Ali Kızıldağ anlattı: Bir yıllık bütçemizi harcasak G20'deki tanıtımı yapamayız

Ali Kızıldağ anlattı: Bir yıllık bütçemizi harcasak G20'deki tanıtımı yapamayız
İstanbul'da sektör basını ile bir araya gelen Calista Luxury Resort Genel Müdürü ve Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ali Kızıldağ, G20 zirvesinin Antalya turizmine etkileri ve gelecek dönemde yapılması gereken çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.


TurizmGüncel

Belek'te yapılan her yeni otelin servisi yükselterek hayata geçtiğini kaydeden Kızıldağ, ''Regnum Carya da yeni bir tesis, alanı itibariyle geniş ve olanakları daha fazla olduğu için G20'nin merkez oteli oldu. G20 ekibi daha önce gelip incelemelerde bulundular.” dedi.

OBAMA TÜRKİYE İÇİN ''EFSANE MİSAFİRPERVERLİK'' DEDİ

2014'ün sonlarına doğru Rusya'da yaşanan kriz ve yaptırımlardan dolayı 2015'in zor geçeceğini tahmin ettiklerini ifade eden Kızıldağ, bu zirvenin Türkiye'nin prestiji ve imajı açısından son derece önemli olduğuna vurgu yaptı. Kızıldağ, “Çünkü zirveye kadar Türkiye dünya basınında olumsuz haberlerle anılıyordu. Başarılı geçen bu zirveyle beraber tekrar olumlu haberlerle gündeme gelmeye başladı. Obama'nın söylediği 'efsane misafirperverlik' sözünü her yerde kullanabiliriz. Bu insanlar devlet başkanları ve ağızlarından çıkacak olumlu mesajlar pozitif bir etki yaratacaktır.” şeklinde konuştu.

''HEMEN HAREKETE GEÇMELİYİZ''

Gazetecilere Türkiye'yi anlatan, pozitif yanlarını öne çıkaran yazılar yazdırmak gerektiğini belirten Kızıldağ, “Türkiye'nin tarihini, inançlarını ve kültürünü yansıtan belgeseller hazırlamak lazım. Turizmcileri üzen tek taraf Fransa'daki trajik olay oldu. Orada Türkiye'nin ismi olumsuz anlamda anıldı.” dedi.

''TÜRKİYE'YE TURİST GÖNDEREN ÜLKELERİN BAŞKANLARI ANTALYA'DAYDI''

Sadece bir Alman başbakanının ya da İngiliz başbakanının bile Antalya'ya gelmesinin başlı başına bir olay olduğunu söyleyen Kızıldağ, bu isimlerin dünya ekonomisini ve ticaretini yöneten ülkelerin liderleri olduğunu kaydetii. Bunun reklam ve PR değerini ölçümleyeceğini belirten Kızıldağ, hiç umulmadık yerden geri dönüşler olabileceğinin altını çizdi.

''TURİZM BAKANI'NIN ANTALYA'DAN OLMASINI İSTİYORUZ''

Antalya açısından 2016 yılının pozitif görülmediğini belirten Ali Kızıldağ, “Ekonomik açıdan ne Rusya'da bir değişim yaşandı ne de alternatif pazarlarda buradaki açığı kapatabilecek ilerleme kaydedildi. G20'de yakalanan ivmenin ardından hemen harekete geçip çalışmaları patlatmak gerekiyor. Antalya'dan bir turizm bakanı olmasını istiyoruz. Mevlüt Çavuşoğlu'nun bu görev için uygun bir isim olduğunu düşünüyorum ama sonuçta karar Çavuşoğlu ve siyasi erke aittir.” ifadesini kullandı.

''TURİZM, TARIM VE EĞİTİM KADAR ÖNEMLİ''

“Türkiye'de turizm artık geçici ya da umursanmaz politikalara bırakılabilecek bir sektör değil.” diyen Kızıldağ, “35-40 milyar dolar turizm gelirinden bahsediyoruz ve bu rakam orta vadede 50 milyar doları aşabilir. Türkiye'nin turizm politikası, en az tarım ve eğitim politikası kadar önemli.” dedi.

