'Kimi günübirlik evler günde üç kez kiralanıyor, iş çirkinleşmeye başladı'

'Kimi günübirlik evler günde üç kez kiralanıyor, iş çirkinleşmeye başladı'
TUYED'in düzenlediği ve alternatif konaklama sektörünün tartışıldığı panelde konuşan TUROB Başkan Yardımcısı Levent Erdoğan, bu konaklama merkezlerinin haksız rekabet ortaya çıkardığını söyledi. Alternatif konaklama konusunda panele katılanlardan üç farklı iş modelin ortaya çıktığını kaydeden Erdoğan, bu merkezlerin kriterleri yerine getirerek ruhsatlandırılmaları gerektiğini söyledi. Aynı panelde konuşan ÖZBİ Başkanı Ufuk Aslan ise sorunun bir an önce çözülmesi gerektiğini belirtti.


Savaş Daş - TurizmGüncel
 
Alternatif konaklamaya dair ortada kavram farklılıkları olduğunu belirten Levent Erdoğan, TÜRSAB'ın yürüttüğü ev turizmi çalışmasının, Alternatif Konaklama Derneği'nin ve Ev Turizmi Derneği'nin her birinin farklı iş modellerini ifade ettiğini söyledi. Erdoğan,"Şu anda yapılan şey ev turizmi olmanın dışında. Görsellerine baktığınızda, oteller gibi yatak odası ve yatak görseli kullanıyorlar. Evlere ait görseller değil, yatak odası vb görseller ağırlıkta. İstanbul’daki ortalama konaklama süresinin 3 – 3,5 gün olduğunu biliyoruz. Oteldeki bir haftalık konaklamanın daha maliyetli olacağını da kabul ediyoruz. Ancak kiralama işini günübirlik olarak yaparsanız bu faaliyet otelcilik sektörüne girer. Biz, "Bu işi bizden başka kimse yapamaz" demiyoruz. Yapılacaksa herkes eşit koşullarda yapsın. Aksi taktirde ortaya bir kaos çıkar. Biz şartların eşitlenmesini istiyoruz. Bu evler apart, pansiyon şeklinde şletebilirler. Tek çatı altında yapılmasına karşı değiliz. Bu evlerin de bizim tabi olduğumuz kurallara tabi olacakları biz düzenleme istiyoruz" dedi.

Ev turizminin tek çatı altında yapılmasına olumlu baktıklarını belirten Erdoğan, böyle bir durumda şartların eşitleneceğini, onların da tıpkı oteller gibi yangın tertibatları, maliye kayıtları, kimlik bildirme zorunluluğu  isteneceğini söyledi. Erdoğan, "Bu işin rezidans, apart otel, pansiyon şeklinde yapılanları ile ilgili bir sıkıntı yok. Bu konuya alet olan online mecralar da var. Bu şekilde işletilen bina sayısı çok fazla. Durum böyle olduğunda, buna arka kapıdan dolaşmak denilir." değerlendirmesini yaptı.

YASAL OLARAK YAPILMASINA KARŞI DEĞİLİZ

Konut alanı içinde 5’te 4 muvaffakat olmadan o binadaki evlerin ticari amaçlı işletilemeyeceğini belirten Levent Erdoğan, "Biz bunun müstakil binalarda pansiyon ya da apart otel adı altında yapılmasına karşı değiliz." diyerek şu noktaların altını çizdi: 

37 TANE OTEL OLAN KADIKÖY'DE 564 TANE KİRALIK EV VAR

"Konuşulurken ev turizmi ile ilgili  üç tane ayrı iş modeli ortaya çıktı.  Bunların içinden bizim kötü bir rakip olarak gördüğümüz işletme modeli günübirlik kiralık daireler. Bu, otelcilik yapmak demektir. İmar mevzuatlarında bu var. Standartları sağladıktan sonra ruhsat alabilirsiniz. 37 tane otel olan Kadıköy’de 564 tane kiralık yer var. Böyle bir şey olabilir mi. Bu tamamen arka kapıdan dolaşmaktır. Döner pilav satan adam "500 bin TL ye bina aldım günübirlik kiralama yapacağım” diyor. Biz müşterinin güvenliğine önem veriyoruz ve bu tip yerlerde bu güvenliği sağlamak imkansız hale geldi. Bakıyorsunuz binayı gün içinde dört kere pazarlıyorlar. Biz kimsenin özel yaşamına karışmıyoruz. Ama artık iş çirkinleşmeye başladı."

AVRUPA KISITLIYOR

"Madirid’te günübirlik ev sayısı 2,600’e ulaşınca belediye hopladı. İstanbul’da bunların sayısı 16 bine ulaştı. TUROB’un katıldığı son HOTREC toplantısında, Almanya’da bunu yasaklamaya dair çalışmalar olduğuna dair bilgiler aldık. Ortada haksız bir ticaret modeli var."

ŞU ANA KADAR YAPILMIŞ BİR YASAL ÇALIŞMA YOK

"Günübirlik evlerle ilgili olarak şu ana kadar yapılmış bir yasa çalışması yok. Bakanlığın bir çalışması vardı. O formda bile belirli kriterler vardı. Biz farklı bakanlıklarla yaptığımız görüşmelerde farklı konuları öğrendik. Eskişehir’de bununla ilgili inanılmaz bir problem olduğu söylendi. Birtakım uyanık girişimciler, büyük iş hanlarının katlarını kat kat kapatarak küçük odalara bölmüşler ve öğrencilere tek tek kiralıyorlar. Hiçbir yasal altyapı yok."

ÖZBİ BAŞKANI ASLAN: DİĞER MUHATAPLARIMIZ DA BURADA OLMALIYDI
 
Panelde konuşan ÖZBİ Başkanı Ufuk Aslan ise şunları belirtti:
 
"Ortada bir sorun var: Haksız kazanç elde edilmesi, vergi verilmemesi ve kimlik bildirimi gibi sorunlar var. İsterdim ki bizim diğer muhataplarımız da burada bulunsun. Ev turizmi Avrupa’da da yapılıyor ama yasal mevzuatı var. Farklı amaç ve niyetlerle yapanlar yok diyemeyiz. Özellikle bazı bölgelerde bu çok yoğun. Buradaki asıl sorun, devlet ayağının ağır işlemesi. Anlamak, kabullenmek ve altyapı hazırlamak noktasında bir yavaşlık var. Otelci nasıl kimlik bildirimlerini yapıp, sigortasını güvenliğini yerine getiriyorsa, aynı düzenlemelerin ev turizmi için de hayata geçmesi gerekiyor.
 Bir ağız olalım, yetkililerin karşısına çıkalım. Bu işin bir adının olmasını istiyorum. "
 
 


Bu Haber 23.01.2014 - 15:37:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.