'Yeşil otel' olmak için hangi standartlara sahip olmak gerekiyor?

'Yeşil otel' olmak için hangi standartlara sahip olmak gerekiyor?
İstanbul’un en merkezi bölgelerinden birinde yer alan Divan İstanbul City, rahatlık, konfor ve teknolojinin ön planda tutulduğu bir otel olmasının yanı sıra çevreci uygulama ve yenilikleri de bünyesinde geliştirmeye devam ediyor. Divan İstanbul City’nin Genel Müdürü Özgen Sağınç çevreci uygulamalar ve sürdürülebilirlik konusunda yürüttüğü faaliyetlerle 2011 yılında Yeşillenen Oteller sertifikasına sahip olan otelin kalite standartlarını, çevre dostu uygulamalarını ve gelecek dönem hedeflerini TUROB Hotel Dergisi'ne anlattı.

 
Divan İstanbul City, otelcilik hizmetlerinin yanı sıra, çevreye duyarlı çalışmaları açısından da öne çıkan bir otel. Bu açıdan öncelikle hizmet ve faaliyet standartlarınız arasında çevreci uygulamaların yerini anlatır mısınız?

Bilindiği üzere Kyoto Standartları’nın tüm dünyaca benimsendiği bir ortamda Divan Grubu olarak farklılık yaratıp bu konuda öncü olmak adına bir takım yatırımlar gerçekleştirdik. Üst düzey personelimizden başlayarak alt kademedeki çalışanlarımıza kadar Çevre Yönetim Sistemleri konusunda bir bilinçlendirme sürecine girdik. İlk uygulama olarak da işletme içerisinde enerji tasarrufunun maksimum seviyede sağlanmasını hedefledik. Bunun için de “Tekrar Kullan Geri Dönüştür” felsefesini benimsedik. Sadece işletmemizin değil aynı zamanda hizmet sağlayıcılarımızın da bu bakış açısına sahip olmalarını istedik. Küresel ısınmaya sebebiyet veren kloroflorokarbonların açığa çıkma sebeplerini araştırdık ve bu konuda ilk adımı atarak lojistik hizmet sağlayıcımızın sahip olduğu araçların emisyon ölçüm kayıtlarını değerlendirmesini ve uygunsuz olanları tespit ederek gerekli düzenlemeleri yapmalarını sağladık.
 
TASARRUF TEDBİRLERİNİ TÜM ALANLARDA UYGULAMAYA ÇALIŞTIK

Yeşillenen Oteller Projesi sertifikasına sahip olma sürecinde nasıl bir çalışma yürüttünüz? Otelin genel alanları, odalar ve otel çevresi ile ilgili neler yapıldı?

Divan İstanbul City olarak başta enerji tasarrufu olmak üzere otelde hayata geçirdiğimiz çevreci uygulamaları şöyle sıralayabilirim;

Otel odalarında ve koridorlarda halojen ampüller led ampullere dönüştürülmüştür. 

Otel genel alanlarında kullanılan aydınlatmalarımız enerji tasarruflu ve dimmerlidir.

Tüm misafir odalarında bulunan havlu ve çarşaflar için çevrecilik standartları gereği, “Tekrar Kullanılacaktır Kartı” mevcuttur.

Misafir odalarında kullanılan buklet malzemeleri doğaya zarar vermeyen hammaddelerden üretilmiştir.

Otel odalarında elektrik tasarrufu sağlayan “Energy Saver” sistemi kullanılmaktadır.

Tüm otel genelinde bulunan lavabo, banyo ve tuvaletlerde su tasarruf cihazları ve çift kademeli rezervuarlar mevcuttur.

Tüm otel genel alanlarında çevreci boya ve parke cilaları kullanılmıştır.

Doğalgaz geçişinde öncülük edilmiştir.

Tüm otel genelinde ısı ve enerji kaybını önlemek için renkli cam kullanılmıştır.

Atıklarımızın karşılığında ücret almak yerine bertaraf firması ile anlaşılarak aynı ücrete denk gelecek sayıda TEMA Vakfı’na fidan bağışında bulunduk.

Atık piller muhafaza edilerek İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne bertaraf edilmek amacıyla verilmektedir. 

Oda katlarında misafir atıkları geri dönüşüm standartları gereği ayrıştırılarak, ana çöp odasında bulunan geri dönüşüm konteynırlarına atılmaktadır. 

