Zeynep Nili Bozatlı Bakır

WTM'nin ardından: Yeni fuarlarda neler yapmalıyız?

33. World Travel Market’in enerjisi bu yıl yine çok yüksekti. Dünya Turizm Endüstrisinin önde gelen oyuncuları ve söz sahibi profesyonelleri bilgi birikimlerini aktarmak ve yeni birikimler yaratmak için Londra’daydı.

Fuarın ilk üç gününde 38,735 katılımcı ile 2011 yılında 37,331 katılımcı karşılaştırıldığında, bu yıl 4% artış gösterilmiş.

Bu yıl, en dikkat çekici unsur, fuarın tamamen sosyal medya ile iç içe olmasıydı. Twitter etiketi #WTM2012 ile, ABD başkanlık seçiminin gerçekleştiği gün bile WTM trend topic olmayı ve konuşulmayı başardı. Oysa ki Türkiye’nin Twitter için yaratılmış bir etiketi bile yoktu … Turizm’de Teknoloji ana başlıklı birbirinden kaliteli seminerler bu yıl çok popülerdi ve ana konusu teknoloji olmayan seminerlerde bile; konu dönüp dolaşıp hep teknoloji’nin turizm’deki önemine geldi !

Türkiye ; yine, yeni, yeniden destinasyon olarak önemli bir noktadaydı. Türkiye’nin tüm turizm kollarının dünya’da çok popüler olması tüm gözleri destinasyonumuza çevirdi.

“Turkey Unlimited” sloganıyla bu yıl tanıtım yapıldı. 2009 yılında Kuzey Amerika’da pazarlama için yaratılan slogan bugün “Incredible India” sloganı gibi henüz akıllara yerleşemedi maalesef. Slogan’ın devamlılığı ve bütünlüğü olsa tutabilecek bir slogan; ama başka mecralara da taşınması lazim.

WTM’de Türkiye destinasyon pazarlaması için yüksek bir reklam bütçesi ayrılmış – bu harika! Fakat aynı özen maalesef fuar stand tasarımında gösterilmemiş. Standımız hala “ofis” görüntüsünden çıkamamış, vaat ettiğimiz sıcak misafirperverliği yansıtamamış. Yaratıcılıktan uzak, tek düze bir standımız olmuş yine, yeni, yeniden.

Türkiye’nin bu yıl kullandığı pazarlama mecraları arasında WTM’in mobil App’indeki banner alanı. fuaye alanı billboardları, café’lerde panel giydirme, fuayede bulunan seminar ekran giydirmesi ve WTM websitesi ana sayfa banner’ı gibi bir çok alanda pazarlamamız mevcuttu. Bunların hepsini gören kişilerin standı görünce beklentisi haliyle çok yüksek oluyor…



10 Madde’de Yeni Fuarlarda Neler Yapmalıyız …

1. Stand tasarımımızı değiştirmeliyiz …
2. Dünya PR değerimizi arttırmalıyız…
3. Sosyal medya ile iç içe olmalıyız …
4. Stand’da ilgi çekici aktiviteler yapmalıyız …
5. Fuarlar için sektörden pazarlama dinamizmi olan gönüllülerden bir “fikir” kurulu
oluşturmalıyız …
6. Türk Ulusal Basın kuruluşları fuar ile daha haşır neşir olmalı…
7. Bakanlık, Birlik, Federasyon, vb. kuruluşların üst düzey yetkililerinin katılımıyla
desteklerinin arttırılması …
8. Stand’da verilecek mini destinasyon eğitimlerini arttırmalıyız …
9. Destinasyon sloganlarımızda kararlı olmalıyız…
10. Goturkey.com websitemizi günümüz trendlerine gore güncellemeliyiz …

Fuar stratejilerimizi biraz değiştirirsek; PR değerimizin çok artacağını ve stand katılımcılarının çok daha verimli ticaret yapabileceğini düşünenlerdenim …

Bu Makale 19.12.2012 - 10:12:16 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • FATİH BAYDAR 12.11.2012 - 03:22

    Reel bakşın,gerçek yazıları aslındaher zaman daha yenilikçi bir hal alması gereken turzim sektöünün en ihtiyacı olan eksikleri 10 maddeyle güzel bir şekilde sunulmuş...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.