MEB atanamayan öğretmenlere 'rehber olun' dedi, rehberlerden açıklama geldi

MEB atanamayan öğretmenlere 'rehber olun' dedi, rehberlerden açıklama geldi
100 bin ihtiyaç için 1 milyon öğretmen beklediğini söyleyen Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürü Semih Aktekin, atanamayan öğretmen adaylarına öneride bulunarak, ''Rakamlar ortada. Örneğin tarihte ihtiyaç yok, felsefede yok. Tarih bitiren ne olabilir? Antalya turizm şehri, turist rehberi olarak çalışabilir” dedi. Ancak alternatif meslek olarak gösterilen turist rehberliği de şu anda çok zor dönemlerden geçiyor...


MEB Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürü Doç. Dr. Semih Aktekin'in atanamayan öğretlenlere yaptığı 'rehber olun' önerisi tartışma yarattı. Aktekin, 100 binin altında öğretmen ihtiyacı bulunduğunu, 1 milyon öğretmenin de atama beklediğini belirterek, “Her üniversite bitiren iş beklentisiyle hayata atılıyor. Bu arkadaşlarımızın öğretmen olamazlarsa başka hangi tür sektörlerde çalışacaklarını düşünüp müfredatı ona göre hazırlamamız lazım. Rakamlar ortada. Örneğin tarihte ihtiyaç yok, felsefede yok. Tarih bitiren ne olabilir? Antalya turizm şehri, turist rehberi olarak çalışabilir” dedi.

REHBERLER: BİZDE İŞ YOK

Ancak Aktekin'in atanamayan öğretmenlere alternatif olarak gösterdiği turist rehberleri de, turizmdeki olumsuz tablo nedeniyle işsiz. Cumhuriyet'ten Yusuf Özkan'a konuşan İzmir Turist Rehberleri Odası Başkanı Nebil Altınel, kentte bu yıl mesleğini sürdürmek için kendilerine başvuranların sayısında yarı yarıya düşüş olduğunu açıkladı. Altınel pek çok turist rehberinin  yabancı dil bildikleri için ‘call center’larda çalışmaya başladığına dikkat çekti.

Altınel, sektörde yaşanan karamsar tabloyu şöyle özetledi:

“Her yıl kasım ayında, gelecek yıl için çalışacak rehberlerin odaya başvuru yapması gerekiyor. Bu başvurular tarihi ve ören yerlerine girmelerini sağlayan eylemli rehber kartı için yapılıyor. 2015 yılında 2016 yılı içinde eylemli rehber olmak için çalışmak isteyen 765 kişi başvurmuşken, 2017 yılı eylemli başvurusu sayısı 350 oldu. Yani yüzde 50’yi aşan azalma var. Sadece turist rehberleri değil, Alsancak ve liman çevresi esnafından tutun, taksicilere kadar uzayan bir olumsuz etki söz konusu. Geçen yıl Alsancak Limanı’na kruvaziyer gemi yanaşmadı. Bu yıl da yanaşmayacak. O zaman rehber ne yapacak? Meslektaşlarımız çok sayıda yabancı dil bildikleri için, çağrı merkezlerinde çalışmak için başvuru yapıyor.”

Altınel, “2017 yılı kayıpları ürkütücü, acil müdahale gerekiyor. Kruvaziyer turlarla gelen turist sayısında sıfır noktasına gelinmesi de rehberleri ayrıca endişelendiriyor” dedi.




Bu Haber 01.02.2017 - 11:12:50 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • yorumcu 01.02.2017 - 03:23

    Elinin altındaki 13.000"den fazla rehbere iş buldu da piyasada rehber açığı kaldı sanki; senin turizmin ölmüş uyan da bir bak! Elinde İran ve Rusya"dan başka bir şey kalmamış. Haberin var mı?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.