Arıtma tesisimizde yaptığımız yeniliklerden sonra deşarj standartlarımızı en düşük seviyeye çektik.

Personel alanlarında enerji tasarrufu sağlamak için fotoselli armatürler kullanılmaktadır.

Gece yarısından sonra otel genel aydınlatmaları “Gece Moduna” alınmaktadır.

Otele yeni alınan elektronik malzemelerde doğaya zarar vermeyen “CE Standardı” aranmaktadır. 

Bilgisayardan gereksiz çıktı alınmasını önlemek için e-posta kontrol alanları oluşturulmuştur.

Geri dönüştürülmüş malzemeden üretilen kağıtlar yazıcılarda kullanılmaktadır. Ayrıca tek tarafı kullanılmış olan kağıtlar da atılmayarak boş kısmı tekrar kullanılmaktadır.

Yazıcı kartuşları geri dönüşüme gönderilerek ve doldurularak tekrar kullanılmaktadır.

Ofislerde ve otel katlarında kağıt geri dönüşüm kutuları mevcuttur.

"ÇEVRE BİLİNCİNİ BİREYDEN BÜTÜNE YAYDIK"

Personeliniz, “Yeşil Otel” uygulamaları konusunda nasıl bir eğitim aldı?

Otelde çevreden sorumlu bir yönetici belirleyerek periyodik aralıklarla denetim yapmaktadır. Tüm otel personeli özellikle atık yönetimi hakkında sıkı bir eğitim almıştır. Çevre bilincini bireyden başlayarak bütüne yaymaya çalıştık. Çalışanlarımıza çevreyi niçin korumaları gerektiğini ve yeni nesillere sağlıklı yaşayabilecekleri bir ortam bırakmaları konusunda duyarlı olmalarını aşıladık. Bu eğitimi yılda bir defa tekrarlıyoruz ve yeni başlayan personele oryantasyon esnasında bu bilgileri veriyoruz. 
 
Yeşillenen Oteller Projesi’nin sizin açınızdan önemi nedir? Proje ile sektörde nasıl bir farklılık yakalandı?

Divan Grubu olarak her branşta olduğu gibi çevreye duyarlı uygulamalar konusunda da gereklilikleri uygulamakla yetinmeyip, öncü olmayı tercih ettik. Ayrıca çalışanlarımıza, tedarikçilerimize ve misafirlerimize konunun önemini vurgulayarak bilinçlendirmeyi hedefliyoruz. 
 
Proje kapsamında yeşil otel kriterlerini sağlarken, otelin konumu ve bulunduğu bölge itibariyle nasıl bir çalışma yürüttünüz?

Çevre düzenlemesinde yeşili ön plana çıkarıp, otelimizin ön ve arka tarafında bahçeler yaptık. Isı ve ses yalıtımını sağlamak için otel genelinde çift cam uygulaması yapılmıştır ve bu sayede enerji kaybı minimuma indirilmiştir. Otel girişi stratejik olarak planlanarak toz girişini maksimum derecede engelleyecek şekilde tasarlanmıştır.
 
KOLAY UYGULAMALARLA YILDA 1000 M3 SU TASARRUFU 

Yeşillenen Oteller Projesi kapsamında yürüttüğünüz çalışmalar sonucunda kazanımlarınız neler oldu? 

Enerji giderleri konusunda otel genelinde yıllık  %12 tasarruf elde edilmiştir. Ömrü 3000 saat olan halojen ampuller, 30000 saat olan led ampullere dönüştürülmüştür. Dolayısıyla ampul tüketiminde ekstra bir tasarruf sağlanmıştır. Banyo bataryaları ucuna takılan aparatlarla yılda 1000 m3 su tasarrufu sağlanmıştır.
 
Gelecek dönem Divan İstanbul City olarak, yeşil otel uygulamaları konusundaki hedefleriniz nelerdir?

Öncelikle bu yıl içerisinde otelin aydınlatmasının tamamını led ampule dönüştüreceğiz. Ayrıca güneş enerjisi kullanımını artırıp, bir sonraki jeneratör değişiminde, çevreye duyarlı sulu egzoz sistemi kullanımıyla ses ve hava kirliliğini minimum seviyeye çekmeyi hedefliyoruz. Otel çevresinde ya da bünyesinde olmasa da yeşil alanları arttırmak için TEMA vb. vakıflara yardımları arttırarak devam ettirmeyi planlıyoruz. (TUROB Hotel Dergisi)
 


Bu Haber 18.04.2013 - 12:27:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.