Mehmet Biçer 2015'i değerlendirdi: Tarihimizin en iyi sezonunu yaşıyoruz

Mehmet Biçer 2015'i değerlendirdi: Tarihimizin en iyi sezonunu yaşıyoruz
Liberty Hotels Lykia ve Sentido Lykia Resort & Spa otellerinin Genel Müdürü Mehmet Biçer, 2015 turizm sezonunu TurizmGüncel'e değerlendirdi.


TurizmGüncel

Liberty Hotels Lykia ve Sentido Lykia Resort & Spa Genel Müdürü Mehmet Biçer, 2015'in kendileri açısından tarihin en iyi sezonu olduğunu ifade etti. Hedefledikleri doluluk ve karlılığa ulaştıklarını, hatta aştıklarını kaydeden Biçer, 16+ konseptli tesislerinin, sakinlikten eğlenceye, yamaç paraşütünden dalışa kadar misafirlerine her türlü olanağı sunduğunu kaydetti.

RUSYA'DA YÜZDE 10 ARTIDAYIZ

Geçtiğimiz yıllarda İngiliz ağırlıklı bir destinasyon olan Fethiye'ye Rus turist getireceğinizi belirtmiştiniz. Bu hedef gerçekleşti mi?

Tabi ki. Dalaman bölge havalimanı Rusya pazarında yüzde 25-30 geride olmasına rağmen, biz bu pazarda yüzde 10 artıdayız. Rusya'daki hedefimiz yüzde 50 artış yakalamaktı ama bu ülkedeki kriz nedeniyle artış oranımız yüzde 10 olarak gerçekleşti.

ALMANYA PAZARINDA STRATEJİ DEĞİŞTİRDİK

2015'te tesisinizde, 2014'e göre pazar değişimleri nasıl oldu?

İngiliz pazarı artışımız yüzde 8, Rusya pazarı yüzde 10, iç pazarı yüzde 25, Belçika ve Hollanda yüzde 2 artışta. Almanya pazarında strateji değişikliğine gittiğimiz için yüzde 45 eksideyiz (fiyat artışı, bazı tur operatörleriyle işbirliğimizi bitirmemiz vs.). Almanya pazarında kaybı özelikle iç pazarındaki artışla fazlasıyla telafi ettik. İyi de oldu kayıp yaşamamız. Yoksa çok ciddi over book' lar  yaşayabilirdik.

İNGİLTERE YÜZDE 6-8 DÜŞTÜ, POUND YÜZDE 25 YÜKSELDİ

Fethiye yöresinin 2015 turizm sezonu nasıl geçiyor?

Güzel Fethiye'mizin 2015 yılındaki global krizden en az etkilenen bölge olduğunu kesinlikle söyleyebilirim. Ana pazarımız İngiltere'de yılı yüzde 6-8 oranında kayıpla kapatacak. Ancak pounddaki muhteşem kur artışını dikkate alırsak (geçen ağustos ayından 3,610 TL olan pound bugün 4,470 TL) yüzde 25 gibi muazzam bir artış var.

Rusya, Hollanda, Belçika gibi pazarlarda yaşanan kayıplar ise iç pazarda yaşanan artış ile giderilmeye çalışıldı. Ayrıca, Çin-Kore-Japon pazarındaki sürpriz artışlar şehir içi otellerin kurtarıcısı oldu.



FİYATIMIZI ARTTIRDIK

Geçen yıla kıyasla fiyatlarda bir düşme oldu mu?

Tesisimizde geçen yıla göre yüzde 12,5 - 15 gibi fiyat artışımız oldu. Ancak genel olarak bölgemizde fiyatların düştüğünü üzülerek belirtmek zorundayım.

BİZİ RAHATSIZ ETMEYEN KÜÇÜK TAVİZLER VERDİK

Bazı otelciler, tur operatörlerinin otelciye fiyat baskısı yaptığını belirtiyor. Size yansıyan bir fiyat kırma isteği oldu mu?

İş dünyasında, birilerinin dezavantajı/kaybı diğer birileri için avantaj/kazançtır. Her şey yolunda giderken bile tur operatörü indirim ister, bu bir alışkanlık oldu artık. Haziran ayı boyunca yüzde 10'u aşmayan ve bizi de rahatsız ufak tefek tavizler verdik.

TERÖR ETKİSİ: İNGİLTERE'DE YÜZDE 20 ARTIDAYKEN, ŞİMDİ EKSİYE DÜŞTÜK

Türkiye'de yaşanan terör olayları ve çatışmalar sektörü nasıl etkiliyor, rezervasyon akışında değişiklik oldu?

