Zeynep Nili Bozatlı Bakır

Yat turizmine bakış

Tüm yıl boyunca yoğun çalışma tempomun içerisinde, yaz aylarında ailemle geçireceğim gelenekselleşmiş bir haftalık yat tatilimizin hayalini kurar dururum. Benim için o bir hafta işlerden arınmak, yorgunluğumu atmak, fikirlerimi, düşüncelerimi toparlamak, teknolojiden uzaklaşmak ve ayakkabılarımdan kurtulmak için en değerli haftadır.

Yat tatili, yoğun çalışma hayatı olan insanların, kalabalıktan kaçmak isteyen, denize aşık olan, bir yere bağlı kalmadan bağımsız tatil yapmak isteyenler için en güzel tatil seçeneğidir. Yat tatilinde saat mevhumu, bir yere yetişme telaşı, süslenme kaygısı yoktur ! En doğal ve rahat halinizle tatil yapar, yıldızların altında uyur, balıklarla birlikte yaşarsınız…. Yanınıza bir mayo, bir kitap bir de hayallerinizi aldınız mı, yat seyahatine hazırsınız demektir !
Yat’lar bir nevi yüzen butik otellerdir, tüm hafta boyunca ihtiyacınız olan her şey teknenizin içinde yer alır. O zaman direk olarak şu akla geliyor … otellerde uygulanan hizmet standartları,  yangın ve güvenlik şartnameleri yat’lara göre uyarlanarak sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Bir hafta boyunca Marmaris-Göcek-Fethiye koridorunda en az 15 farklı koy’a gittim ve bu koylarda en yüksek standarttaki lüks motoryatlardan, en düşük standarttaki pır pırları gördüm. Ve bazı teknelerde standartlarının hiç de uygun olmadığını görmezden gelmek imkansızdı.

YAŞANAN FACİALAR


Bir hafta içerisinde yaşanan iki yat yangını faciasına sadece 500 metre uzaklıktaki teknemizde korku ve üzüntü içinde yaşananları kaptanımızdan dinledik. Üzerimizden geçen helikopterleri telaş ve korku içinde takip ettik. En acısı da bu kazaların önlenebilir kazalar olmasıydı.  Biz kendi yatımızdan çok emindik çünkü her yıl yatımızı kiraladığımız firmanın tüm yatlarına daha tersane’de inşaatları esnasında Lloyd Sertifikası aldığını biliriz, teknemizin her köşesinin yoğun denetimlerden geçtiğinin bilinciyle kendimizi bir hafta boyunca suyun üzerinde güvende hissederiz.

STANDARTLARI ARTIRMAK İÇİN NELER YAPILMALI?


-    Her koy’a kaç tane teknenin girebileceği belirlenmeli ve onların bağlanacağı çelik ankorlar sabitlenmeli böylece ağaçlara bağlanarak, ağaçların zaman içerisinde köklerinin kırılarak ölmesi önlenmelidir.  Sadece ağaçlar kırılmışsa birkaç koy’da demir ankorlar var, onun dışında herkes iplerini ağaçlara bağlıyor ve ağaçlar ciddi zarar görüyor.

-    Tüm teknelerde minimum servis standartları getirilmeli – otellerdeki gibi yıldız standardı olmalı ve tüketici bu konuda bilgilendirilmeli

-    Her yıl nasıl arabalara egzoz muayenesi mecburi ise, her yıl tekneler de yangın koruma vs. tüm önlemler daha da yoğun olarak gözden geçirilmeli

-    Lloyd sertifikasyonu teknelerde mecburi hale getirilmeli

TEKNENİN BİR OTELDEN NE FARKI VAR Kİ?


Tek farkı bir tanesinin kara’ya sabitlenmiş olması, bir tanesinin de deniz üzerinde yüzer olması. Oysaki her ikisi de hizmet sektöründe “tatil” değil midir ?

Teknelerde otellerdeki gibi yangın ve güvenlik standartları daha yoğun olarak uygulanmalı. Uluslararası otel markalarının yangın ve güvenlik’e verdiği önem; otellerdeki yatırım maliyetlerini %25 arttırmaktadır fakat uluslararası bir otel markasını tercih eden her misafir de bilir ki kalacakları otel maksimum yangın ve güvenlik standartlarına sahiptir.

Yaşanan kazalar ve belirsizlikler yat turizmini baltalamamalı. Istanbul için Ayasofya ve Sultanahmet nasil bir turizm zenginliğiyse, sahil turizmi için Güneydeki koylarımız da eş değerdir. Ülkemizin ve Güney destinasyonlarımızın pazarlamasına çok ciddi katkılar sağlayan “Mavi Tur (Blue Voyage)” olarak markalaşan bu Turizm alanı tüm Turizm sektörünün desteğiyle mercek altına alınmalı. Yat turizmi bir alt turizm kolu olarak örgütlenerek pazarlamasına da otellere verildiği kadar önem verilmeli.
Dünyanın en güzel koyları bizim, dünyanın en berrak denizi bizim, dünyanın en misafirperver halkı bizim, dünyanın en doğal yeşillikleri bizim … Turizm’ci olarak bize bunları Pazarlamak düşüyor , gönül rahatlığıyla pazarlayabilmek için de; Bakanlığımızın bu işe gereken önemi vermesini ve süratle Çevre Bakanlığının da desteğiyle teknelerimizi, çevremizi ve tekne misafirlerini koruma altına almak üzere yeni standartları hayata geçirmesini temenni ediyorum !


