‘Yapay zeka’ dünyanın en iyi destinasyonlarını sıraladı

‘Yapay zeka’ dünyanın en iyi destinasyonlarını sıraladı

Kasım 2022'de çıkış yapan ve çıktığı günden beri birtakım tartışmalara sebep olan Chat GTP'ye en iyi destinasyonlar soruldu.


Turizm Güncel – Dış Haberler

Yapay zekanın sınırları ve yapabilecekleri konusu, seyahat endüstrisinde de yer edinmiş durumda ve konu hakkında farklı fikirler mevcut. Kimi turizm uzmanları yapay zekaya şüpheyle yaklaşırken kimileri ise yapay zekanın servis ara yüzleri oluşturabilmek veya müşteri ihtiyaçlarını tespit edebilmek gibi özelliklerini dikkate alarak sektöre fayda sağlayacağını düşünüyor.

Ancak yapay zekalar objektif değerlendirme yapabilir mi? Fit Reisen, bu sorunun cevabının ancak test edilerek öğrenilebileceğini düşündü ve Wikipedia'ya göre en popüler 25 destinasyonu Chat GTP'ye sunarak bunları "gezi", "aktivite", "konaklama", "yöresel mutfak", "güvenlik" ve ''hava durumu'' kategorilerine göre sıralamasını istedi. Chat GTP, her kategoriye 0-100 arası puan verdi ve bunların toplamından bir sıralama oluşturdu.

Sıralama 14 Mart 2023 tarihinde yapılmış olsa da Chat GTP'nin bilgi birikiminin 2021 yılına kadar olduğunu ve sonrasını kapsamadığını unutmamak gerek. Ancak 2021-23 arası dönemde, sorulan kategorilerde önemli derecede bir değişim yaşanmadığını göz önünde bulundurursak sıralamanın 2023 için de geçerli olacağını varsayabiliriz.

1-) İtalya ve Japonya

İlk sırada İtalya ve Japonya var. İki ülke de 700 üzerinden 605 puan alarak ilk sıraya oturdu. İtalya'nın; mutfağı, kültürü, doğası, şehirleri ve sahilleri gibi özellikleri ilk sıraya oturmasında etkili oldu.

İtalya gezi, aktivite, konaklama ve mutfak kategorilerinde ise 100 üzerinden 90 puan aldı. Sadece güvenlik kategorisinde düşük puan alan İtalya, bu kategoride 75 puan aldı.

İtalya, uzun yıllar yüksek talep gören bir destinasyon olsa da Japonya, nispeten yeni trend olan bir destinasyon. Tur operatörleri, Japonya'ya olan uçuşların ve rezervasyonların tamamen dolu olduğunu bildirmişti. Chat GTP; Japonya'ya gezi, aktivite, ve konaklama kategorilerinde 95 puan verirken hava durumu kategorisinde ise 75 puan verdi.

2-) Fransa ve Kanada

700 üzerinden 600 puan alan Fransa ve Kanada ikinci sıraya yerleşti. Kültürü sayesinde çok yüksek puan elde eden Fransa; gezi, aktivite ve konaklama kategorilerinde 95 puan, güvenlik kategorisinde ise 75 puan aldı.

Kanada; Fransa ve İtalya gibi kültürel cazibeleri yerine doğası sayesinde yüksek puan elde etti. Niagara Şelaleleri, Vancouver Adası ve Banff Ulusal Parkı gibi doğal güzelliklere ev sahibi yapan ülke; gezi ve aktivite kategorilerinde 95 puan alırken mutfak ve hava durumu kategorilerinde 75 puan aldı.

3-) Birleşik Arap Emirleri

595 puanla üçüncü sırada Birleşik Arap Emirlikleri var. Ülke, hava durumu kategorisinde 95 puan aldı. Burj Khalifa binası ve Dubai şehrine ev sahipliği yapan Birleşik Arap Emirlikleri, gezi kategorisinde ise 85 puan aldı.

İşte genel sıralama

1-) İtalya ve Japonya

2-) Fransa ve Kanada

3-) Birleşik Arap Emirlikleri

4-) Yunanistan ve İspanya

5-) ABD

6-) Almanya, Hollanda ve Portekiz

7-) Avusturya

8-) Tayland

9-) İngiltere

10-) Hong Kong

11-) Hırvatistan ve Malezya

12-) Macaristan

13-) Macau ve Meksika

14-) Türkiye

15-) Çin

16-) Polonya

17-) Rusya

18-) Hindistan



Bu Haber 05.04.2023 - 09:12:49 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Almanya

    Mert 16.04.2023 - 08:54

    Almanya bile Türkiyeden önde bulunuyor ???? bunların yapay zekaları bile yanlı yapay zeka.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.