Turizmcilerden asgari ücret ile Rusya ve Almanya pazarına dair değerlendirmeler

Turizmcilerden asgari ücret ile Rusya ve Almanya pazarına dair değerlendirmeler
Öger Tours Dış İlişkiler Müdürü Rıdvan Edebal, TÜROFED Başkanı Osman Ayık ve AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman ile turizmin sıcak gündemini konuştuk. İşte turizmcilerin, Almanya'da yakalanan artış grafiği, Rusya pazarındaki son durum, Mısır'da düşen Rus uçağının Türkiye'ye etkisi ve asgari ücrette yapılması planlanan artışa ilişkin görüş ve değerlendirmeleri


TurizmGüncel

Türkiye'nin uzun yıllardan sonra ilk defa kayıp yaşadığını ve rakamların tersine döndüğünü belirten TÜROFED Başkanı Osman Ayık, özellikle kıyı bölgelerindeki kaybın büyük olduğunu ifade etti. Suriye ve Ukrayna krizleri ile petrol fiyatlarındaki büyük düşüşün insanların Türkiye'ye yönelik seyahat tercihlerinde büyük değişiklikler yarattığını söyleyen Ayık, ''Rusya'da yaşanan kayıp, Avrupa'da bir fiyat erezyonu ortaya çıkardı ve Avrupa'daki talebi ancak ciddi fiyat indirimleriyle yaratabildik. Dolayısıyla Türkiye genelinde 2015 sezonu 0 veya -2, kıyılarda ise yüzde 5'lerde olacak.'' şeklinde konuştu.



KAYIP 700-800 BİNLERLE İFADE EDİLİYOR

Rusya ve BDT ülkelerinde yaşanan kaybın ilk işaretlerinin 2014 yılının eylül ayından itibaren görülmeye başlandığını kaydeden Ayık, “Bu pazarlarda yaklaşık 20 yıl sonra ilk defa düşüş görmeye başladık ve bu dalga dalga bütün pazarlara yayıldı. Çünkü orası bizim ana bloklarımızdan biriydi. Şu anda yaşanan kaybı 700-800 binlerle ifade ediyoruz.” dedi.

YAPILAN AKSİYONLARIN EN HIZLI DÖNÜŞÜ ALMANYA'DAN

Buna karşın Almanya pazarında ciddi bir ivme kaydedildiğini belirten Ayık, yapılan aksiyonların en hızlı geri dönüşünün de bu pazardan sağlandığına dikkat çekti. Ayık, “Almanya'da yerleşmiş bir yapı var. Müşterinin Türkiye'de Sunulan ürüne duyduğu güvnin de bir göstergesiydi bu. Orada tur operatörü, charter şirketi ve seyahat acentesinden oluşan hazır bir yapı var ve Türkiye de bu yapı için önemli bir destinasyon. Yapılan aksiyonlar anında karşılığını buldu ve biz burada çift haneli bir artış kaydettik. Son zamanlarda yaşanan terör olayları olmasaydı muhtemelen eylül-ekim ayında da bugüne kadar gösterdiğimiz en iyi performansı gösterecektik.” değerlendirmesini yaptı.



RIDVAN EDEBAL: ALMAN MÜŞTERİ VEFALI

Türkiye Almanya'da önemli bir artış yakalarken, diğer Avrupa ülkelerinde neden geriledi veya yerinde saydı? Öger Tours Uluslararası İlişkiler Müdürü Rıdvan Edebal, soruya şu yanıtı veriyor:

Almanya'nın Türkiye'ye özel bir ilgisi var. Alman müşteri vefalı bir müşteri. Türkiye'de gördüğü yakınlığı ve hizmeti hiçbir zaman unutmadı ve unutmadığı için de gelmeye devam etti. Kaldı ki, şu an Türkiye'nin verdiği otel ve hizmeti verebilecek başka hiçbir ülke yok. Dahası, Türkiye'deki kapasiteyi karşılayabilecek başka bir ülke de yok. Müşteri hem uygun fiyatı, hem de kaliteli hizmeti takip ediyor.

