Birgül Akgül

Kuru musun, yaş mı?

Kuru musun, yaş mı?
Pandemide ülke profilimizi bir kez daha görmüş, analiz etmiş olduk.

Ülkemizin çok büyük bir kısmı hala, 21. Yüzyılda kıtlık, yoksulluk, eğitimsizlik kaderi olmuşçasına yaşıyor. Zıtlıkların, farklı mahallelerin, uç hayatların ülkesi Türkiye. Avrupa Rönesans’ı yaşarken bizim atalarımız yoksul ve eğitimsizdi.

Şunun şurasında 100. yılına yaklaşmış genç bir cumhuriyetiz. Bakmayın iyi de geliştik, gelişmeye de devam ediyoruz. Avrupa Rönesans’ı yaşarken bizim atalarımız okuma yazma dahi bilmiyordu. Osmanlı yıkıldığında kadınlarda okuma oranı binde dört, erkeklerde ise yüzde yediydi. Sağlam toplumun temelinde de eğitim ve öğretim yatıyor. Halk fakir ve kuru ekmeğe muhtaç idi. İşte o zamanlarda o yoksulluk ve yoksunluğun üzerine çok büyük fedakârlıklarla kuruldu bu cumhuriyet. Az kalsın vatansız kalacak bir milletten, cumhuriyete, meclise uzanan büyük bir mücadelenin eseriyiz biz. Kendimizi fazla hafife alıyoruz, özümüze değil taklitçiliğe sarılıyoruz, oysa öz kimliğimize tutunsak daha orijinal ve daha sağlam bir toplum olabiliriz.

Hatalı kodlanmış genlerimizin kurbanıyız. Bu döngüyü kırmak ise uzun yıllar alacak

İnsanımız yoksulluk ve yoksunlukla kodlanmış genlerinden dolayı olsa gerek, bir Japon halkı kadar dürüst ve onurlu olamıyor. Cumhuriyetle, halkın üstünlüğü ile tanışalı henüz 100 yıl bile olmamışken atalarından devraldığı hatalı kodlanmış genleri kendinden sonraki nesillere aktarmaya devam ediyor. O genler para kimdeyse, hak ve güç ondadır genleri. O genler Padişah halktan üstündür genleri. O genler kurnazlık genleri…

Bazı otel sahipleri kendini padişah sanıyor olsa gerek

Pandemide kurunun yanında yanan yaşların genleri düzgün genler; kurallara uymayan, toplumun yararına değil kendi menfaatine çalışan, pandemiye rağmen parti yapan, çok kalabalık kitleleri kendi çıkarları için bir araya getirmekten kaçınmayanların genleri ise bozuk genler olarak kendini belli etmiş oldu. Geçtiğimiz yazımda kurallara uymayan restoranların, kurallara uyanları da yakmasından bahsetmiştim. Bu yazımda da kurallara uymayan bazı otellerin sektörün imajını zedelediğine değinmek istiyorum. Bu bazı otellerin sahipleri kendilerini padişah sanıyor olsa gerek; hatta aleyhlerine çalışması gerekenler vezirleri, ceza kesmesi gerekenler ise şaklabanları olmuş. Restoran işletmecileri kan ağlarken, bazı oteller hiç utanmadan parti düzenliyor. Bunlar konuşuluyor, biliniyor lakin o oteller hala açık, hala dokunulmaz. Niye? Yarın bir gün destinasyonların başı yanarsa işte bu sorumsuz ve kurnaz oteller yüzünden yanar. Ayrıca benim anlamadığım bu virüs parti tayfasını es mi geçiyor?

Pandemide de gördük ki, biz toplum olarak karakter kazanmadıkça başımıza gelen her felakette kurnazlar cebini dolduracak, işini kuralına göre yapan adiller ise onların ceremesini çekmeye devam edecek. Peki ya toplum! Neden kınamıyor şu kural tanımaz kurnazları, neden hala onlara saygı gösteriyor? Eh bu da işte bir sarmal, yine geliyoruz genlere, yine dönüyoruz en başa…


Bu Makale 26.02.2021 - 13:56:36 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • H. Baykal 02.03.2021 - 02:59

    Öz kimliğimize dönelim demişsiniz, ne olaki bu öz kimliğimiz nereden başlasın yani, birde japonları övmüşsünüz kendi halkınızı üç kağıtcı olarak lanse etmişsiniz,her toplumun içerisinde dürüst ve olmayanlar maalesef vardır, japonların dürüst ve insani olduklarını birde korelilerin dilinden okumanızı tavsiye ederim, göreceksiniz nekadar barbar ve vahşi olduklarını oteller hakkındaki fikirlerinizin büyük bölümüne katılıyorum.yazılarınızı büyük bir zevkle takip ediyorum.

  • Arif 01.03.2021 - 01:24

    Birgül Hn,yazınız güzel ama sadece eleştiri yapar gibi ya da sorunları dile getirerek yazıyorsunuz yazınızı. Peki çözüm önerileriniz nelerdir?onlardan da bi bahsetseydiniz.Herkes sorınların farkında zaten ama çözüm nedir ona da değinin..Bir de yazınızda nedense Osmanlı daki okur yazarlıktan bahsesip osmanlı yi bir nevi aşağılamışsınız.. oysaki osmanlı okur yazarlığı çok fazlaydı,vakıfların %40 ı kadınların elindeydi ama bu oran günümüz Turkiyesinde yok maalesef..Ha latin alfabesi geldikten sonra zaten okur yazarlık diye bi şey de kalmadı..Şimdi size çinceyi getirsek al bunda sonra bu senin alfaben desek siz de okur yazar olamazsınız.prof.olsanız bile artık okuyamaz ve yazamaz hale gelirsiniz..(kastettıgınız buysa eger) yok değilse zaten tarihi yanlış ogrenmiş ve ogretılmıssınız demektir.. Siz en iyisi bir dahaki yazılarınızda çözümler üretin, yoksa eleştiri yazısı yazmak çok da bir şey ifade etmiyor..

