İzmir Limanı, 3 kat büyümeye hazırlanıyor

İzmir Limanı, 3 kat büyümeye hazırlanıyor
Binali Yıldırım, mevcut durumda en fazla 4 bin TEU'luk gemilerin yanaşabildiği limanla ilgili büyütme çalışmalarına başladıklarını söyledi


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Limanı'nı yaklaşık 3 kat büyütecek çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Yıldırım, mevcut durumda en fazla 4 bin TEU kapasiteli gemilerin yanaşabildiğini belirterek, limanı büyütecek rehabilitasyon çalışmalarına başladıklarını açıkladı. İzmir Limanı Yaklaşma Kanalı ve II. Kısım Konteyner Terminali etüt ve proje çalışmalarına 2.5 milyon TL ödenek ayırdıklarını bildiren Yıldırım, "İnşaat tamamlandığında 350 metre uzunluğunda, 10 bin TEU kapasiteli gemiler limana yanaşabilecek" dedi.

ISLAH ÇALIŞMALARI
Bakan Yıldırım, İzmir Limanı için "Alt-Üstyapı Tesisleri ve Ekipman Temini Projesi" kapsamında, 30 dönümlük liman alanında ıslah yapıldığını söyledi. Yıldırım, limanın otomasyona geçirilmesi ve yeni silo rıhtımında 50 dönümlük alanın ıslahı çalışmalarının devam ettiğini, 4 adet lastik tekerlekli saha gantry vincinin teslim aşamasında olduğunu, 3 adet MHC vinci alımı ihalesinin de 7 Mayıs'ta yapılacağını bildirdi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Limanı'nın, bölgesinde uluslararası kalitede hizmet veren bir liman olabilmesi için gerekli yatırımlarla mevcut ve gelecekte oynayacağı rolünü belirleyen "İzmir Limanı İşletme Planı"nı hazırlattıklarını anlattı. Dokuz Eylül Üniversitesi'ne "İzmir Limanı Yaklaşım Kanalı Taraması ve II. Kısım Konteyner Terminali Fizibilite Raporu"nun da hazırlatıldığını vurgulan Yıldırım, hali hazırda İzmir Limanı'na en fazla 4 bin TEU'luk gemilerin yanaşabildiğini ancak, II. Kısım Konteyner Terminali İnşası'nın tamamlanması sonrasında, 350 metre uzunluğunda, 10 bin TEU kapasiteli gemilerin limana yanaşmasına imkan sağlanacağını dile getirdi.

TİCARETE DEV KATKI
Bakan Yıldırım, II. Kısım İnşaatı'nın tamamlanması ile yaklaşık 550 dönümlük ilave sahanın da hizmete açılacağını vurgulayarak, "Liman kapasitesi 3 kat artarak, 830 bin TEU'dan 2 milyon 500 bin TEU'ya çıkacak. Bu nedenle bu yatırım İzmir için, İzmir ticareti için büyük önem taşıyor. İzmir Limanı için yapılacak yatırım sonrasında liman gelirleri de 100 milyon dolardan 300 milyon dolara çıkacak. Ayrıca bu yatırımlar sonucunda Avrupa'nın ilk 10, dünyanın ise ilk 50 limanı arasında İzmir Limanı yerini alacaktır" dedi.

Kruvaziyer limanı sorunu da çözülecek
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Limanı'nın rehabilitasyonu kapsamında İzmir Kruvaziyer Limanı'nın kurulması çalışmalarının da yer aldığını söyledi. Yıldırım, bu kapsamda İzmir Kruvaziyer Limanı'nın ihalesine 2 ay içinde çıkacaklarını belirterek, "Yılda 3 milyondan fazla turistin ziyaret edeceği liman, İzmir'in istihdamına ve ticaretine önemli katkı sağlayacak. 200 milyon TL yatırım yapılması beklenen kruvaziyer limanının ekonomiye katkısı ise yıllık 750 milyon TL olacak. Limanda 5 binin üzerinde İzmirli çalışacak. İzmir Kruvaziyer Limanı, aynı anda 5 kruvaziyer gemisinin yanaşabileceği şekilde projelendiriliyor" dedi.


Bu Haber 11.04.2012 - 09:47:26 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.