ALMAN MÜŞTERİ FİYAT VE KALİTEYE BAKIYOR

Avrupa basınında Türkiye'nin imajını zedeleyen yayınların Alman halkına çok büyük etki etmediğini ifade eden Edebal, “Yazılı ve görsel basında Türkiye'ye ilişkin çok fazla haber çıkıyor ve Almanlar Türkiye'deki gelişmeleri yakından takip ediyorlar. Ancak bunlar geçmiştekine benzer bir etki uyandırmıyor Alman halkında. Çünkü büyük oranda 'duygusal' davranıyorlar. Yani en nihayetinde fiyata ve kaliteye bakıyorlar.” şeklinde konuştu.

2016 SEOZNU İÇİN SON DERECE UMUTLUYUZ

Almanya'da 2015 yılını tek haneli bir artışla kapattıklarını kaydeden Rıdvan Edebal, “Önümüzdeki sezona dair ise son derece umutluyuz. Seçimlerin ardından Türkiye'nin istikrara kavuşacağına inanıyoruz. Bu, özellikle Türkiye'deki otelci dostlarımız için çok önemli. Öger olarak bugüne kadar bir sıkıntı görmedik. Bundan sonrası için de bir sıkıntı görmüyoruz. Öger Tours'un kapasitesinin yüzde 95'i Türkiye. Geçtiğimiz yıllarda bu biraz değişmişti ama son dönemde Tunus ve Mısır'da yaşanan olaylar nedneiyle Türkiye kapasitesi yeniden yüzde 95'e çıktı. 2016'da çok daha iyi olacağımızı, hele hele bu seneki rakamların altına kesinlikle inmeyeceğimize inanıyoruz.” şeklinde konuştu.



HACISÜLEYMAN: RUSYA'DA ÇOK YÖNLÜ BİR HAREKETLİLİK VAR

Rusya pazarında hem tur operatörleri, hem de uçak şirketleri açısından çok yönlü bir hareketlilik olduğuna dikkat çeken AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman, orada yaşanan gelişmelerinin Türkiye'ye pozitif etkide bulunması için yapılması gereken çalışmalar olduğunu ifade etti.

TUR OPERATÖRLERİ RUSLARI ANTALYA'YA YÖNLENDİRİYOR

Rusya'da Transaero'nun iflas ettiğini ancak uçaklarının Aeroflot tarafından kullanılacağını belirten Hacısüleyman, bu nedenle koltuk kapasitesinde bir kayıp yaşanmayacağını belirtti. Hacısüleyman, “Mısır'da yaşanan uçak kazası devamında Rusya'dan Mısır'a dönük seferlerin iptal edilmesi nedeniyle müşterilerin Antalya'ya kaydırılması teklif ediliyor. Aynı zamanda bir rezervasyon akışı da var. Mısır'la Türkiye aynı vasıfları taşıyan destinasyonlar değil. Alternatif olmamakla birlikte, Mısır'a rezervasyon yaptırmış tur operatörlerinin müşteriyi yönlendirebileceği destinasyonlardan birisi de Türkiye. Ancak fiyatları karşılaştırdığımızda, Mısır'a rezervasyon yapanların aynı bütçeyle Antalya'da tatil yapamayacağını düşünüyoruz. Bu nedenle turistin Türkiye'ye yönlendirilmesi sırasında bir miktar cazibe yaratmak gerekiyor ve bazı otelciler bunu yapmaya başladı. Diğer yandan, paketi cazip hale getiebilmek için, tur operatörlerine verilen ve 30 Kasım'a kadar devam eden yakıt desteğinin en azından 1 Nisan 2016 tarihine kadar devem etmesi gerekiyor.” dedi.

YARDIMLAR DEVAM EDERSE ANTALYA'NIN KIŞ DESTİNASYONU OLMASININ YOLU AÇILIR

Bu yardımın devam etmesinin Antalya'nın yıllardır hayalini kurduğu kış operasyonlarının da yolunu açacağını söyleyen Yusuf Hacısüleyman, “Eğer Rusya pazarında Antalya'nın veya Türkiye'nin diğer destinasyonlarının kışın da gidilebilecek bir yer olduğu imajını yerleştirebilirsek, ileriki yıllara da bir katkısı olacağını düşünüyorum. Hazır bir zorunluluktan dolayı bir rota değişikliği yapıldı. Bu zorunluluğun ileriki yıllara da pozitif yansımasını sağlayabiliriz. Bu kış Antalya'ya ne kadar çok Rus turist getirirsek, önümüzdeki yıllarda Antalya otellerinin kışın da hizmet verdiği algısını güçlendirebiliriz.” şeklinde konuştu.

