Müsteşar Dursun Antalya'da turizmcilerle buluştu

Müsteşar Dursun Antalya'da turizmcilerle buluştu
Kültür ve Turizm Bakanlığı, turizmde yaşanan düşüş sonrası Ankara'dan başlattığı değerlendirme ve bilgilendirme toplantılarının ikincisini Antalyalı turizmcilerle düzenledi. Toplantı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Haluk Dursun, Vali Vekili Mehmet Kurdoğlu, Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal, Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürü Adnan Aslan ve turizm sektör temsilcilerinin katılımıyla The Marmara Otel'de gerçekleşti.


Toplantıda basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Haluk Dursun, değerlendirmenin birinci ayağının Ankara’da olduğunu ve turizmdeki gelişmeleri bakanla birlikte değerlendirdiklerini belirtti.

ANTALYA, ALANYA, MARMARİS, BODRUM, KUŞADASI VE İZMİR'DE TOPLANTI

Toplantıların, Antalya, Alanya, Marmaris, Bodrum, Kuşadası ve İzmir'i de kapsayacağını belirten Dursun, şunları söyledi:

"Türkiye turizminin deniz güneş kum kısmını kapsayan 4 ilinde turizmcilerle buluşarak, turizm sektörünün 2015 yılındaki ilk izlenimini onlardan dinliyoruz. Bu arada bakanlık olarak biz de ne yaptığımızı aktarıyoruz. Toplantıların bir diğer ayağı, kültür turizmiyle öne çıkan İstanbul’da olacak. İlk 6 ayı rakamsal düzeyde görebilmek üzere bu tarihi seçtik. Yapmak istediğimiz Ankara merkezli kararların nasıl anlaşıldığı, değerlendirildiğini görmektir." dedi.

BULUNDUĞUMUZ BÖLGENİN GERGİN OLUŞU BİR HANDİKAP
 
Diğer yandan Rusya için öngörülen kötümserliğin şu anda gerçekleşmediğini anlatan Dursun, şu değerlendirmede bulundu:

"Düşüş var ama bu düşüşü yüzde 30’un altına çektik. Buna karşılık başka ülkelerde yükseliş var. Bizi zorlayan en büyük handikap, bulunduğumuz bölgenin jeopolitik konumu dolayısıyla gergin bir atmosferde bulunması. Yabancı basında, bilgi eksikliği dolayısıyla bütün bölge ateş çemberi içinde gösteriliyor. Bunu kırmak için bazı önlemler aldık.

TANITIM ATAĞINA BAŞLIYORUZ

Türkiye, olarak bir tanıtım atağına başlıyoruz. Avrupa’da Belçika merkezli Hollanda, Almanya, Fransa ve İngiltere çerçeveli Türkiye tanıtım yılı ilan ettik. Yıl içerisinde yüzlerce tanıtım aktivitesi olacak. Hamlemiz, Brüksel merkezli olarak başladı, ikinci seçtiğimiz ülke ise Katar. Katar’da da Türk yılı ilan edildi. Yaşadığımız sorunlara dair birinci büyük çözümümüz, iyi tanıtım yapmak, en önemli kısmı bu. ''
 
Sektörün fiyat düşürmesini kabul etmediklerine işaret eden Müsteşar Dursun, "Türk turizminin ürün çeşitlendirmesine gitmesi gerekir, golften başlamak üzere medikal turizme kadar birçok alanda bunu görmeye başladık. İkincisi de bu çalışmanın 12 aya yayılmasıdır"dedi. 2015'in ilk yarısını daha çok dinleme ve gözlemleme ile geçirdiklerini anlatan Dursun, ikinci yarıda alınabilecek önlemleri birlikte tespit etme gibi bir karar aldıklarını söyledi.

Sektöre yönelik desteklerin sonuç vermeye başladığını da öne süren Dursun, "Bu işin birinci ayağı tanıtma ve doğru bilgilendirmedir. Tanıtımda teşviklerde bulunuyoruz ve tanıtım bütçesini  artıyoruz. Rusya’ya yaptığımız teşviklerin olumlu yansımalarını gördük. 6 bin dolar teşviki 500’den fazla uçak alacak. Büyük teşviklerden birisi de turizm alt yapılarına ve turizm çevre ilişkisine yönelik olacak. Bu konuda bir takım teşvikler söz konusu"dedi.
 