Bu Makale 26.08.2010 - 09:59:49 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • ARTUN ÇAĞLAYAN 05.08.2010 - 08:38

    EVET ÜST ÜSTE İKİ YAT YANGINI.... HELE HER YIL YATLA ÇIKTIĞI TATİLİ BÜYÜK BİR ÖZLEMLE DİLE GETİREN ZEYNEP KARDEŞ. BİR KAÇ SATIRLA SORUNU ÇÖZÜVERDİ. ÖTEL STANDARTLARI VE LOYD SERTİFİKASI... BÖYLECE YATIDA SONUNDA OTEL YAPTIK. TÜRK TURMİ PARRRDOONNN TÜRK OTELCİLİĞİ DEDİKMİ BU OTEL STANDARTLARINI UYGULADIKMI TURİZMİZ HER SORUNUNU ÇÖZÜMLER GİDERİZ.... ŞİMDİ GELELİM GERÇEKLERE : 1) KAZALAR YAŞAMIN, TURİZMİN GÜNLÜK HAYATIN OLMAZSA OLMAZLARIDIR. KAZALAR ÜZERİNE KURALLAR KOYAMAZSINIZ. ELBETTE ÖNLEMLER ALINMALI KAZALARLA KADERCİLİK OYNANMAMALIDIR. 2) BU SATIRLARI SEVEREK YAZMADIĞIMI BİLİN. SON 10 YILIN KAZA TABLOLARINI ÖNÜNÜZE KOYUN DENİZ VE YAT KAZALARI NEREDE BİR BAKIN. 3) LOYD SİSTEMİ, HANGİ LOYD. TÜRK LOYDUMU, İNGİLİZ LOYDUMU, DENİZE ELVERİŞLİLİK BELGESİMİ. HANGİ OTELİN DENİZE ELVERİŞLİLİK GİBİ BİR BELGESİ VARDIR..... 4) KIYI EMNİYETİ NEDİR.... KIYILARIMIZ DA DENİZ KAZALARINA KARŞI ALINAN ÖNLEMLER NEDİR. BU KAZALARA KURTARMA VE SÖNDÜRME SİSTEMLERİ EN GEÇ HANGİ ZAMAN DİLİMİNDE MÜDAHALE EDER. GÖRDÜĞÜNÜZ O YAT YANGININA, KURTARMA SİSTEMİ HANGİ ZAMAN DİLİMİNDE MÜDAHALE ETTİ. 1 SAAT, 30 DAKİKA 20 DAKİKA HANGİSİ.... ZEYNEP KARDEŞ; O AN ORADA DEĞİLDİM AMA BANA İNANMAZSAN DENİZCİLİK MÜSTEŞARLIĞI İSTERSENİZ SİZİ DAKİKA DAKİKA BİLGİLENDİRECEKTİR. ÇÜNKÜ DENİZCİLİK MÜSTEŞARLIĞI GİRİŞ KATI TEKNİK DEYİMLERİ İLE DEĞİL HALK DİLİ İLE SANİYE, SANİYE HER GÜN 24 SAAT TÜM KIYILARIMIZDA Kİ TEKNE HAREKETLERİNİ UYDU VE ELEKTİRONİK SİSTEMLERLE GÖZETLER. TÜM DENİZ KAZALARINA ANKARA DAKİ BU MERKEZ İLK YARDIM ÇAĞRISINDA VEYA RESEN MÜDAHALE EDER KURTRAMA VE SÖNDÜRME SİSTEMLERİNE EN YAKINDA Kİ TEKNE KAPTANLARINA GEREKLİ TALİMATLARI VEREREK KAZA MAHALLİNE YÖNLENDİRİR. OLAYI SON SDAKİKASINA KADAR SANİYE SANİYE İZLER VE RAPORLANDIRIR. 5) YAKINDAKİ TEKNE KAPTANI YARDIMA MECBURDUR. YARDIMA GİTMEYEN VEYA YARDIMI REDDEN KAPTANIN BAŞINA NE GELİİR BİLİRMİSİNİZ...... BİR DAHA Kİ GEZİNİZDE UNUTMAZSANIZ KAPTANINIZA SORUN. ELBETE ÖĞRENMENİN YAŞI YOKTUR. HEPİMİZE TÜM DÜNYA İNSANINA KAZASIZ GÜNLER DİLERİM. SAYGILARIMLA.... Artun ÇAĞLAYAN Emekli bir adam işte

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.