Önde gelen acenteler 2016'yı nasıl geçirdi, 2017'den ne bekliyor?

Önde gelen acenteler 2016'yı nasıl geçirdi, 2017'den ne bekliyor?
Sezon değerlendirmelerinin ikinci bölümünde mikrofonu bu sefer Türkiye'nin önde gelen tur şirketlerine uzattık. Dış pazarlardaki daralmayla otel kontenjanlarının artması ve fiyatların düşmesi, acentelerin sezonu kayıpsız atlatmasını ya da geçen yılki oranlara ulaşmasını beraberinde getirdi. Acenteler genel olarak, 2017 sezonunun çok daha iyi geçeceği görüşünde birleşiyor.


TurizmGüncel


Turizm sektöründe Rusya ve Avrupa'da yaşanan daralma otelcileri ciddi şekilde etkilese de, ağırlıklı olarak iç turizm ya da outgoing çalışan acenteler sezonu hasarsız atlattı. TurizmGüncel'e bilgi veren acentelerin yetkilileri, 2017 yılının çok daha iyi geçeceği görüşünde.

İşte Türkiye'nin önde gelen tur operatörlerinin 2016 sezonuna ilişkin değerlendirmeleri ve 2017 beklentileri:

FİGEN ERKAN: JOLLY TUR GENEL MÜDÜRÜ



HER ŞEYE RAĞMEN YÜZDE 23 BÜYÜDÜK


''Yılın ne kadar zor olduğunu herkes biliyor. Yılbaşında planlanan hedefler oldukça farklıyken, terör ve gelişen darbe girişimi gibi olaylar nedeniyle çok kötü bir karamsar tablo oluştu. Buna rağmen geçen senenin yüzde 23 üzerindeyiz. Bir ara terör olaylarından korktuk ama özellikle haziran ayından itibaren ciddi bir artış yakaladık.

HAZİRAN VE AĞUSTOSTA İNANILMAZ TALEP ALDIK

15 Temmuz-5 Ağustos arasındaki 20 günlük dönemde kayıp yaşadık. Eğer temmuz ayı kayıp ay olmasaydı, yılın başında koyduğumuz yüzde 35 büyüme hedefinin de üzerine çıkacaktık. Özellikle haziran ve ağustos aylarında iç pazarda inanılmaz bir talep aldık. Bu aylar iç pazarda satışların en yüksek olduğu dönemler çünkü. Bu sene iç pazarda oldukça iyi avantajlar vardı ve ve biz de çok iyi konsantre olduk. İyi pazarlama yaptık. Normal seyrinde gitseydi yüzde 45'e yakın bir artış yakalayacaktık.

2017 YILINDA ATILIM YAPMAYA HAZIRLANIYORUZ

Jolly Tur olarak şu anda 2017 sezonuna hazırlanıyoruz. Otel ulaşımın dışında, müşteriye dokunacak farklı yöntemler üzerinde çalışıyor, pazarlama faaliyetlerimizi yoğunlaştırıyoruz.
2017 yılı için yoğun bir çalışma içerisindeyiz ve büyük bir atılım yapmaya hazırlanıyoruz. Programımızı yakında açıklayacağız. 2016 yılındakine benzer olumsuzluklar yaşanmazsa, çok iyi sayılara ulaşacağımıza inanıyorum. Enerjmiz yüksek.''

SUAT ÖZBEK: ETSTUR YURT İÇİ TURLAR MÜDÜRÜ



BEKLEMEDİĞİMİZ BİR TALEP ORTAYA ÇIKTI


''2016 yılına girerken toplamda yüzde 15'lik bir büyüme hedefi koymuş ve tüm strateji ve planlamamızı buna göre yapmıştık. Rusya ile uçak krizi yaşanınca beklenenin üzerinde bir talep ortaya çıktı ve biz yılı yüzde 35'lik paks, ve yüzde 32'lik bir ciro büyümesiyle kapatıyoruz.

GECELEME SÜRELERİ UZADI

Türk misafirler makul fiyatları bulunca tatile yöneldi ve ciddi bir talep ortaya çıktı. Bu yılki fiyatlar geçen yılın yüzde 15 gerisinde olmasına rağmen ciroda 32 artış yakalamamızın nedeni gecelemelerin uzaması. Türk misafirin ortalama geceleme süresi yüzde 10 artarak 4.9'dan 5.4'e yükseldi.

Türk misafir makul fiyatları bulunca hem talep artışı oldu, hem de gecelemin uzadığını göryoruz. Otelleri 2015'in yüzde 15 daha ucuza sattık. Rus ve Avrupa krizi nedeniyle daha fazla talep oluştu.

