'Turizmi başka şeylerle karıştırmayın, fabrika ayarlarına dönsek diyorum'

'Turizmi başka şeylerle karıştırmayın, fabrika ayarlarına dönsek diyorum'
Habertürk yazarı Tayfun Topal, bugünkü 'Mikanos hala ucuz mu?' başlıklı yazısında, Yunanistan popüler adası ile Bodrum'u kıyasladı. ''Mikonos dağ, taş, tepe ama neredeyse Yunanistan’ın ekonomisini kurtarıyor. Bizde öyle yüzlerce mekân var ama 'Alkol yasak', o yasak, bu yasak kafasından çıkmadıkça geriye gideriz, demedi demeyin.'' diyen Topal, ''Turizm başka bir dünya, lütfen başka şeylerle karıştırmayın. Turizm bizim can damarımız. Fabrika ayarlarına geri dönsek nasıl olur?'' ifadelerini kullandı.



Geçtiğimiz yıl sık sık gündeme gelen 'Mikonos’a gittik. Yedik, içtik şu kadar ödedik.' sözlerinin bu sene henüz duyulmadığını belirten Topal, ''Belki daha erken, ama bu sene bu lafları çok duyacağımızı zannetmiyorum. Bu tip laflar yaz sezonu gelince özellikle Bodrum’da yaşayan mekâncıların en çok duyduğu şeydir. Aklınca kıyaslama yapıyor. Bunu dedikleri zaman euro 2.5 TL idi şimdi ise 4 TL. Yani neredeyse iki katı...'' ifadelerini kullandı.

'BODRUM, MİKONOS’A BEŞ ÇEKER'

''Mikonos’ta bizimkilerin az biraz ikinci sınıf insan muamelesi gördükleri malumunuz.'' diyen Topal, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

''Hakkını yemeyelim iyi olan, itibar gören genç arkadaşlar da var. Onlar da 500 euroluk hesaba 5 bin euro ödedikleri için bu itibarı görüyor tabii. Bodrum’da 2 bin TL hesap ödedi mi kıyamet koparanlar Mikonos’ta 10 bin euroya 'Az ödedik' diyebiliyor. Yani 40 bin TL hesabı normal görüyor. Bize gelince rakamı beğenmedi mi üstünü çizmeye kalkar. Orada hesaba dokunsun adamın alnını karışlarlar. Çünkü öyle bir kültür yok. Gerçi artık bizde de azalmaya başladı. Sektör daha iyiye gidiyor. Pırıl pırıl kafalar, çok güzel işler yapıyor. Yeni nesil mekâncılar gerçekten çok başarılı. Hepsinin kafası zehir gibi çalışıyor. Şirketleri çok güzel yönetiyorlar. Neyse konumuza dönelim... Ramazanda herkes Mikonos’ta aldı soluğu. Bu sene ilk kez insanlar 'Her şey güzel de nasıl hesaplar onlar' demeye başladı. Bodrum’un Mikonos’tan ne farkı var? Bodrum, Mikonos’a beş çeker. Sadece kıymetini bilmiyoruz inanın.

'TURİZM BAŞKA BİR DÜNYA, LÜTFEN BAŞKA ŞEYLERLE KARIŞTIRMAYIN'

Mikonos dağ, taş, tepe ama neredeyse Yunanistan’ın ekonomisini kurtarıyor. Bizde öyle yüzlerce mekân var ama 'Alkol yasak', o yasak, bu yasak kafasından çıkmadıkça geriye gideriz, demedi demeyin. Turizm başka bir dünya, lütfen başka şeylerle karıştırmayın.

'FABRİKA AYARLARINA DÖNSEK DİYORUM'

Yeme içme sektörü dedikleri bacasız sanayi, işsizliğin en büyük çaresi. Allah korusun turizm alt seviyelere düşerse işsiz sayısı on milyon olur. O zaman zaten kimsenin konuşmasına ya da bir şey yapmasına gerek kalmayacak. Memleket olarak çökeriz. Turizm bizim can damarımız. Daha çok turist için ne yapabiliriz ona bakmak lazım. İspanya gibi... İspanya artık turiste 'Gelmeyin' diyor. O kadar çok talep var ki. Düne kadar bizi örnek alıyorlardı. İnanın İspanya, Mısır, Yunanistan gibi ülkeleri turizmde baş aşağı etmiştik. Fabrika ayarlarına geri dönsek nasıl olur?''

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.



Bu Haber 07.07.2017 - 11:10:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Y. Murat Özgüç 07.08.2017 - 02:46

    Yazarın tespitleri doğru yanlış demek yerine birkaç ekleme yapacağım, Evet Bodrum Mykonos"a bakarak kıyas kabul etmez ama bazı şeyleri yerine oturtmak gerekir; o ufacık adada bir turizm endüstrisi var ve adada yaşayan herkes bunun bilincinde. Ada küçük motor, kiralık araç bisiklet neyle isterseniz Bodrum merkez trafiği gibi bir kaos yaşamadan istediğiniz yere gidersiniz. Plastik sandalye masa yasaktır, yanılmıyorsam depositosuz pet şişelere bile deposito alınıyor ki kirlilik olmasın. Sokakaları tertemiz, Chora denen merkeze indiğinizde ışıl ışıl bar lokanta cafe taverna istemediğin kadar, kayat sokaklarda, limanına bir dünya gemi geliyor, Genuine Fake denen sahte mallar markalar satan dükkanlar yerine ünlü markaların butikleri dükkanları ve Yunan tasarımcıların mallarını satan nadir mağazalar, sanat galerileri var. Eğlence kısmına girmeyelim bile. Hal böyle olunca ada trendy olmuş ve o trendini devam ettirme başarısını göstermiş ve devam ediyor. Nasıl başarıyorlar nasıl pazarlıyorlar, halk, servis veren ürün satan ne yapıyor diye irdelemeden karşılaştırırsak her iki Turizm ikonu destinasyona haksızlık etmiş oluruz sanki.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.