Rus turizmci Artur Muradyan: Türk otelciler 2024 için söz verdi!

Rus turizmci Artur Muradyan: Türk otelciler 2024 için söz verdi!
2024 yılında Rusya pazarında nasıl bir sezon bekleniyor, gelecek yıl hangi trendler öne çıkacak? ATOR Başkan Yardımcısı Artur Muradyan konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Turizm Güncel - Dış Haberler

Space Travel Genel Müdürü ve Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR) Başkan Yardımcısı Artur Muradyan 2024 yılında Rusya pazarında nasıl bir sezon beklendiği ve önde gelen destinasyonların nasıl bir performans göstereceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Yüksek Türkiye kapasiteleri sezon ortasında traşlandı”

2023 yılında Rusya pazarında temel konunun tur operatörleri arasındaki rekabet olduğunu ve özellikle Türkiye yönüne planlanan yüksek kapasitelerin sezon ortasında traşlandığını kaydeden Artur Muradyan yüksek kapasiteler nedeniyle tur operatörlerinin kendilerini bir tuzağın içinde bulduğunu anlattı. 
 
Türkiye'ye yüksek uçuş kapasitesinden faydalanan ülkenin ise BAE olduğuna dikkat çeken Muradyan bu nedenle Rusya'dan Emirlikler'e dönük turist akışının rekor seviyeye çıktığını kaydetti.

“Mısır da 2023 yılında beklediğini bulamadı”

2023 yılında Mısır'ın da turizmde beklediğini bulamadığını söyleyen ATOR Başkan Yardımcısı Mısır'ın da aşırı pahalı hale geldiğine işaret etti. Mısır'a dönük talebin istenen düzeye ulaşmamasında uçuş kısıtlamaları ve rublenin döviz karşısında değer kaybetmesi neticesinde Mısır turlarının pahalı gelmesinin temel rol oynadığını belirten Muradyan "Mısır hava yolları Rusya'ya ucuza uçamıyor. Çünkü Rusya uçuşlarının sigorta maliyeti çok yüksek. Çift kayıtlı Rus uçakları komşu devletlerin toprakları üzerinden uçamadığı için Rus havayolları da Mısır'a daha fazla uçuş sağlayamıyor. Pahalı ulaşım ve zayıf ruble 2023 yılında Mısır'ın turizmde iyi sonuçlar almasına izin vermedi." dedi.

“Rekabetçi fiyat 250 dolar”

Şu anda Mısır ve BAE uçak bileti fiyatının hemen hemen eşit (500 dolar) olduğuna işaret eden Muradyan, tatil fiyatlarının makul düzeye çekilebilmesi için rekabetçi fiyatın 250 dolar olduğunu ancak mevcut konjonktürde Mısır'da bu fiyatları görmenin zor olduğuna işaret ediyor. 

“Türk otelciler 2022 fiyatlarına döneceklerine söz verdiler”

2024 sezonunda tur operatörlerinin en fazla satış yaptığı ülkenin Türkiye olacağını anlatan Muradyan şunları söyledi:
 
"Türk otelciler 2023 sezonunda yaptıkları hatanın (yüksek fiyat artışı) farkına vardılar ve 2024'te 2022 fiyatlarına döneceklerine söz verdiler. Bu iyi bir trend ancak yüksek enflasyon nedeniyle durum değişebilir.

Türk otelciler en azından fiyatlara döviz bazında enflasyonun üzerinde zam yapmamaya hazır. Ancak her şey hangi enflasyon bileşenini dikkate alacaklarına bağlı. Eğer tarifeler Türkiye'de yüzde 50-60'lık yüksek enflasyona vurgu yapılarak ayarlanırsa bundan iyi bir şey çıkmaz. Türk otelcilerinin euro cinsinden hesaplamaları dikkate alarak fiyatları avro bölgesindeki enflasyona paralel şekilde ayarlayacaklarını umuyoruz. Bu da yüzde 7-10 artış anlamına geliyor.

“2024 Türkiye uçuş kapasitesi 2023 seviyesinde sabit kaldı”

2024 sezonunun nasıl olacağının aynı zamanda hava ulaşımı kapasitelerine ve rublenin seyrine de bağlı olduğunun altını çizen Artur Muradyan Rusya'dan Türkiye'ye dönük hava ulaşımı kapasitesinin 2023 seviyesinde olduğunu söyledi. Muradyan "Türkiye uçuş kapasitesinin sabit kalması ulaşım maliyetinde istikrarı beraberinde getirecek. Bilet fiyatı da 450-500 euro yerine, yüksek sezon hariç, 250-350 euro olacak." dedi.

“Yeni açılacak destinasyon yok”

2024 yılında yurtdışı destinasyonlarının listesinde önemli bir değişim olmayacağını düşünen Artur Muradyan, mevcut destinasyonlar için uçuş programlarının genişletilebileceğini ancak yeni açılacak destinasyon olmadığını kaydetti. 

2024 yılında rublenin dolar ve euro karşısındaki durumuna ilişkin beklentilerini de paylaşan Muradyan "Ruble-döviz kuruna gelince, 2024'ün ilk yarısında euronun 85-95 ruble, doların ise 70-80 ruble bandında olmasını bekliyorum." dedi. 


Bu Haber 23.12.2023 - 11:05:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.