AVRUPA GERİLEMESEYDİ OTELLER BU KADAR FEDAKARLIK YAPMAZDI
 
Rusya zaten belliydi ama eğer Avrupalılar gelseydi oteller bu kadar fedakarlık yapmazlardı. Hiç temenni etmediğimiz terör olayları ve darbe girişimi Avrupalı turistin gelmemesine neden oldu. Avrupalı turist, Türkiye'deki tüm turizm bölgelerinde, özellikle nisan-mayıs ve eyül-ekim ayları için son derece önemli. Bu dönemlerde Avrupalılar gelmediği için pek çok tesis açılmadı, açılanlar da erken kapatmak zorunda kaldı. Almanya, Belçika ve Hollanda gibi ana pazarlarda üzde 45'e veren kayıplar yaşandı.

PASTA BÜYÜDÜ

2016 sezonunda gözlemlediğimiz ilginç bir olay daha var. Kızılağaç'ta 700 odalı tesisteki müşterilerimizin bir kısmı ''bizi cennete mi getirdiniz'' derken, bir kısmı, ''ETS bizi bu otele mi getirdi'' şeklinde yorumlarda bulundu. Araştırdığımızda şu sonuca vardık:

Memnuniyetsiz müşteriler daha önce üst segment tesislerde daha pahalı tatil yapan, ancak ekonomik nedenlerle bu yıl biraz daha alt segment otellerde tatil yapanlardı. Bunlar her yıl aldıkları lüksü bulamadılar. ''Bizi cennete mi getirdiniz?'' diyen müşterileri araştırdığımızda ise bizde hiç kayıtlarının olmadığını gördük. Yani bu kesimin büyük bir çoğunluğu ilk defa tatile çıkıyordu. Bu, pastanın büyümesi anlamına geliyor ve son derece sevindirici.

OYUNUN KURALLARINI RUSYA BELİRLEYECEK

2017 sezonunda oyunun kurallarını açık bir şekilde Rusya belirleyecek. Tur operatörleri 4 milyon Rus turist planlaması yapıyor. Hatta 5-6 milyona yakın bir uçak planlaması var. Bu da en azından 2015 yılındaki rakama ulaşılması anlamına geliyor. Ancak bu planlamalar kağıt üstünde mi kalacak, yoksa realize mi olacak göreceğiz.

Rus turistin hangi otele kaça geleceğini göreceğiz. Otelcilerin 2014 yılındaki fiyatları bulması zor. Rusya'da hala bir ekonomik kriz var ve dolar-ruble kuru hala 60'larda. 2017 yılında iç pazarın yine lokomotif olması gerekiyor. Bu nedenle ocak-şubat dönemine kadar yapacağımız erken rezervasyonlar çok önemli.

İÇ PAZAR LOKOMOTİF OLMALI

Rusya'daki fiyatlar iç pazardakinden daha düşük olacaktır. Burası Türkiye ve bir anda tüm hesaplar değişebilir. Bu nedenle iç pazarı göz önünde bulundurmayan, onu lokomotif yapmayan otellerin neler çektiğini 2016 sezonunda hep beraber gördük.''

VELİ ÇİLSAL: ANI TUR YÖNETİM KURULU BAŞKANI



2017 ÇOK DAHA İYİ GÖRÜNÜYOR


''Şu anda 2017 sezonu 2016'ya nazaran çok daha iyi gözüküyor. 2016 yılında başımıza gelmeyen kalmadı. Bir yandan sınırlarımızdaki savaşlar, bir yandan terör eylemleri, bir yandan da darbe girişimi... Biz turizmciler ise mevcut koşullarda bu işin içinden çıkmaya çalıştık.

EN AZ ACENTELER ETKİLENDİ

Turizm geniş bir kavram. Acentesinden uçak şirketine, otelinden tur operatörüne kadar pek çok bileşeni var. Türkiye turizm sektörü açısından bakıldığında, yaşanan sorunları en az hasarla atlatan kesimin acenteler olduğunu söyleyebilirim. Yurt dışından gelişler azalınca içeride kontenjanlar açıldı ve fiyatlar düştü. Bu da iç pazarın büyümesini beraberinde getirdi.

Anı Tur olarak, 2016 yılında 2015'teki müşteri sayımızı ve ciromuzu koruduk, hatta tek haneli artış kaydettik. Sadece darbe girişimi sonrası kamu izinlerinin iptal edilmesi nedeniyle hem iç turizmde, hem de outgoingte kayıplar yaşadık.

