Depremde 21 kişiye mezar olan Kırçuval Otel’le ilgili ‘Domino etkisi’ savunması

Depremde 21 kişiye mezar olan Kırçuval Otel’le ilgili ‘Domino etkisi’ savunması

6 Şubat 2023’te meydana gelen deprem felaketinde yıkılan Kırçuval Otel’le ilgili iddianame hazırlandı. Sanıkların ifadelerine de yer verilen iddianamede dönemin Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Kırçuval otelin domino etkisiyle yıkıldığını söyledi.


6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen deprem felaketinde Malatya’da bulunan Kırçuval Otel’in yıkılması sonucu 10’u sporcu 21 kişi hayatını kaybetmiş 3 kişi de yaralanmıştı.

Kırçuval Otel'in yıkılmasıyla ilgili hazırlanan ve Malatya 5. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilen iddianamede aralarında otelin işletmecilerinden biri olan dönemin Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Kırçuval’ın da olduğu sanıkların ifadelerine yer verildi.

Depremin ardından tutuklanan ve 3 ay sonra tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Zafer Kırçuval ifadesinde, otelin yanındaki binaların da yıkıldığını belirterek otelin domino etkisiyle yıkıldığını söyledi.

Binanın taşıyıcı kolon ve kirişlerinin sağlam olduğunu ifade eden Zafer Kırçuval ayrıca oteli satın aldıktan sonra herhangi bir tadilat yapmadıklarını, ayrıca 2020 yılında meydana gelen ve Malatya’yı da etkileyen Elazığ depreminin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı yetkililerinin otelde yaptığı kontrolde hasar tespit etmediğini kaydetti.

Kırçuval ayrıca oteli kardeşinin işlettiğini ortaklığının sadece kağıt üzerinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Oteli satın aldıktan sonra herhangi bit tadilat yapmadıklarını belirten otelin işletmecilerinden S.K. ise oteli banka kredisi ile aldıklarını ve o dönemde sigorta işlemleri için yapılan eksperlerde binada herhangi bir sorun olmadığını söyledi.

Sanıklardan inşaat mühendisi H.D. otelin projesini o günün şartlarına ve yönetmeliğine uygun olarak hazırlandığını belirterek suçlamaları kabul etmedi.

Otelin statik tadilat projesini onaylayan belediye görevlisi H.B. ise otelin konuttan otele dönüştürüldüğünü ve statik proje olmadan herhangi bir onay vermediğini söyledi. 1994 yılında yapılan statik projesinde kolon sayısının fazla olduğunu belirten H.B. 1995 yılında yapılan tadilat statik projesinde kolon sayılarının azaltarak kolon ebatını büyütüp bu şekilde proje yapıldığını ve onayladığı projenin 1995 yılında yapılan tadilat statik projesi olduğunu ifade etti. Otele dönüştüğü esnada mimari tadilat projesi yeterli görüldüğünü belirten H.B. bundan dolayı tekrardan statik proje istenmemiş olabileceğini söyledi.

Sanıklardan A.Y. ise birinci statik projede binan 33 kolon olduğunu tadilatla kolon sayısının 28’ düşürüldüğünü ifade etti. 28 kolonun asmolen döşeme ile kalınlaştırıldığını ve bu nedenle statik hesaplamanın kesinlikle yapılmış olduğunu bu nedenle kendisinin suçlamaları kabul etmediğini kaydetti.



Bu Haber 23.04.2024 - 08:58:09 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.