ETÜDER: Turist sayılarındaki düşüş nedeniyle şu an hiçbir otel ile anlaşma yapamadık

ETÜDER: Turist sayılarındaki düşüş nedeniyle şu an hiçbir otel ile anlaşma yapamadık
2015’te 55 milyar lira ciroya ulaşan ev dışı tüketim sektörü, 2016’ya kötü başladı. Turist sayısının azalması ve ekonomik belirsizlikler bu alandaki tüketimi azalttı. Ocak ve şubat ayında otellerin toptan alımı yüzde 50, lüks restoranların kuver sayısı yüzde 30, normal restoranların ise yüzde 10 düştü.


Türkiye’de ev dışı tüketim 2015’te yüzde 11 büyüyerek 55 milyar liraya ulaştı. Ancak turist sayısındaki düşüş ve ekonomik belirsizlikler 2016’nın ilk iki ayında bu alandaki tüketimi azalttı. Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Derneği’nin (ETÜDER) verilerine göre ilk iki ayda otellerin toptan alımı yüzde 50, lüks restoranların kuver (yemek yiyen kişi) sayısı yüzde 30 ve normal restoranların kuver ve sipariş sayısı yüzde 10 düştü.

'HİÇBİR OTELLE ANLAŞMA YAPAMADIK'

Hürriyet'ten Ceyhan Kuburlu'nun haberine göre, geçtiğimiz yıllarda ocak ayında otellerle toptan alım anlaşmalarının imzalandığını anlatan ETÜDER Başkanı Melih Şahinöz, “Turist sayılarındaki düşüş nedeniyle şuan hiç bir otel ile anlaşma yapamadık. Yılın ikinci yarısında olumlu gelişmeler yaşanırsa sektör yüzde 4 büyüyebilir. Aksi taktirde bu yıl küçülme söz konusu olacak” dedi. 
 
YÜZDE 50’Sİ 7 İLDE
 
ETÜDER, Ipsos Araştırma Şirketi ortaklığıyla hayata geçirilen “Foodservice Monitor 2015” adlı ev dışı tüketim pazarı araştırmasının sonuçlarını açıklayan Melih Şahinöz, şu bilgileri verdi:

“Türkiye’de bir kişinin ev dışında yaptığı ortalama yıllık harcama 730 TL oldu. Bu rakam Avrupa’da 3 bin 212, ABD’de ise 6 bin 600 TL’ye ulaştı. Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa, Muğla, Antalya ve Adana’nın ev dışı tüketim pazarının yaklaşık yüzde 50’sini kapsadığı tahmin ediliyor. Sektör olarak 2016’dan da umudumuzu kaybetmek istemiyoruz. Ancak yaşanan terör olayları ve Rus turist sayısındaki azalış birçok firmayı da tedirgin ediyor. İlk iki ayda yaşadığımız düşüşün, yılın ikinci yarısından sonra yerini düzelmeye bırakacağını umut ediyoruz.”
 
ALKOLSÜZ RESTORANLAR
 
Araştırmaya göre tüketicilerin alkolsüz geleneksel restoranlara yöneldiğine dikkat çeken Melih Şahinöz, “Ev dışı tüketimde alkollü içecekler kategorisinde ise yüzde 44 ile bira birinci sırayı alırken, onu yüzde 25 ile rakı, yüzde 8 ile viski takip ediyor. Bira dışındaki kategorilerde bir önceki yıla göre azalış söz konusu. Ev dışı tüketim harcamalarının neredeyse yarısı restoranlar ve fast-food mekanlarında yapılıyor. Tüketimin, yüzde 27’si restoran, yüzde 29’u fast-food restoranlarında gerçekleşiyor” diye konuştu.
 
FUARA 60 BİN KİŞİ BEKLENİYOR

ETÜDER’in CNR Holding ile beraber gerçekleştirdiği Ev Dışı Tüketim Tedarikçileri Fuarı (EDT EXPO), 23-26 Mart tarihleri arasında, CNR EXPO İstanbul’da 60 bin metrekarelik alanda organize edilecek. Bu yıl fuara 60 bin ziyaretçi beklediklerini aktaran Şahinöz “Geçtiğimiz yıl 50 bin kişiyi ağırlamıştık, bu yıl 60 bin kişiyi bekliyoruz. Fuarda 600 marka olacak. Tüm olumsuzluklara rağmen fuara katılım sektör adına mutluluk verici” dedi.
 
 


Bu Haber 11.03.2016 - 10:21:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.