Osman Ayık: Antalya’da nüfus artmaya devam ederse turizm yapamayız

Osman Ayık: Antalya’da nüfus artmaya devam ederse turizm yapamayız

Antalya’nın en büyük sorununun sosyal geçişler olduğunu belirterek, “Bu nüfus artışı devam ederse Antalya’da turizm yapamayız” dedi.


Akdeniz Üniversitesi Turizm Fakültesi ve Antalya Kent Konseyi iş birliğinde düzenlenen “Şehir ve Turizm” paneline katılan Antalya Büyükşehir Belediyesi Turizm Danışmanı Osman Ayık, kentin en büyük sorununun sosyal geçişler olduğunu belirterek, “Bu nüfus artışı devam ederse Antalya’da turizm yapamayız” dedi.

Tourism Today’dan Dicle Göngör’ün haberine göre “Sürdürülebilirlik günümüzün en popüler kavramı ve aynı şekilde hayatımızın her anında olan bir kavram” diyen Ayık, bu kavramın sadece çevre boyutuna indirgenmemesi gerektiğini dile getirdi. Sürdürülebilirliğin çevre, sosyal gelişim ve ekonomik getiri olarak 3 unsuru bulunduğunu ifade eden Ayık, “Sürdürülebilirliğin bu unsurlarla desteklenmesi gerekiyor. Bütün bu sürdürülebilirlik kavramlarının tamamı yerel yönetimlerin üzerinde. Şehirde 15,5 milyon üzerinde bir trafik var. Antalya’nın kendi 2,5 milyonluk nüfusunu düşününce yerel yönetimlerin ciddi bir yükü var. Fakat, şehrin kültür ve turizm planlamasında yerel yönetimler yer almıyor. Bunun tespitini artık yapmalıyız. Planlamalar bakanlık ve kamu yönetimi tarafından yapılıyor. Yasal düzenlemeler yapılırken yerel yönetimler karar mercilerinde yer almıyor. Biz düzenlemeleri ve planlamaları hazırlıyoruz ama kararını biz vermiyoruz. Yerel yönetimlerin bunun dışında kalması mümkün değil” ifadelerini kullandı.

“Nüfus artarsa turizm yapamayız”

 “Bu şehir tüm Türk turizmini sırtında taşıyor” diyerek Antalya’nın turizm sektöründeki önemine vurgu yapan Osman Ayık, “Ülkedeki gecelemenin yüzde 70’ini bu kent sağlıyor. Fakat bu şehrin bir taşıma kapasitesi var. 2035’te Antalya’nın 5,5 milyon nüfusa ulaşacağı öngörülüyor. Ben söylüyorum size bu şehrin nüfusu 2035’te 5,5 milyona ulaşırsa biz burada turizm yapamayız. Bu şehrin sorunları var evet ama bence bunların en büyüğü sosyal geçişler. Burada artık kültürel değişimler, yüzleşmeler yaşanıyor. Şehrin doğal eşiği zorlanıyor. Kültürel erozyonu ve bahsettiğim sosyal geçişlerde yaşanan sorunları yaratan kontrolsüz göçtür. Antalya’ya gerçekleştirilen göçün kontrol edilmesi gerekiyor. Antalya gibi yerler özel yasalarla yönetilmelidir” dedi.

“Turistler tatil dışında da deneyimler kazanmak istiyor”

Gelen turistlerin tatil dışında da deneyim kazanmak istediğini ifade eden Ayık, şu ifadeleri kullandı: “Yerel yönetimin de eksikleri de mutlaka var. Şehirde farklı deneyimlere kafa yorulması gerekiyor. Çünkü artık gelen turistler tatil dışında da deneyimler kazanmak istiyor. Biz son zamanlarda festivaller ve etkinliklerle bunu sağlamaya çalışıyoruz ama başka şeylerin de yapılmaya ihtiyacı var. Yerel yönetim noktasında yapılması gereken bir başka şey ise hayat tarzı. Turistler kendi ülkelerinde yaşadıkları standartları burada da yaşamak istiyor. Yol, kaldırım, çevre düzeni, etkinlikler gibi. Bütün bunların en önemlisi ise erişilebilirlik. Bütün bunlar yapılırken turistin erişiminin de sağlanması lazım. Yoksa bir anlamı olmaz. Duyuru yapılması lazım, bilgilendirmeler yapılması lazım, yolların düzenlenmesi lazım. Biz yerel halkla hem bu unsurları hem de kent kavramını buluşturamadık. Bizim gelecekte en çok buraya atıfta bulunmamız gerekiyor.”



Bu Haber 20.12.2023 - 14:46:50 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.