Orhan Sancar

Rus Pazarı'nda 2010 gerçekleri

2010 ile ilgili beklentiler tüm çevrelerce olumlu algılanıyor.

Bunun nedeni;

-Avrupa'da erken rezervasyon satışlarının beklenenden fazla olmasıyla, otellerin belli bir doluluğa gelmesi.
-İç pazarda erken rezervasyonların, sigorta desteğiyle tarihsel artışı
-Rus pazarında erken rezervasyon sisteminin oturması ile ilk defa şubat ve mart aylarında ciddi bir rezervasyon potansiyelinin oluşması...

Burada da görülüyor ki,  mart sonu itibariyla 2010 sezonunda Antalya`ya beklenen toplam 10 milyon turistin % 15-20'si kararlarını vermiş ve erken rezervasyon sistemiyle yerlerini ayırmıştır.

Rusya pazarında  erken rezervasyon sistemi ile yerlerini ayıranların %85`i erken tarihlerde gelmek isteyen ve en ucuz dönemi seçen turistlerden oluşuyor. Dolayısıyla sayısal olarak görülen artış aslında çok da iç açıcı değil.

Tur operatorleri, kendi ucak şirketlerinin getirdiği avantaj ile bilet fiyatlarında geçen yıla göre en az 40-50 usd`lik indirim yaptılar, erken rezervasyonu cazip kılmak ve nakit akışına destek için nisan ve mayıs aylarında otel fiyatlarını çok aşağı çektiler. Bu dönemlerde otellerden tanıtım desteği için alınan ücretsiz odaların bir kısmını paket turlarda kullanarak fiyatları minimize ettiler.  
Şimdi Rus pazarında görünen durum, 15 Nisan itibari ile mayıs sonuna kadar iyi, ama kâr edici bir durum yok ortada.

Haziranda sinyaller iyi ama henüz çok az bir hareket var. Temmuz-Ağustos için ciddi bir tehlike var, çünkü Rus turistler artık yüksek dönemde seyahat etmiyor. Eylül ayının en kârlı dönem olacağı beklentisi var. Ekim ve sonrası da nisan ve mayıs gibi geçer.
Sonuç olarak şunu soyleyebiliriz ki, tur operatorleri haziran ve eylül aylarında çok kâr edecek ki, diğer dönemlerindeki zararını kapatsın ve aynı zamanda kâr etsin. Bu durum son iki yılda pek mümkün olmadı.

Olmamasının nedeni, 2008 yılındaki petrol fiyatları, Euro/dolar paritesi ve 2009 yılındaki  global kriz etkileri idi.

Eğer tur operatörleri son 10 yılın  en iyi yıllarından olan "2007" yılı gibi bir sezon yaşarlarsa son 2 yıldaki zararlarını kapatırlar, aksi bir durumda 3. yılda zarar edecek bir operasyonu kaldıramayacak bir çok tur operatoru ve seyahat acentesi mevcut.
 
Rus tur operatorlerinin önemli oyuncuları, bu yıl kendi havayollari ile uçuyorlar. Yani artık havacılıktaki risk kendilerini ilgilendiriyor. Yıllık garantilerini doldurmak için istikrarli uçmak zorundalar, bu istikrarli uçuş, oteller tarafından desteklenmez ise, zararlı bir operasyon, hüsranli bir sonuç getirir.
 
Ayrıca rakip ülkeler 2010 yaz donemi için müthiş bir atak içindeler.
 
Yunanistan vize kolaylığının yanında, fiyatlarını  %25 asağı çekti. Turizmde kdv vb destekler ile bu sektörü çok destekliyor.

Fas ve Tunus gibi ülkeler, bu pazarı programlarını koyacak tur operatorlerine çok ciddi para desteği veriyorlar.

Mısır, kış dönemindeki liderligini yaz dönemini de taşımaya çalışıyor  ve Antalya`ya rakip olacak, Akdeniz`deki kıyı  sahillerine (Iskenderiye vb) teşvik ediyor.


Orhan SANCAR
 



Bu Makale 05.04.2010 - 20:36:43 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Yağmur Seviner 06.04.2010 - 06:05

    Mısır'ın turizmciler için yaptıklarını gördükçe insanın Mısır'da turizmci olası geliyor... Fas ve Tunus'a bakın neler yapıyorlar... Türkiye ise gelirlerini kaldırım, asfalt yatırımılarıyla çarçur ediyor... Allah aşkına biri hesaplasın, belediyelerin kaldırımlara defalarca defalarca harcadığı paraları; defalarca defalarca yapılan altyapı yatırımlarını; olmadı bir daha bir daha yapılan milyonlar harcanan iki-üç ağaçlık sokak parklarını; bir de turizm tanıtımı için ayrılan, teşvik için ayrılan paraları....

  • kerem derinli 05.04.2010 - 08:39

    Orhan Bey'in tespitleri inanılmaz vizyon açıcı, çok önemli tespitler... Rakip ülkelerin karşı hamlelerini dikkat almak şart. En kötü turist kaçan turisttir...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.