Yönetmelik değişti, belgeli tesislerin %20'si 3. kişilere satılabilecek

Yönetmelik değişti, belgeli tesislerin %20'si 3. kişilere satılabilecek
Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik'te değişiklik yapıldı. Yeni yönetmelikle birlikte, kamu taşınmazları üzerindeki turizm tesisleri, tesisteki toplam kapasitenin yüzde 20'sini 3. kişilere satabilecek.


TuizmGüncel
Turizm Tesislerinin Belgelendirilmesine ve Niteliklerine İlişkin Yönetmelik'te değişiklik yapıldı. Yeni yönetmelikle birlikte, lokanta ve otellerin belgelendirilmesine ilişkin önemli değişiklikler yapıldı.



LOKANTALAR MÜSTAKİLEN BELGELENDİRİLEMEYECEK

Yönetmeliğin 26. maddesinde yapılan değişiklile, önceki yönetmelikte 'ikinci sınıf lokantalar müstakilen belgelendirilemez'' şeklinde yer alan ifade tüm lokantaları kapsayacak şekilde genişletildi. Aynı madenin son fıkrasındaki 'kafeterya' ibaresi ise lokanta şeklinde değiştirildi.

TAHSİSLİ ARAZİ ÜZERİNDE BULUNMAYAN GÜNÜBİRLİK TESİSLER BELGELENDİRİLEMEYECEK

Yönetmeliğin 37. maddesine  'tahsisli araziler üzerinde bulunmayan günübirlik tesisler belgelendirilemez' fıkrası eklendi. 42 maddede eklenen fıkrayla ise, müstakil tesislerin yeme-içme tesisi olarak belgelendirilemeyeceği kuralı geldi.

KAT İRTİFAKI HAKKI GETİRİLDİ

Yönetmeliğin 52. maddesinde ise kritik bir değişiklik yapıldı. Daha önceki yönetmeliğin ''Turizm kompleksleri, turizm kentleri ve tatil merkezlerindeki apart otel üniteleri, tatil siteleri, ve butik tatil villaları ile apart oteller dışındaki turizm belgeli tesislerde devre tatil hakkı hariç devre mülk gibi şerhe konu şahsi haklar tapuya tescil ettirilemez, bu tür tesislere turizm belgesi verilemez, bu sisteme kısmen veya tamamen geçtiği tespit edilen tesislerin belgeleri iptal edilir.'' fıkrası şu şekilde değiştirildi:

TAHSİSLİ ARAZİLERDE ORAN YÜZDE 20

Tesisin fiziki bütünlüğünü bozmamak şartı ile özel mülkiyete konu taşınmaz üzerinde yer alan turizm kompleksleri, turizm kentleri ve tatil merkezleri kapasitesindeki apart ünitelerin ve tatil siteleri butik tatil villaları, müstakil apart otellerin tamamında; kamu tesislerinde ise oda kapasitesinin yüzde 20'sini aşmamak kaydıyla ayrı ayrı odalar üzerinde üçüncü şahıslar lehine kat mülkiyeti veya kat irtifakı tesis edebilir. Orman vasıflı taşınmazlar ile tapuda orman vasfı ile kayıtlı taşınmazlar üzerinde yer alan tesislerde kat mülkiyeti veya kat irtifakı tesis edilemez.''

Bu madeyle birlikte, tahsisli araziler üzerine yapılan turizm tesislerinde devremülk sürecinin de önü açılmış oldu.

ORMAN VASIFLI TAŞINMAZLAR KAPSAM DIŞINDA

Yönetmelikte yapılan değişiklik, orman vasıflı taşınmazlar veya tapuda orman vasfı ile kayıtlı bulunan araziler üzerindeki turizm yatırımlarını kapsamıyor.

Söz konusu düzenleme, orman vasfı taşıması durumunda, özel mülkiyete konu bakanlık belgeli tesisleri de kapsamıyor. Bu nedenle düzenlenin, sınırlı sayıdaki tesisi etkilemesi bekleniyor




Bu Haber 30.06.2018 - 11:02:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.