Schengen, sürüncemeye mi bırakılıyor?

Schengen, sürüncemeye mi bırakılıyor?
Alman Die Welt gazetesi, Avrupa Birliği'nin vize muafiyeti konusunda kendisine sunulan şartları yerine getirmesi için Türkiye’ye ek süre tanıyacağını iddia etti.


Deutche Welle Türkçe'nin, Die Welt gazetesinden aktardığına göre, AB Komisyonu Türkiye’nin vize muafiyeti için gerekli koşulları yerine getirip getirmediği konusundaki nihaî kararını içeren raporu haziran ayı ortasında sunacak.
 
HAZİRAN'DA NİHAİ KARAR
 
Gazetenin AB çevrelerine dayanarak verdiği habere göre, AB Komisyonu’nun 4 Mayıs Çarşamba günü Türkiye vatandaşlarına prensip olarak vize yükümlülüğünü kaldırma yönünde tavsiyede bulunacağı, ancak bunun bir takım koşullara bağlı kılınacağını ifade edildi. Buna göre, Ankara’nın kişisel verilerin korunmasına ilişkin yasa ile terörle mücadele yasasında düzeltmeler yapması ve yolsuzlukla mücadelenin daha iyi bir biçimde yürütülebilmesi için haziran ayı ortasına kadar zamanı olacak. Ayrıca haziran ayına kadar biyometrik pasaportların hazır edilmesi için tüm koşulların yerine getirilmesi de Ankara’dan talep ediliyor.
 
"TÜRKİYE TÜM ŞARTLARI YERİNE GETİRMELİ"
 
AB ile Türkiye arasında sığınmacılar konusunda varılan geri kabul anlaşmasının uyarınca Türkiye vatandaşlarına vize zorunluluğunun kaldırılması için Türkiye’nin toplam 72 kriteri yerine getirmesi şart koşuluyor. 

ÇALIŞMALARIN BUGÜN TAMAMLANMASI GEREKİYOR

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun 18 Mart’ta Brüksel’de AB liderleriyle yaptığı mutabakat kapsamında vizesiz Avrupa’ya gidiş için yapılan çalışmaların bugün tamamlanması gerekiyor. Hürriyet'ten Gizem Karakış'ın haberine göre, kriterler tamamlansa da tamamlanmasa da AB Komisyonu yarın bir değerlendirme raporu açıklayacak. Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre; Türkiye üzerinden Avrupa’ya giden düzensiz göçmenlerin Türkiye’ye geri kabulü karşılığında Türk vatandaşları için vizesiz Avrupa’yı öngören yol haritasının 72 kriterinden 69’ü tamamlandı. Kalan 3 maddenin de bugün TBMM’de kabul edilmesi bekleniyor.

HANGİ MADDELER KALDI?

Başbakan Davutoğlu yaptığı açıklamada 1 Mayıs’a kadar bu kanunların çıkarılması için muhalefetten destek istemişti. Dokunulmazlıkların görüşülmesi sırasında çıkan olaylar nedeniyle Meclis çalışmalarına hafta başına kadar ara verince süre konusunda sıkıntı yaşandı. Geçen hafta kalan 9 kriterin 6’sı Meclis’te kabul edilmişti. 72 kriterden gerçekleştirilemeyen 3 madde şöyle:
 
Geri Kabul Anlaşması: Türkiye ve AB arasında izinsiz ikamet eden kişilerin geri kabulüne uyarınca kurulan Ortak Geri Kabul Kararı’nın bugün Meclis’ten çıkması bekleniyor. Ancak Başbakan Davutoğlu, Gaziantep’te yaptığı açıklamada vize muafiyeti gerçekleşmeden geri kabul anlaşmasının yürürlüğe girmeyeceğini söylemişti. Geri Kabul Anlaşması’nın 1 Haziran’da devreye girmesi planlanıyor.
 
Siyasi Etik Yasası: Yasa tasarısının tamamlanarak bugün Meclis’ten çıkmış olması gerekiyor. Meclis Komisyonu’ndan geçen yasa tasarısı Genel Kurul’da yapılacak görüşmelerin ardından tamamlanacak.
 
Kolluk Gözetim Yasası: Yasa tasarısının bugün kalan 10 maddesinin de tamalanarak Meclis’ten çıkması planlanıyor.
 
 


Bu Haber 03.05.2016 - 10:01:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.