Ulusoy: Teşvik falan istemiyoruz bürokratik engelleri kaldırsınlar yeter

Ulusoy: Teşvik falan istemiyoruz bürokratik engelleri kaldırsınlar yeter
TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy TGRT Haber'de "Mehmet Aydın'la Gün Biterken" programına konuk oldu. Sektörün içinde bulunduğu krizden çıkış yollarına dair açıklamalarda bulunan Ulusoy, ‘’Biz fazla bir şey istemiyoruz. Ne teşvik istiyoruz, ne başka bir şey. Zamları zamanında yapsınlar ve önümüze bürokratik engel koymasınlar yeter.’’ şeklinde konuştu.


Sunucu Aydın’ın Rusya krizinin gidişatına dair sorusunu yanıtlayan Ulusoy, Rusya ile Türkiye’nin uzun yıllardır devam eden bir beraberliği olduğunu dile getirdi. ‘’Biz onların komünizmden sonra dünyaya açılan penceresiyiz.’’ diyen Ulusoy, Türkiye’nin angajman kurallarının gereğini yaptığını, ancak Rusya’nın bu olayı kendi iç siyasetine malzeme yaptığını belirtti. 

'RUS HALKI PUTİN'İ İKNA ETMELİ'

Rus turistlerin Türkiye’den başka alternatifi olmadığını söyleyen Ulusoy, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
 
‘’Sadece turizm değil sebze-meyve, inşaat sektörleri de etkileniyor. Ortada aileler var. Elbette Ruslar bizim için önemli, bir turist dahi gelmese üzülürüz ama onlar da kaybeder. Türkiye güzel ülke, kendi vatandaşları Putin’i ambargoyu kaldırması yönünde ikna etmeli.’’

'1-2 SENE BEKLERİZ, 10 MİLYON RUS TURİST GELİR'

Rusya ekonomisinin şu an zor bir dönemden geçtiğini belirten Ulusoy, Rusların bu sebeple Soçi, Kırım gibi iç destinasyonlara yöneldiğini söyledi. 
 
Rus turistlerin başka hangi destinasyonları tercih edebileceği sorusuna da cevap veren Ulusoy, şunları söyledi:
 
‘’Nereye giderlerse gitsinler, Türkiye’deki otellerden var mı? Mısır dost ülke ama Türkiye ile mukayese edemem, edilmemesi lazım. Bizdeki hizmet, yeme-içme, oteller... Bunlar dünyanın hiçbir yerinde yok. Rusya’da eğer demokrasi varsa, insanlara Türkiye’ye gitmeyin demek olmaz, komünizm yok ki artık...
 
Her yıl 5 milyon Rus turist geliyordu, 1-2 sene bekleriz 10 milyon Rus turist gelir. Bir şekilde telafi ederiz.’’
 
'TEŞVİK İSTEMİYORUZ; ZAMLAR ZAMANINDA YAPILSIN, BÜROKRATİK ENGEL ÇIKMASIN YETER'
 
Türkiye turizminin büyük bir hızla geliştiğini söyleyen Ulusoy, sektörün bu noktaya tırnaklarıyla kazıyarak geldiğini belirtti. Ulusoy, sözlerini şu şekilde sürdürdü: 
 
‘’Şu anda sektör olarak bütçe açığının yüzde 49’unu kapatıyoruz. 814 bin kişiyi doğrudan istihdam ediyoruz. Bu rakam dolaylı sektörlerle 1.5 milyona çıkıyor. Biz fazla bir şey istemiyoruz. Ne teşvik istiyoruz, ne başka bir şey. Zamları zamanında yapsınlar ve önümüze bürokratik engel koymasınlar yeter. 
 
2000 yılında gezen Türk vatandaşı 561 bin kişi iken, 2015’de bu sayı 16 milyon kişiye ulaşmış durumda. 9 milyon Türk vatandaşı yurt dışına çıkmış. Şimdi AB bize vize koymaya çalışıyor. Oysa en iyi müşteri benim. Sen neden duvar koyuyorsun ki? O duvar başlarına yıkılacak. Biz onlara vize koyacağız.''
 
