Rus temsilci: Otelde odamı bulamadım, Rus diline gerekli özen gösterilmeli

Rus temsilci: Otelde odamı bulamadım, Rus diline gerekli özen gösterilmeli
Global Connection tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen Türkiye-Rusya Medya Forumu başladı. Toplantıya katılan Türk ve Rus turizmciler, iki ülke arasındaki turizm ilişkilerinin nasıl daha iyi bir noktaya ulaştırılabileceğini tartşıyor. Ekonomi Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve turşzm şirketleri tarafından desteklenen forumda konuşan AtlasGlobal Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, şartların sağlanması durumunda 5 milyon Rus turist sayısının en az 7-8 milyona çıkabileceğini iddia etti. Fruma Rosturizm'i temsilen katılan Sergey Markov ise, ''Otelde odamı bulamadım. Rus diline gerekli özen gösterilmeli.'' dedi.


Forumun katılımcılarında AtlasGlobal Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ersoy, turizmde taksitlendirme, ruble ile ticaret ve pasaportsuz seyahat drumunda 5 milyon olan Rus turist sayısının 15 milyona çıkabileceğini açıkladı. İki ülke arasındaki turizm hareketinin dengede olması gerektiğini kaydeden Ersoy, son iki yılda Rusya-Türkiye arasındaki ilişkilerde çok hızlı değişimler yaşandığına dikkat çekti. Ersoy, ''İki ülke arasındaki kötü dönemde iki ülke de birbirine ihtiyaç duyduğunu gördü. 2017 yılında ise bunun yansımaları görüldü. 2015 yılında 4 milyon turist gelen Rusya'da 2017'de 4.6 milyon ziyaretçi sayısına ulaşıldı. Bana göre bu yıl Rusya'dan 5 milyonu göreceğiz.'' ifadelerini kullandı.



''İKİ ÜLKE ARASINDAKİ SEYAHATLER EŞİTLENMELİ''

Rusya ile Türkiye arasındaki turizm ilişkilerinin sürdürülebilir olması için iki ülke arasındaki turist seyahatlerinin eşit olması gerektiğine dikkat çeken Ersoy, ''Rusya'dan Türkiye'ye gelen her 100 turiste karşılık Türkiye'den Rusya'ya 20-25 turist gidiyor. Rusya'ya giden Türk turist sayısının 2-3 kat yükselmesi gerekiyor. Bu artış gerçekleşirse, Rusların en ufak bir krizde ilk dokunacakları sektör turizm olmaz.'' dedi.

''TAŞIMACILIK CHARTERDAN TARİFELİYE DÖNMELİ''

Turizm sektöründeki trafiğin karşılıklı olarak arttırılması için iki ülke arasındaki taşımacılığın charterdan tarifeliye dönmesi gerektiğini savunan Ersoy, tarifeli uçuşların büyük-küçük ayrımı yapmadan pazardaki tüm oyunculara eşit rekabet hakkı verdiğini söyledi.

''ANTALYA VE DALAMAN'A HAFTADA 120'NİN ÜZERİNDE UÇUŞ PLANLADIK''

AtlasGlobal'in 2018 Rusya planlamaları ile ilgili de bilgi veren Ersoy, ''2018 için haftalık 120'nin üzerinde uçuş planlaması yaptık. 15 noktadan Antalya ve Dalaman'a uçacağız. İstanbul'a ise 5 noktadan uçuyoruz, bu sayıyı 8'e çıkaracağız. Uçuş sayımızı ise haftada 42'ye yükselteceğiz. Havalimanlarında fırsat eşitliğinin sağlanması vergilerin aynı oranlara düşürülmesi gerekiyor.'' şeklinde konuştu.



''RUS SAYISI RAHAT 7-8 MİLYONA ÇIKAR''

Türkiye'nin Rusya ile ticarette ruble kullanması gerektiğini ifade eden Murat Ersoy, ''Türkiye ağırlıklı olarak Rusya'dan doğalgaz ve petrol alıyor. Bunların önemli bir kısmının ödemesi ruble ile yapılabilir. Türkiye'nin Rusya'ya yaptığı, turizm dahil ihracatın, ödemesi de ruble olarak alınabilir. Böylece Rus turist tatil planlarken hesabını ruble üzerinden yapar. Yani pasaportsuz seyahat, ruble ile ticaret ve turizmde taksitlendirmeyi başlatabilirsek Rusya'dan gelen turist sayısı en az iki kat artar.'' ifadelerini kullandı.

''ODAMI BULAMADIM''

Panelde konuşan Rusya Federal Turizm Ajansı (Rostourism) Toplumsal Forum Başkan Yardımcısı Sergey Markov ise Rus turistin Türkiye'de ek sağlık hizmetleri ve dil konusunda sıkıntı yaşadığına dikkat çekti. İki ülke arasındaki kriz döneminde Rus turistin Türkiye'yi özlediğini söyleyen Sergey Markov, özellikle misafirinin yarından fazlası Rus olan otellerde tüm personelin Rusça bilmesi gerektiğini kaydetti. Markov, ''Ben burada odamı bulamadım. Otellerde Rus diline olan özen artmalı. Her yerde olması gerekmiyor ama yüzde 50’nin üzerinde olan yerlerde Rus dili öne çıkmalı diye düşünüyorum” dedi.





Bu Haber 24.10.2017 - 11:20:04 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.