ANTALYA'DA KAYIP BÜYÜK

Basın toplantısında konuşan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Yusuf Hacısüleyman da turizmdeki krizin bu yıl Antalya genelinde 1 milyon eksi turist ve 2.5 milyar dolar kayba neden olabileceğini söyledi. Yusuf Hacısüleyman değerlendirmesinde şunları söyledi:

"Bakanlık yetkililerine bazı öneriler sunduk.  Nisan- mayıs'taki uçak desteğinin 1 Eylül'den itibaren yeniden yürürlüğe konulması, kış döneminde çalışanların istihdamına yönelik destekler, 12 ay turizm politikasının geliştirilmesi yönünde çalışmalar yapılmasını önerdik. Bu konular çok önemli. Antalya'ya özgü yatak yatırımının kontrollü yapılması gerektiğini belirttik. Teşvik belgesinin 2-3 yıl, bazı bölgeler için 4 yılda bir yapılması ve daha sağlam bir turizm altyapısı oluşturulması yönünde taleplerde bulunduk. Bu gidişatın sezon sonuna kadar 1 milyon, oran olaraksa yüzde 8 civarında eksileceğini düşünüyoruz. Buradaki esas etken turizm altyapısı veya tanıtımımızla ilgili olmayan Rusya'daki ekonomik kriz. Bunun olacağını daha önceden bildiğimizden bazı önlemleri aldığımızı, bazılarını alamadığımızı düşünüyorum. Fakat önümüzdeki yıl bazı konulara daha iyi çözümler bularak eğilmemiz geriyor. Çünkü Rusya Devlet Başkanı ekonomik krizin önümüzdeki yıl da devam edeceğini söylüyor. Biz artık bu sayılarla turizmimizi yönetmeye çalışacağız" dedi.

DÜŞÜŞE SADECE PARASAL AÇIDAN BAKILMAMALI
 
Düşüşe sadece parasal açıdan bakılmaması gerektiğine işaret eden Hacısüleyman, "Ülkemizin turizm gelirine ihtiyacı var ama esas sosyal hayatın devamı için de önemli. Turizm gençlere daha çok istihdam verilen bir sektör. O yüzden istihdama yönelik alınacak önlemler özellikle kış dönemi için çok önemli. Yüzde 10'un karşılığına bakıldığında Antalya SGK'ya kayıtlı 189 bin turizm çalışanı var ve yaklaşık 18 -20 bin kişilik azalma var"dedi. (Kaynak: AKTOB)



Bu Haber 26.06.2015 - 11:21:36 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • turantur 28.06.2015 - 07:40

    Şimdi bu toplantı yapıldı ya bir de neyi çözdük öğrenebilsek.... Antalyada turizmi batıranların başında üzülerek söylüyorum mesleki tecrübe dayanaktan yoksun yöneticiler olmuştur. Bunun da en görünür kanıtı Antalya işletmelerinin uyguladıkları satış ve pazarlama yöntemleri, talep toplama şekileri.... Çözüm diye sundukları all inc. bugün müflis bir duruma gelmiştir.... İspanyayı seyretmeye devam etsinler.... Ama hepsinden önemlisi yabancı dillerini geliştirip misafirlerle doğrudan iletişim kurabilsinler, yapmacık olmasınlar... samimi olsunlar.... bir de ekipçiliği bitirin be kardeşim.... hala ilkel ekipçilik anlayışı hakim.... bu nedenle bazı işletmeler dinamit üzerindeler..

  • bir bakan 26.06.2015 - 01:41

    Bu arkadaşların bağlı olduğu bakanlığın başındaki şahış, lütfen o görevi bıraksın. bu güne dek gelmiş en basiretsiz en ilgisiz şahsiyettir kenisi kanaatimce...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.