İşte İstanbul otellerinin 360 derece değerlendirmesi

İşte İstanbul otellerinin 360 derece değerlendirmesi
TUROB Boğaziçi Üniversitesi ile birlikte yürüttüğü 'İstanbul Otellerinin 360 Derece Değerlendirmesi' adlı çalışmayı kamuoyuna tanıttı.


TurizmGüncel

TUROB, Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü ile yaptığı işbirliğinin detaylarını İstanbul Sheraton Ataköy Otel'de bir basın toplantısında açıkladı.  Çalışma, 40 otel üzerinde gerçekleşti.

'İstanbul Otellerinin 360 Derece Değerlendirilmesi'  adlı çalışmayla ilgili bilgiler aktaran TUROB Başkanı Timur Bayındır, bu projeye emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.
 
Boğaziçi Üniversitesi Turizm İşletmeciliği Bölümü'nden Dr. Burçin Hatipoğlu, araştırmanın detaylarını açıkladı. Çalışmaya 2011 yılında başladıklarını anlatan Hatipoğlu, şu bilgileri verdi:


 
İSTANBUL OTELLERİ NEREYE GİDİYOR? 

"İstanbul'a ilgili giderek artıyor. Çalışmamızda oteller bu gelişmeye ne kadar hazır? İstanbul otelleri bu büyümeyi karşılayabilecek mi? Oteller nerelere yatırım yapıyor? gibi sorulara yanıtlar aradık. Amacımız, otellerin gelecekte sürdürülebilir bir büyüme yakalayıp, yakalayamacağıydı. Bunun için fotoğraflar çekerek işe başladık. Bütün bir şehri alıp, sektörün tamamını inceleyen bir araştırma yoktu. Biz otelleri her yönüyle inceledik. Ayrı ayrı otellerin finans, satış pazarlama, insan kaynakları ve teknik departmanlarına yönelik anketler yaptık. Çıkan sonuçlardan bazıları şöyle;

İSTANBUL, FİYATTA LONDRA'YA YAKLAŞTI

2012 yılında Hotel.com çalışmasına göre İstanbul'un 119 euro ile Madrid (97 euro) ve Atina'yı (85 euro) geri bıraktığını, Londra (129 euro) fiyatlarına yaklaştıını gördük. Bizim çalışmamız da bu verileri doğruladı. Avrupa'daki ortalama doluluk oranları yüzde 60'lar civarında. İstanbul ise daha yüksek bir doluluğa sahip. Peki, oteller ne tür yenileme yapıyorlar? Otellerde son üçyıl içinde yatırım yapıldığını tespit ettik. Oteller satış pazarlamalarını nasıl gerçekleştiriyor? Otelciler tavsiye sitelerini inceliyorlar ve kendilerini karşılaştırıyorlar. Kendi faaliyetlerini nasıl pazarlıyorlar? Oteller en yoğun şirket ziyaretleri ve basılı broşürler kullanıyorlar. Oteller daha sıklıkla yapılandırılmamış insan kaynakları yöntemlerini kullanıyorlar. İşe alımlarda birebir mülakat tek metod olarak kullanılıyor.


 
YÖNETİCİ X, ÇALIŞAN Y KUŞAĞI

Çalışanların memnuniyet oranı ne? Sektörün belli başlı problemlerinden biri çalışanların sıklıkla işten ayrılması. Şu anda çalışanlar çoğunlukla 1980'den sonra doğan y kuşağı. İş tatmini x grubuna göre daha düşük.  Yöneticilerin çoğu ise x kuşağı. Ancak y kuşağı, yavaş yavaş yönetimine geçmeye başlıyor. Bu da işletmeler için ayrı komplikasyonlar getiriyor.

MÜŞTERİ OTELLERDE NEYİ BEĞENİYOR, NEYİ BEĞENMİYOR?

Müşteri İstanbul'dan ne bekliyor?  Biz bu çalışmayı Booking.com üzerinden yürüttük. Örneğin değerli görünen özellikle arasında otelin konumu, çalışanların güleryüzlü olması ve otelin görünümü. En sık dile getirilen olumsuzluklar ise odanın büyüklüğü, gürültü, servis edilen kahvaltı, buklet ve banyo malzemeleri hakkında. Odaların büyüklüğü Suudi Arabistan, İtalya ve Yunanistan'dan gelen misafirler için ayrıca önem taşıyor."
 


Bu Haber 30.09.2013 - 12:34:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.