  • ihsan caglar 28.02.2021 - 04:44

    Bir ozelligin genlere islenmesinin binlerce yil aldigi bilim insanlari tarafindan dile getirilen bir gercek. Soruna tedavisi mumkun olmayan bir teshis koyan bu yazinin kime ne faydasi olur bilemem ancak yazarin korku imparatorlugunda okuyucunun kissadan hisse cikarip sorumlu otoriteler gorevini yapmiyor cikarimini yapmalarini bekledigi kanaatindeyim. Bu da ancak bos kubbede hos bir seda birakir.

  • Mustafa 27.02.2021 - 11:58

    Birgül Hanım,yine okullarda ders olarak okutulması gereken mükemmel bir analiz yazmışsınız.Belli ki sektötü çok iyi biliyor ve okuyorsunuz.Neme lazım,yarın birgün belki bir çıkarım olur,susayım,fluu kalayım ve kendimi düşüneyim derdinde değilsiniz. Böyle harika Türkçe ve yol gösterici yazılarınızı keşke ulusal mecralarda (köşe yazısı gibi) görebilseydik.O kadar çok haklısınız ki! Sadece sanayii devrini bile kaçırmamızın bedelini 250 yıldır acı çekerek ödüyoruz.Başarılarınız daim olsun

  • Erol uncu 27.02.2021 - 12:49

    Ben turizm işçisiyim hemde yönetici katında ama 1,5 senedir işsizim bunun verilen partilerle falan alakası yok alaka şu biz türkiye olarak avrupadan hep geri kalmak zorundayız bunu bize bu şekilde empoze etmişler ve biz buna her zaman boyun büküyoruz bükmek zorunda kalıyorsun virüs çinde ortaya çıktı ama 2 milyar nufusu olan ülkede virüs kalmadı 7 ayda bitti acaba nasıl oldu buna bakılıp önlemi ona göre alınmalıydı biz amerikaya bağımlı oldugumuz sürece bizde bu virüs daha 10 sene bitmez bu işin partiyle falan alakası yok bitiren nasıl bitirdi ona bakmaliydık bakamadık

  • Birgül Akgül 27.02.2021 - 12:45

    Merhaba Mustafa Bey, Önceki yazılarımda bahsettiğiniz konular epeyce yer alıyor, dilerseniz okuyabilirsiniz. Çoğu zaman çalışanlar kadar otelcilerin yaşadığı zorluklara da değindim. İşletmecileri sık sık gündeme getirdim lakin bu demek değil ki sürekli sektörü savunacağım. Sektörde sivrilen hataları yazmazsam objektifliğimi yitiririm. Sevgiler.

  • Murat toker 27.02.2021 - 10:45

    Bu otellerin kış boyunca açık olması zaten başlı başına bir duyarsızlık. Otel açıkken ille partidenmi bulaşıyor havuzundan restorantından lobisinde ,personelinden yani demem oki sen devlet olarak açarsan oda patişah olarak parti yapar.Pandemide Heryeri kapatacaksın otelleri açacaksın ,valla balık baştan kokmuş.

  • mustafa 27.02.2021 - 09:46

    birgül hanım herkes doğru nokta diyor ama bence yanlış nokta sonuç itibariyle gemisini yürüten kaptan misali. bunları yazmak yerine otelciler nasıl hayatta kalacak çalışanlar nasıl geçinecek bunlara değinmek daha doğru olur.

  • Tevfik Sarıaslan 27.02.2021 - 09:03

    Teşekkurler Birgül hanim, biz turizmcilerin yaşadiklari sorunlari dogru bir bakis açisi ile dile getiriyorsunuz tebrikleer.

  • Aykent Günaydın 26.02.2021 - 05:23

    Birgül hanım, çok güzel bir yazı yazmışsınız, gerçekten ülkemiz insanlarının durumu bu...

  • otelci 26.02.2021 - 03:44

    çok güzel bir konuya parmak basmışsınız.biz otelciler bazıları uyanık sizin dediğiniz gibi bazıları ise tüm şartlara uyarak bu işin düzelmesi amaçı ile otelini bile açmıyan otelciler. hatta bu sınıfın içinde kiralık oteller bile var sırf bu sene sıkıntı olmasın da seneye daha düzgün bir ortamda turizm yapabilelim diyenler bunlar keriz sanki ama yine bizde kabahat böyle durumlarda her ne olursa olsun şikayet etmek gerekli bizleri düşünmeyen meslektaşlarımızı

  • AYTAÇ arıç 26.02.2021 - 02:15

    O kadar doğru,nokta atışı tespitler yapmışssınız ki ... Yazınız ahlak derslerinde kısa öz ve net bir şekilde en doğru, halkın anlayabileceği bir paragraf olarak okutulabilir..Başarılar dilerim .

Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.