‘ARTIK GÜNEYDE OTEL YAPMAYIN’
 
Sektörün 2015 yılındaki kaybına dair görüşlerini de açıklayan Ulusoy, şunları söyledi:
 
‘’2015 yılında yüzde 1.6 daralma var, hadi yüzde 2 diyelim. Normalde yüzde 5 büyüme olması gerekiyordu, yani kaybımız yüzde 7 civarı diyebiliriz. 
 
Geçtiğimiz yıl 35.000 yatak devreye girmiş. Bu 1 milyon geceleme demek. Arkadaşlarıma diyorum ki artık güneyde otel yapmayın.
 
Antalya’ya gelen otelden çıkmazsa biz ondan kar etmiyoruz. Turistin Pamukkale’ye , Bergama’ya gitmesi lazım. Sinop, Samsun, Ordu gibi yeni cazibe merkezleri yaratılmalı. Mardin’e, Antep’e, yatırım yapılmalı. Biz isteriz ki gelen turistin yarısı gelsin, ama iki katını harcasın.
 
‘5 MİLYON YERLİ TURİST YURT DIŞI YERİNİ TÜRKİYE’DE KALSA AÇIK KAPATILIR’
 
Bu amaçla lezzet durakları adı altında turizm haritaları çıkartacağız.
 
9 milyon vatandaşımız yurt dışına çıkıyor, bunların 5 milyonu ülkemizi gezse o açık kapatılır. Vatandaşlarımız önce Türkiye’yi gezsinler. Yurt dışında da önce Kuzey Kıbrıs’ı tercih etsinler. Adada yalnızca talih oyunları yok.’’



Bu Haber 02.02.2016 - 17:12:28 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Cavit Eker 03.02.2016 - 01:14

    kendini bizim üzerenmizden hükümete pazarlıyor. YETER ARTIK! Kendi tuzu kuru tabii..

  • Ahmet Beyazıt 03.02.2016 - 11:47

    artık yeter sayın Ulusoy , bırakın artık o koltuğu !!!

  • resat 03.02.2016 - 08:57

    sayin ulusoy, 1-2 sene icinde 10 milyon sozunu unutmasin. cok yanlis yaklasim. tesvik olmali, kullanilma yetkisi profesyonellere verilmeli...belki de yabanci+Turk ortak konsorsiyumu ile

  • baskan bitmis 03.02.2016 - 12:15

    bu kadar da iktidar yalakasi olunmaz ,ayiptir, millet bitmis, panik icindeyiz , kontratlar iptal ediliyor, mart mi nisan mi mayis mi haziran da mi acalalim otelleri karar veremedik , cok adam issiz kalacak, bu kriz 1-2 senede gecmez cunku ulkenin imaj kaybi basindakilerinden kaynaklaniyor , onlarinda bir yere gidecegi yok gibi ,,,onun icin sadece arap turist gelir buraya, yerli turist yurtdisina kacar cunku burda daraldi millet bu ulkede ...tesvik gerek yok nedemek ayrica , battik hepimiz sen nediyorsun..hangi kurulda aldin bu karari ayiptir ..

  • Gülcan Tanrıöver 02.02.2016 - 09:49

    Batmak üzere olan bir acentenin çalışanıyım. 6 kişinin ekmek kapısı. Başka da sözüm yok

  • Barış Sağlık 02.02.2016 - 09:46

    Son derece talihsiz bir açıklama olmuş. Başkan neye istinaden teşviğe ihtiyacımız yok dedi acaba? Bireysel olarak mı konuşmuş, yoksa acenteler adına mı?

  • Esra Uras 02.02.2016 - 09:43

    Siz kime sordunuz teşviğe ihtiyacımız yok derken biz kan ağlıyoruz iş yok para yok çıkmış türsabın başkanı iki yıl gelmez sonra on milyon gelir diyebiliyor tabi kendisinin tuzu kuru keyfi yerinde

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.