Otelciye enerji desteği ek maliyet mi getiriyor?

Otelciye enerji desteği ek maliyet mi getiriyor?
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın çevreye duyarlı konaklama tesislerine elektrik enerjisi desteği vermeyi öngören yeni düzenlemesi, özellikle İstanbul'daki otelcileri zor durumda bıraktı.

 
TurizmGüncel
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Turizm Belgeli Yatırım Ve İşletmelere Elektrik Enerjisi Desteği Hakkında Karar’ı yürürlükten kaldırırken, yerine ‘Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgeli İşletmelere Elektrik Enerjisi Desteği Hakkında Karar’ı uygulamaya koydu.
 
Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre, konaklama tesislerine yapılacak olan elektrik enerjisi desteği, o bölgede bulunan mesken ve sanayi kuruluşlarının ödediği minimum bedelle, normal bedel arasındaki fark kadar olacak.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan belgeli tesislere uygulanacak olan enerji desteğinde, sadece kültür ve turizm bakanlığından yeşil yıldız tesis belgesi olan tesisler faydalanabilecek. 
 
BAYINDIR: YEŞİL YILDIZ BELGESİ ALAN 42 OTEL VAR
 
Bu uygulama, otelleri zor durumda bıraktı. Konuyla ilgili Turizm Güncel’e konuşan TUROB Başkanı Timur Bayındır, şunları söyledi:
 
“2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun 16. Maddesi halen yürürlükte . Turistik işletmelerde elektrik, su ve gaz en ucuz tarifeden verilir diyor. Bu bizi bir parça rahatlatıyordu. Çünkü otellerde en çok kullandığımız giderler elektrik, su ve doğalgazdır. Bu kanun kapsamında faydalanabildiğimiz ne yazık ki  sadece elektrikten gelen destek kalmıştı. Ancak şimdi,  yeşil yıldız belgesi olmayana enerji teşviğinin de verilmeyeceği belirtiliyor. Enerji desteğinden en çok 5 ve 4 yıldızlı otellerin faydalandığını bile düşünsek , Bu gün bakanlıktan belgeli 5 ve 4 yıldızlı toplam 1162 otel bulunurken yeşil yıldız belgesi alan sadece 42 otel var. Bu kadar tesise bir geçiş süreci tanınmalıydı . Yeni nesil yazar kasa uygulamasında bile tebliğden itibaren süre hatta ek süre  tanınırken böylesine ciddi bir değişiklikte bu şekilde davranılması Otellerimizi zor durumda bıraktı.
 
YEŞİL YILDIZ KRİTERLERİ YENİDEN TANIMLANMALI
 
ISO 9001 kalite belgesinde bile işletmede konu ile ilgili sorumlu bir kişi aranırken Yeşil Yıldız uygulamasında Çevre Mühendisi istihdamı veya uzman firmadan hizmet alınması Otellere ek maliyet getirecektir.  Önemli olan programdan sorumlu bir yetkilinin bulunmasıdır ki bunu da doğal karşılıyor ve destekliyoruz. Bir de Şehir otellerinde biraz daha esnek davranmak gerekiyor. 
 
Örneğin, Bir şehir otelinde Misafiri bisiklete binmeyi teşvik edebilmek mümkün olabilir mi? Bahçesi olamadığından dolayı değerlendirme dışı kalacak puanları nasıl kazanabiliriz? Çamaşırlarımızı doğal yollar ile kurutalım derken o çamaşırların yumuşaklığını ve hijyenini sağlayabilir miyiz?
 
Yani yeni düzenlemeler getirilmesinde fayda olacağı düşüncesindeyiz. Daha çok tesis ve insanı ulaşılabilir ve uygulanabilir kriterler ile kazanabiliriz. 
 
Bu konu hakkında Kontrolörler Kurulu Başkanlığımızın yeni bir çalışma içinde bulunduğunu memnuniyet ile öğrenmiş bulunmaktayız. Umarız yeni çalışma sahada uygulanabilir ve tesisleri teşvik edici özellikte sonuçlanır. Arzu ettikleri takdirde bu gün sayısı 56’yı bulan yeşillenen oteller projemizde ki bilgi birikimlerimizi paylaşmaya her zaman hazırız. Ancak arzumuz , bu geçiş döneminde 2634 sayılı kanun kapsamında ki tesislerimize ek süre verilmesidir.
 


Bu Haber 01.10.2013 - 15:43:34 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.