'Oteller çok zor durumda, destek verilmezse yabancıların eline geçecek'

'Oteller çok zor durumda, destek verilmezse yabancıların eline geçecek'
Turizm Yatırımcılar Derneği Başkan Yardımcısı Recai Çakır, sürekli eriyen gelirler nedeniyle konaklama tesislerinin çok zor durumda olduğunu söyledi. Destek verilmemesi durumunda Türk otellerinin yabancıların eline geçeceğini iffade eden Çakır, sektöre 25-30 milyar dolarlık destek verilmesi gerektiiğini kaydetti.



2003 yılında 850 dolar olan turist başına ortalama harcamanın 2016 yılında 705 dolara gerilediğine dikkat çeken Recai Çakır, “Oteller çok zor durumda, eğer destek verilmezse yabancıların eline geçecek”  değerlendirmesini yaptı.

Hürriyet gazetesinden Burak Coşan'a konuşan Çakır, Türkiye'nin son 20 yılda yakaladığı ziyaretçi artışının gelirlere yansımadığını belirterek turizm sektöründe yeni bir yapılanmaya ihtiyaç olduğunu kaydetti.

''UZUN ZAMANDA KAZANILAN BAŞARILAR KISA SÜREDE KAYBEDİLDİ''

2000’li yılların başında Türkiye’ye gelen turist sayısının 15 milyon seviyelerinde olduğunu belirten Çakır, “2015’e gelindiğinde ise 36 milyon turiste ulaştık Ancak gelirimiz aynı şekilde artmadı. Turistlerin yaptığı kişi başına düşen ortalama harcama yaklaşık 15 yılda 850 dolardan 705 dolara kadar geriledi. 2017’nin ilk çeyreğinde ise kişi başına düşen ortalama harcama ise 633 dolar seviyesinde. Çok uzun zamanda kazanılan başarılar, çok kısa sürede kaybedildi. Oteller 5 yıldızlı ama hizmet 3 yıldızın altına düştü. Çünkü oteller çok fazla fiyat kırdı. Rus turist sayısı arttı ancak Avrupalı da düşüş var. Almanlar ile hızlı bir şekilde ilişkiler düzeltilmeli. Acil eylem planları oluşturulmalı. Algı yönetimi ile kötü gözüken durumumuz düzeltilmeli. Bizi Orta Doğulu olarak görüyorlar. Avrupalı olduğumuzu tekrar göstermeliyiz. Ciddi şekilde tanıtım atağına kalkmalıyız. Bunları çok hızlı bir şekilde yapmalıyız” dedi.

OTELLERİ YABANCILAR ALIR

Turizm sektörüne acil olarak 25-30 milyar liralık destek verilmesi gerektiğini söyleyen Çakır, “Sektörün desteğe ihtiyacı var. Devlet güvencesi verilmeli. Çünkü yatırımlar 10 yılda geri döner diye hesaplanırken, yaşanan krizlerin ardından yatırımın geri dönüş süresi 20 yılı aştı. Turizmde KDV düzenlemesi olmalı. Bir çok otel 49 yıllığına kiralık 20 yıllarını doldurdular. Otellerin yenilenmesi gerekiyor. Yatırımın geri dönneyeceği için yenilemiyorlar. Destek verilmezse bir çok otel yabancıların eline geçecek. Desteklerle her yıl yüzde 5 fiyat artarsa 2027’de 100 milyar dolarlık turizm gelirini bile yakalayabiliriz” diye konuştu.

99 YILIK KİRA ÖNERİSİ

Bazı otellerin geçmiş göre yüzde 50 daha ucuza satış yaptığını kaydeden Recai Çakır, “Fiyatlar eski seviyelerine gelene kadar belirli bölgelerde otel yatırımlarının kontrol altına alınması gerekiyor. Avrupa merkezlerine, turistin çok geldiği diğer ülkelere direk uçuşlar koyulmalı veya arttırılmalı. Milli hava yolu şirketi risk almalı” dedi. Eski otellerin yenilenmesi için kira sürelerinin 99 yıla çıkarılması önerisini getiren Çakır, “Düzenlenme yapılarak otellere rezidans yapma hakkı da verilirse, eski otelin yenilenmesi de sağlanır. Rezidanslar ile para harcayan turistler de Türkiye’ye çekilebilir” ifadelerini kullandı.


Bu Haber 20.06.2017 - 09:32:48 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • manyak 22.06.2017 - 04:55

    otelcilere önce eğitim versinler desteğin yerine her kez otelci oldu kasap manav inşaatcısı hamamcısı önüne gelen otel yaptırıyor 100 trilyon a otel yaptırıyor askeri üçrete personel çalıştırıyor beli bir standartı yok birisi babasında kalan yere krediyle otel yaptırıyor sonra borç ödeyecemğim diye fiyat kırıyor o kırınca başkası sonra başkası piyasa nakavut kalite sıfır sonra türsit gelmiyor

  • yatırımcı 20.06.2017 - 10:39

    özellikle tahsis tesislerle ilgili süre uzatımı kritik bir nokta. bu konuda tespitlere tamamen katılıyorum.Pekçok bölgede tahsis süreleri 18-25 yıl bandına düşmüş durumda.bu 3 duruma yol açıyor; 1. si mevcut işletmeci kalan sürenin azlığı sebebiyle rantıbl görmediği için kapsamlı bir yenilemeden kaçınıyor..kalite düşüyor.ilerleyen yıllarda bu durum daha da zor hale gelecek.tahsis süresi 10 yılın altına düşünce kimse yenileme yapmayacak. 2. si bu tarz tesislerin bankalardaki teminat değeri vasfı her sene azalıyor.Ekspertiz değeri kalan tahsisi süresi ile hesaplandığı için eriyor..dolayısı ile firmalar teminat açığına düşüyor yahut borçlanamıyor. 3. mevcut işletmeci tahsisi/oteli satmak istediği zaman bu tarz tahsis süresi azalmış tesisler ilgi görmüyor.çünkü yazıda bahsedildiği haliyle geri dönüş süreleri çok çok uzadı ve rantıbl gelmiyor. birde tabii varlık fonu meselesi var ki ayrı bir konu...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.