Serdar Sağlamtunç / FCSI

Turizm ile ticaret arasındaki yaman ilişki

Turizm ile ticaret arasındaki yaman ilişki

İnsanlar ve toplumlar bazı mesleklere diğerlerinden daha yatkındırlar. Bunlar basitçe askerlik, ticaret, yemek pişirmek, çiçekçilik, edebiyat, müzik, inşaat, tasarım gibi pek çok ve farklıdır.

Bu kalıtsal doğal nitelikleri iyiye göre değiştirmek, yenilikler eklemek olasıdır. Gladwell’in meşhur 10.000 saat kavramı herkesin bilgisi içindedir. Tabi ki sanatçı ve yetenek kısmı bu tanımı biraz aşmaktadır. Çünkü yetenek içine yaratıcı düşünce, diğerlerinden farklı bir bakış açısı, soyutu görebilmek, imgelemek kuvveti, becerileri kafada farklı şekillerde yönlendirmek, duygusal derinlik becerisi ve yenilikleri özümseyip dışa vurmak nitelikleri bulunmaktadır. Ancak bunun dışında ustalık ve uzmanlık geliştirmek için bu süre oldukça önemli bir değerdir. Buradan çıkartılacak sonuç, pek çok konuda çalışarak ve azimle bir kısım öğretilerin kişilere aktarılmasının normal olduğudur.

Bu bilgiyi güncel ülke kesitine uygulamak gerekli gibi görünüyor. Toplumsal olarak ticarethane sahibi ve tüccar olmaya çok meyilliyiz. Ama temelde en büyük eksikliğimiz ticari zekâya ulaşma yollarının fazla dolambaçlı oluşudur. Ticaretin bilinen ve geliştirilmesi gereken bazı önemli detayları, sırları vardır. Daha önce de paylaşmıştım, ticaret bir ürünü en uygun şartlarda ve bedelle ortaya çıkartıp piyasa rekabetine göre satarak kazanım elde etmektir. Bizim sıkça yaptığımız ise ürünü nereden olursa hangi koşullarda olursa olsun alıp üzerine kazanım oranı eklemektir. Bu yanlış düşünce tarzı bizi bugünlere getirdi ve salgın ile tamamen kilitlenip kaldık. Tüm ticari sistemler çöktü ve herkes boşuna ve ne için olduğunu bilmeden çalışıyor. Çıktıya baktığınızda ise durum çok vahim görünüyor.

Bunları neden yazdım? İçinizi karartmak değil tabi ki niyetim. Derin krizler her zaman toparlanmak, yapılan yanlışları irdelemek ve düzeltmek için fırsat yaratırlar. Güçlü sanılan yönler iflas etmiş tehditle karşı karşıya yeni bir konumlama gereği doğmuştur. Burası oldukça kritik ve özellikle konaklama, yiyecek içecek hatta sağlık yatırımlarında bir çıkış yolu bulabilme olanağı ortaya çıkabilir. Salgın döneminde özellikle saydığım ticari dalları ve üzerine ilave edilebilecek davet, toplantı işleri eski düzende devam ederek sıfır yaratıcılıkla ortaya bir şey koymadılar. Hâlbu ki farklı çözümler aranabilir ve kazanım alternatifleri yaratılabilirdi. Peki, bu yatırımları yapanlar neden bakış açılarını değiştirmediler? İşte ülkemizdeki ticari yapının zayıflığı burada ortaya çıkıyor. Geçen haftalarda görüşme olanağı bulduğum pek çok sektör paydaşı bu işletmelerin asıl işleri olmadığını, diğer işlerine devam ederek oradan elde ettikleri kazanımlarla batmadıklarını veya kapatmadıklarını ifade ettiler. Bu bir yaklaşım ama sektör için uzun yıllardır var olan ölümcül bir yanlışlık. Tam da bu nedenle devasa bina içinde cılız işletmeler oluşmuş durumda.

Güncel aksak yapıyı tersine çevirmek tesislerin bu işin içinden gelen insanlar tarafından işletilmesine olanak verecek bir şekle dönmesi ile gerçekleşebilir. Piyasanın ayıklanması ve becerikli usta kişilerin iş başına gelmesi gerekiyor. Eğer böyle olsaydı bugün restoranlar hayalet mutfaklar kurarak işlerine devam ediyor olurlardı. Evlere teslim için motosiklet kurye yerine daha yaratıcı isimsiz teslimat sistemi geliştirilip buna yapay zekâ ve nesnelerin interneti fonksiyonları eklenerek yaratıcı düşünceler hayata geçirilebilirdi. Tabi yukarıdaki paragraflarda bahsedilen ustalık yanında ürünlerin maliyetlerini oldukça düşürecek kullanılan malzemelerin en sağlıklı ve besleyici olması yanında uygun bedelli olanlarının seçilmesi, hatta bünye içerisinde üretilmesi de işin içine konularak çok farklı bir seviye yakalanabilirdi. Eğer bunlardan ders alınırsa salgının süreceği gelecek yıl için farklı bir sistem kurgusu da olasıdır. Gıda işi profesyonel ellere bırakılmalıdır. Böylece gelişim ve ilerleme yakalanabilir.

Bu kavrama destek olacak yeni bir eğitim programı başlatmak amacındayım. Mutfak ve çamaşırhane konularında profesyoneller yetiştirmek için bir program çağrısı yapacağım. Genç ve işin mutfağını öğrenmek isteyen kişilere açık olacak bu programda tesislerin alt yapı gereksinimleri, çalışma alanlarının ilişkileri ve fiziksel gereksinimler, cihaz seçimleri, tavsiye edilen cihazların özellikleri, iyi ve güvenilir markalar, modeller, ham gıda maddesinin hazırlıklar sorası ürün oluşu, yıkamalar ve atık yönetimi konularını kapsayacak. Belki faydalı olur ve benim şahsi mirasımı gençlere devretme olanağı ortaya çıkar. Yapılacak çok büyük işler var. Gözümüzü ve gönlümüz açarak başarılı modelleri ortaya koyarak özgün çalışmalara kucak açacağız. Heyecan verici.


Bu Makale 23.11.2020 - 15:09:34 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.