Kızıldağ, değerlendirmelerine şu sözlerle devam etti:

''BAKANLIĞIN BÜTÇESİ VE YETKİLERİ GENİŞLETİLMELİ''

“G20'ye Türkiye'ye turist gönderen başlıca ülkelerin hepsinin devlet başkanı veya başbakanı katıldı. Gelişen pazarlardan Çin ve Hindistan'ın devlet başkanları da Antalya'daydı. Zirvede yakalanmış hazır ilişkiler var ve biz de tam turizmin pazarlanacağı dönemdeyiz. Önümüzdeki dönemde fuar, toplantı ve seminerler var. Tam da bunların öncesinde, bu rüzgarın estirilmeye devam ettirilmesi lazım. Bir an önce hükümetin kurulup bakanlıkların belirlenmesi gerekiyor. Kültür, turizmin içinde önemli bir yer tutuyor. Dolayısıyla kültürü yabana atamayız. Bana göre, bakanlığın gerek bütçesi, gerekse organizasyonu ve yetkisi açısından ülkedeki en önemli 3-5 bakanlıktan biri olması lazım. Turizm direkt sıcak para getiren bir sektör.”

''YILLIK KAZANCIMIZLA BÖYLE BİR TANITIM YAPAMAYIZ''

''Biz uluslararası medya kuruluşlarında Türkiye'nin bu kadar konuşulacağı ve ilgiyle izlenebileceği bir medya planlaması yapsak ne kadar para öderdik? Dolayısıyla G20'nin değerini ölçemeyiz. Oteller burada kaybettikleri üç beş kuruşun hesabını yapmıyorlar. Golf oyunları iptal edildi, bölge arındırıldı ancak oda fiyatları da bu kayıplar göz önüne alınarak hesaplandı. Yıllık kazancımızı ortaya koysak, böyle bir tanıtım yapamazdık.

100 MİLYON URO HARCANDI

Kesin rakamı bilmemekle birlikte, 100 milyon euro civarında konaklama ve organizasyon geliri elde etti Antalya. Sadece Amerika 250 tane araç kiraladı. NATO zirvesi de Antalya'da yapıldı, önümüzdeki dönemde de Expo  var. Bunların hepsi Antalya'ya büyük katkılar sağlayan organizasyonlar.''

''DURURSAK TEPE TAKLAK GİDERİZ''

''Turizmde öyle bir noktaya geldik ki, durduğumuz anda tepe taklak gideriz. Dünya turist sayısında 6, gelirde 12'inci sıradayız. Rakip destinasyonların tamamı şu anda kurt gibi Türkiye'ye bakıyor. Mikanos'ta büyük yatırımlar yapan bir kişi, geldi Antalya'daki otelleri inceledi. Bizi örneklemeye çalışıyorlar. Üç hafta önce de aynı yatırımcının aşçıları Antalya'ya geldi. Biz artık kollanan, rekabet silahları anlaşılmaya çalışılan bir destinasyonuz. Yan sektörlerle birlikte turizm sektörünün yarattığı istihdam 1.5 milyondan aşağı değil.''

''BELEK'TE ALTYAPI YENİLENDİ''

''Olayın Belekli otelcileri çok memnun eden başka bir boyutu daha var. Belek'teki tüm altyapı çalışmaları tamamlandı. Fiber kablolar, drenajlar, aydınlatmalar, yol ve köprüler, peyzaj... Bu çalışmalar için 100 milyon euroya yakın bir harcama yapıldı. Otellerde konaklayan delegeler kendi güvenliklerini kendileri sağladılar. Otellerin mutfaklarında kendi yemeklerini kendileri pişirip yediler.''

''FİYATLARI DEĞİŞTİRMEDİK''

2016 ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Kızıldağ, ''Kurlardaki artış nedeniyle 2016 için Rusya pazarında fiyatlarını değiştirmedik. Otel fiyatlarından veya bizim yaptıklarımızdan çok, Rusya'da neler olacağı, yaptırımların ne kadar ve hangi boyutta süreceği önemli. Ambargodan artık Avrupalı ülkeler de etkileniyor. Çünkü Rusya Avrupalılar için son derece önemli bir pazar. Petrol fiyatlarının bu derece düşmesinden de etkilendi Rusya. Koşullar bu şekilde devam ederse Türkiye Rusya'da daha da geriye gider diye düşünüyorum.'' dedi.








Bu Haber 17.11.2015 - 11:26:28 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.