma sonucunda otellerin teknik ekipmanlarının bir program dahilinde ortak bir merkezden yönetilmesi sağlanacak. Böylelikle otellerin bakım sistemlerinin otomasyonunu sağlayacağız. Bu program sayesinde bir tesisin hangi bakımı, hangi zamanda, kim tarafından, hangi iş gücüyle, ne kadar maliyetle yapılması gerektiği tespit edilebilecek. Bilgi teknolojileri sayesinde mümkün olacak bu programı otellere hizmet olarak vereceğiz. Şu anda prensipte evet cevabını aldığımız iki otel var. Bu program bir yıl süreyle ücretsiz olarak uygulanacak. Bununla ilgili bir İspanyol firmasıyla görüşme yaptık. Onların programı üzerinden uygulama yapacağız. Yaklaşık 2 buçuk ay sonra uygulamayı başlatacağız.


Bu Haber 02.07.2010 - 10:59:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Vedat Duru 11.10.2010 - 04:53

    Merhabalar, Her gittiğimde keyif aldığım bir hotel olan Four Season Sultanahmet içinde ,yeni bir ürün olan (hem Biosidal,hem virusidal ) Nano Silver için kiminle görüşebilirim bu konuyu dediğimde ,gerekli ve sorumlu departmanlardan söz ettiler. Ancak bir hotel çalışanı kulağıma eğildi " Kemal Evcioğlu'na gidin,çünkü Kemal bey yenilikçi ve gelişimci biridir " derken gözlerindeki parıltı yı da farkettim. Daha sonra birgün kendilerini ziyaret ettiğimizde çok pozitif, azimli ve çevre dostu bir teknik adam görmüştüm. O kulağıma fısıldayan kişinin bakışlarının nedeni de Kemal beyin etrafına güven vermesiyle ,inancı aşılamasıyla ilgili birşeydi.Bize de Radison Sas Ortaköy'de yapılan Teknik Müdürler Toplantısına davet ettiler ve Nano Cler AG adlı ürünümüzü tanıtmamıza vesile oldular.Kendilerine bir kere daha teşekkür ediyoruz. Bahsettiği gibi Teknik müdürlerin birer kahraman olduklarına katılıyorum.Takım ve ekip ruhuyla çalıştıkları,yeşil dostu oldukları ,çevreye saygılı oldukları için kendileri ve Bekir bey ve orada tanıştığım diğer tüm Teknik müdürlere buradan teşekkurlerimizi iletiriz. Vedat Duru Bilişim Teknik Medikal Ltd.Şti

  • Semih Başman 16.07.2010 - 10:04

    Kemal'ciğim kutlarım,başarılı çalışmalarınızın devamını dilerim.Biz de Tesis Yönetim şirketleri olarak,özellikle Residanslarda enerji tasarrufu ve çevrenin ekolojik yapısını bozmadan ,işletmenin icra edilmesi kapsamında faaliyetler içindeyiz,ortak hedefler doğrultusunda gayretlerimizi birleştirip optimizasyonun sağlanması dileklerimle selamlar. Semih Başman Selenium Club /Aşçıoğlu Teknik Koordinatörü Tepe Servis ve Yönetim A.Ş. İşletmeler Teknik Koordinatörü

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.