Son 2-3 haftadır olan terör olayları devam ederse önümüzdeki yıl çok daha büyük bir kriz kaçınılmaz olacaktır. Örneğin kendi tesisimde İngiltere satışları 1 ay öncesine göre geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 20 artış ile giderken şu an bu artış eksiye dönmüş durumda. Bir yöreye turizm hareketin olması için olmazsa olmaz iki unsur, güven ve ulaşımdır. Terör olaylarının devam etmesi halinde güven unsuru kaybolur. Güven olmayan yere sizce turist gelir mi?

OKUL TATİLİNİN UZATILMASI DOĞRU DEĞİL

Bazı turistik ilçe belediyeleri ve turizm STK başkanları sektöre destek için okulların geç açılmasını önerdiler. Siz ne düşünüyorsunuz?

Para kazanmak için eğitimin ve sağlığın hiçbir şekilde istismar edilmemesi gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle kesinlikle katılmıyorum.

Personeliniz ile kurduğunuz ilişki ve yönetim anlayışınız nedeniyle sektörde "çılgın genel müdür" olarak tanınıyorsunuz. Sektöre kazandırdığınız yeni çılgınlıklarınız var mı?

İlk staja gittiğimde personel WC temizliğiyle otel ile tanıştım. O günden bugüne edindiğim tecrübelerim, eğitimler ve okuduklarımı duygularımla ile harmanlayarak, ekibimle beraber odağına insan duygularını koyduğum Liberty yönetim felsefesini  geliştirmeye çalışıyoruz. Bu yolda durmak yok, ezber bozan uygulamalarımız hep olacak.



Bu Haber 23.08.2015 - 17:01:57 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Ticaret 25.08.2015 - 06:54

    Ticareti ve işletmeciliği bilen başarılı işveren ve profesyonel yöneticinin sinerjisi bir araya gelmesi durumunda, Mehmet Biçer beyefeninin örneğinde ki gibi harikulade sonuçlar ortaya çıkar… Tebrik ediyorum.. (Hem başarısı, hem de eğitim konusun da ki duyarlılığı için) Profesyonel işletmeci ve yönetici fırsatları doğru değerlenirip, gerektiğinde cesaretli ve riskli kararlar alarak ölü bir işletmeyi bile diriltip, karlı hale getirebilir... İşletmeciliği bilmeyen başarısız işverenle amatör yöntecinin buluşması ise, başarılı işletmelerin bile nasıl işletelemeyeceğine dair üniversitlere tez konusu olur. Ordu ilimizin meşhur ‘’ Sağra ‘’ fabrikasını sanırım hepimiz biliyoruzdur.. 2000 li yılların başlarında ‘’Sarelle’’ ve ‘’Tadelle’’ markaları ile ünlü olan firma, kötü yönetimler sonucu neredeyse yok olmanın eşiğine gelmiş ve ürünler unutulmak üzere idi.. 2007 yılında ‘’Sanset Gıda ‘’ Sağra fabrikasını alıyor.. Aslen eczacılık mesleği olan ve tamamen yüksek tahsili olan aile, öldü denilen ‘’ Sarelle ‘’ ve ‘’ Tadelle ‘’ ürünlerini harika bir işletmecilik ve profesyonel bir visyonla ,tekrar pazarın en çok talep edilen ve en yüksek fiyata satılan ürünleri yapmayı başarmışlardır. ( Marketler d e satılan, 350 gr Sarelle 400 gr lık meşhur Nutella’dan daha yüksek fiyata satılmakta ve daha çok talep görmektedir. ) Peki bu müthiş başarının sırrı nedir acaba, merak ediyor mu sunuz ? Sihirli sözcükler ‘’ Doğalık ‘’, ‘’ Sunum ‘’ ve ‘’ Pazarlama ‘’ Evet Sarelle markasın da trans yağ yoktur ve tamamen ‘’ GDO ‘ suzdur. Firmanın sloganı biz çocuklarımıza yedirmeyeceğimiz bir şeyi asla yapmayız. Üründe tadlandırcı ( kimyasal) bile yok.Yani herşey tamamen doğal .. Eeee sunumda harika bir cam kavanozla taçlandırılınca geriye sadece profesyonel bir pazarlama kalıyor.. Fırsatı olanların fabrikayı gezmelerini ve profesyonelliği yerinde görmelerini isterim. Benzer bir örnek genei ‘’ Doğuş Çay ‘’ Konumuz turizm iken neden‘’ Karadeniz’’ ve ‘’ Sarelle ‘’ örneğini neden verdim şimdi diye merak eden arkadaşlar olur ise , bir zahmet onu da siz bulun artık der gözlerinizden öperim..