Ayık ve Hacısüleyman'a asgari ücrette yapılması planlanan artışa dair de değerlendirmelerini sorduk.

AYIK: OTEL PERSONELİNİN YÜZDE 50'Sİ ASGARİ ÜCRET VEYA BİRAZ ÜZERİNDE BİR ÜCRETLE ÇALIŞIYOR

Otellerin gider kaleminin içinde personel giderlerinin yüzde 50'lik bir bölüm oluşturduğunu belirten Osman Ayık, otellerde çalışan personelin yüzde 50'ye yakınının asgari ücret veya onun biraz üzerinde bir ücretle çalıştığını söyledi. Ayık, “Dolayısıyla bu artışın genel personel giderlerine ciddi bir yükü olabilir. Buna sadece asgari ücretteki çıplak artış olarak değil, diğer yan unsurlarına da bakmak lazım. 2016 ve 2017 sezonları çok parlak görülmüyor. Bu artışı fiyat artışı ile alamazsınız çünkü koşullar belli. Türkiye'deki işletmeler 2015 ylında yüzde 25 civarında gelir kaybı yaşadılar. Bunun bir kısmı kur farkıyla dengelendi ama enflasyonun durumunu da biliyoruz. Biz asgari ücretin artmasına karşı değiliz ama bizim sektörümüz için bir takım başka uygulamalar düşünülebilir. Çalışan insanların daha fazla gelir elde etmeleri ve yaşam standartlarını yükseltmeleri en doğal haklarıdır. Örneğin ÖTV ve SGK primleri gibi konularda beklentilerimiz var.” dedi.

HACISÜLEYMAN: HÜKÜMET PROGRAMINA GÖRE ARTIŞ İŞ VERENE YÜK GETİRMEYECEK

Yusuf Hacısüleyman ise şu değerlendirmeyi yapıyor:

Hükümetin programına göre, asgari ücret artışının iş verene herhangi bir yük getirmeden vergi düzenlemeleri ile hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu, seçim bildirgesinde var. Burada konu sadece turizm değil. 16 milyon sigortalı işçiyi kapsıyor. Asgari ücreti arttıracağını vaadeden tüm partiler bunu, iş hayatına herhangi bir yük getirmeden vergisel düzenlemelerle yapacaklarını söylediler. Dolayısıyla, artışın iş veren tarafından karşılanmasını kabul etmemiz mümkün değil. İnsanlar, seçim bildirgesindeki o vaatlere oy verdiler.



Bu Haber 15.11.2015 - 19:04:48 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • mert kabal 16.11.2015 - 10:29

    Beyefendiler Rusya pazarı ile ilgili ahkam kesmeye devam ediyorlar. Geçen hafta Antalyada Rusya-Türkiye alt çalışma grubu toplantıları vardı. Federal Turizm Ajansı Balkan yardımcısı da toplantıdaydı ve pazar hakkında ayrıntılı değerlendirmelerde bulunuldu. Bu arkadaşlar neden katılmamışlar toplantıya merak ettim. Rusya pazarı için hayati önem taşıyan Antalya destinasyonu konuşuldu bu toplantılarda. Hariçten gazel okumak devrinin geçtiğini bu arkadaşlara birisi hatırlatsın lütfen.

  • kaan berkkan 16.11.2015 - 09:40

    Asgari ücreti artıracaklarına asgari ücretten vergi almasınlar. Gelir vergisi dilimini yükseltsinler. Dolaylı vergiden vazgeçilemiyor çünkü avukat,doktor,sanayiici bir asgari ücretli kişi kadar vergi vermiyor. Vergi sistemini adil kursalar bunlara gerek kalmayacak hiç.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.