2016 en berbat yıllardan biriydi. Şu anda ülkeye bir umut ve güven geldi. Hükümetin attığı en önemli adım, içeride cereyan eden çatışma ortamını Türkiye sınırlarının dışına taşımak oldu. Bu da turizmcileri bir nebze rahatlattı. Aslında bu adımın daha önce atılması gerekiyordu.

2017'DE YÜZDE 15 BÜYÜME HEDEFLİYORUZ

Anı Tur olarak 2017 yılında yüzde 15 büyüme hedefimiz var. Şu anda bu hedefe dönük çalışmalara başlamış bulunuyoruz. Erken rezervasyonu kasım ayında başlatacağız. Avrupa ve Rusya'dan gelişler eski durumuna dönerse, bu yıl iç pazara dönük olarak ortaya çıkan kontenjan ve fiyatın bir daha gerçekleşmeyeceğini düşünüyorum. Bu nedenle erken rezervasyon giderek önem kazanıyor.

YATAK ARZI ÜZERİNDE BASKI OLUŞACAK

2016 sezonunda Türkiye yerine başka ülkelere giden Avrupalı ve Rus turistler, ödedikleri paranın karşılığını alamadı ve pişman oldu. Türkiye'deki hacmi başka ülkelere taşıyamayan tur operatörleri ise zor durumda kaldı. Bu nedenle bu turistler önümüzdeki yıl Türkiye'ye gelecek. Olmadık tur operatörleri Türkiye'deki otellerle iyi fiyatlara garantili anlaşmalar yapıyor. Yatak arzı üzerinde bir baskı oluştu. Bu nedenle erken rezervasyonla alan müşteriler avantajlı olacak. 2016 yaz sezonundaki fiyatlar 2017 yaz sezonunda kesinlikle bulunamayacak.''

KAAN İŞÇİL: KAPPA TUR GENEL MÜDÜRÜ



''Biz outgoing çalıştığımız için turizm sektörünün yaşadığı krizden diğer aktörler kadar etkilenmedik. 15 Temmuz darbe girişimine kadar oldukça iyi bir yıl geçiriyorduk diyebilirim. Ancak bu olaydan sonra talepte azalma yaşandı. Özellikle memurlara yurt dışına çıkı yasağı getirilmesi sonrası en yoğun olduğumuz dönemde kötü bir tabloyla karşı karşıya kaldık.

2 BİN MÜŞTERİMİZ SEYAHATİNİ İPTAL ETTİ

Yaklaşık 2 bin müşterimizin seyahatini iptal etmek durumunda kaldı. Biz genel olarak Türk Hava Yolları ile çalışıyoruz. THY bu müşterilerimizin belgelerini ibraz etmesinin hemen ardından bilet ücretlerini iade etti. Biz ödemelerimizi her zaman önceden yapıyoruz. Bu süreçte, yurt dışındaki otel ve otobüs firmalarıyla var olan ilişkimiz sayesinde durumu anlatarak yüzde 100 olmasa da yüzde 75’e varan oranlarda iade alabildik. Elbette bu parayı geri ödeme şeklinde değil, kontenjanımızı başka tarihlerde başka gruplara tahsis etme şeklinde oldu. Onları da anlamak lazım, en yoğun dönemde odaları, otobüsleri boş kaldı. Elbette bir gelir kaybı yaşadık ancak, bu çok büyük bir kayıp olmadı.

YILI 30 BİN MÜŞTERİ İLE KAPATACAĞIZ

Darbe girişimi sonrası yaşanan süreci saymazsak, yüzde 20-30 büyüme oranlarına ulaştık diyebilirim. Bu yılı 30 bin paks ile kapatacağız gibi duruyor.

Kriz döneminde herkesin umudunu yerli turiste bağlaması bizi pek olumsuz etkilemedi. Ancak iç pazarda hatırı sayılır bir büyüme olduğunu görebiliyoruz.

2017'DEN UMUTLUYUZ

2017 yılında ise aynı oranda bir büyüme yakalamayı hedefliyoruz. 2017’nin nasıl geçeceğini öngörebilmek için vize serbestliği meselesini ve dövizi iyi takip etmek, ekonomik gelişmeleri izlemek gerekiyor. Vize serbestliğinin gerçekleşmesi durumunda yurt dışı talebinin önemli oranlarda artacağını düşünüyoruz. Bugünden baktığımızda talebin geçtiğimiz yılla aynı oranlarda olduğunu söyleyebilirim. Biz, 2017’den umutluyuz.''





Bu Haber 25.10.2016 - 13:47:40 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.