  • Mehmet Günoğlu 25.08.2015 - 02:36

    Sn Mehmet bey bu başarınızı öncelikle tebrik ediyorum. Ancak sektör yöneticilerine bu kriz ortamında biraz kötülük etmiş oldunuz sanki. Çünkü özellikle Antalya otel müdürleri (bir çoğu) global krizler esnasında yönetim başarısızlıklarını bu sebeplere yükler ve patronları bu bahanelere ikna eder. Yönetim felsefeleri genellikle iyi gün stratejilerine bağlı olduğu için kriz yönetimi yapamazlar. Elinize ve ekibinize sağlık. Kısıtlı sezona sahip bir bölgede bu kadar başarılı bir yönetim için.

  • yusuf özbudak 24.08.2015 - 03:40

    Bölgemizde büyük yatırımları olan bir grubun turizm bölümü kordinatörlüğünü yapmaktaolan sayın Mehmet Biçer arkadaşımız yaptılarımız yapacaklarımızın teminatısözünü bir kez daha dogruluyor.Sıradışı olmayı ama ilkeli olmayı düstur edinen Mehmet Biçer in kenisini ve ekibini kutluyorum.Başarılarının devamını diliyorum.

  • Gnc Trzmci 24.08.2015 - 02:04

    Sn. Biçer in eğitim konusundaki görüşüne katılıyorum. Fakat GBP nin 25 artması, biz ülke insanlarına bayram havası yaratacak bir etkisi yok. Burda da kenisi tek taraflı düşünüyor. Ülkede 25 develüasyon olup, sevinmemin yanlış olduğu düşüncesindeyim Saygılar...

  • Catih Faner 24.08.2015 - 12:39

    Bu zamana kadar hesabını bilmeyen kasapların acı masat hikayelerini üzülerek dinlemiştik, ama bu yazı ile birlikte akıl ve hikmetin işin temelinde olduğu durumlarda her türlü aksaklığa ve uygunsuzluğa rağmen başarılı olan işletmelerin de olduğunu görüyoruz...Zaman ilerliyor, değişmeyen tek şey değişimdir, turizmdeki bu sıkıntılı ortama getirenlerin zihniyeti ve kafa yapısı ile bu sorunun çözülmeyeceğini bilmek gerek, bakış açısını değiştirmek, öğrenmek, gelişmek ve bilmek gerek...

  • T.AKABALI 24.08.2015 - 11:07

    Liberty LykiaPazar stratejisi,kur avantajı,gider ve satın alma ,misafir ve personel mutluluğu gibi noktalarda başarılı olunca, tarihinin en iyi yılını geçirmiş bulunuyoruz.

  • Cüneyt Dülger 24.08.2015 - 10:58

    Merhabalar. Özellikle bu röportajınız için teşekkür ederim. Sevgili Müdür Mehmet Bey ile uzun yıllar çalışma fırsatı bulamamış olmama rağmen birlikte çalışmış olduğumuz zaman zarfında gerek yöneticiliği gerek ikili ilişkileriyle (bunlar asla tartışılmaz , su götürmez netliktedir) mükemmel insan olgusunun ne olduğunu bize göstermiştir. Tekrardan teşekkürlerimi ve saygılarımı sunarım.

  • Salih Taşcı 24.08.2015 - 10:22

    Mehmet Bey, Eğitim ve sağlıkla ilgili düşüncenize katılıyorum. Okulların açılış tarihi ile bayram arasındaki dar zaman aralığını düşündüğünüzde sektör için de eğitimciler için de mantıklı bir karar olduğu kanaatindeyim.Ramazan bayramına kadar devam eden kırık sezonu telafi etmeye bir nebze olsun katkısı olur diyorum. Saygılar

  • S. Arzum 23.08.2015 - 10:44

    Mehmet Biçer ve ekibi örnek yönetim felsefeleri vizyonları ile mücizeler yaratmaya devam ediyor. Çünkü, özellikle geçen yıldan beri Lykia World müthiş gelişim, değişim içerisinde. Böyle bir sezonda bu başarı inanılmaz, tebrikler Liberty Lykia.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.