Büyükelçi açıkladı: Gloria otelleri Küba'da yatırım için teklif verdi

Büyükelçi açıkladı: Gloria otelleri Küba'da yatırım için teklif verdi
Küba'nın Ankara Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals ile Küba'nın turizm hedeflerini, ülkede yatırım yapmak için teklif veren Türk otel grubunu ve sosyalizmi konuştuk.



Savaş Daş - TurizmGüncel

Antalya'da düzenlenen Kaleiçi Old Town Festivali'nde TurizmGüncel'in sorularını yanıtlayan Küba'nın Ankara Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals, ülkenin ciddi anlamda turizm yatırımına ihtiyacı olduğunu belirtti. Antalya ve benzer destinasyonların tecrübelerinden yararlanmak istediklerini ifade eden Casals, Özaltın Grubu'nun Küba'da otel yatırımı için teklif verdiğini de açıkladı.

İşte Casals'a sorularımız ve onun yanıtları:

Küba turizm alanında ne yapmak istiyor?

''ANTALYA'NIN TECRÜBESİNDEN FAYDALANMAK İSTİYORUZ''

Küba'da ekonomi ile turizm arasında sıkı bir bağ var. Turizm Küba ekonomisinin en önemli lokomotifi. Küba güzel bir ada ülkesi ve büyük bir kaynağımız var. Özellikle de insan kaynağı. Küba hükümeti turizme büyük bir öncelik veriyor ve çeşitlendirmeye çalışıyor. Bu nedenle, Antalya dahil, turizmde başarı göstermiş destinasyonlardaki otoritelerle görüşerek onların tecrübelerinden faydalanmak istiyoruz. Antalya'nın Küba'dan, Küba'nın ise Antalya'dan öğreneceği çok şey var.

Antalya turizmi ile ilgili çevrenin korunmaması, çok fazla otel yapılması, turizmin otellere sıkıştırılması... gibi eleştiriler de yapılıyor. Bu açıdan bakıldığında, Antalya'nın Küba turizmi için doğru örnek olduğunu düşünüyor musunuz?

''KENDİ TURİZM ANLAYIŞIMIZI OLUŞTURUYORUZ''

Biz aslında Küba olarak kendi turizm anlayışımızı oluşturuyoruz. Haklısınız, Antalya çok büyük bir yatak kapasitesine sahip. Bizim böyle bir amacımız yok. Küba olarak en kısa sürede 5 bin yeni odayı konaklama sektörüne dahil etmeyi hedefliyoruz. Bunun için de hızlı bir şekilde yatırım yapma ihtiyacı var.

Peki Küba yabancı bir otel yatırımcısı ile ne tür iş birlikleri yapıyor?

15, 25, 50 YILLIK YATIRIM SEÇENEKLERİ

Bu konuda farklı yollarımız mevut. Öncelikle şunu söyleyelim: Biz Küba olarak arazi satmıyoruz, Türkiye'de de yapıldığı gibi, kiralıyoruz. Mesela Küba'da lüks otel işletmeciliği yapabilirsiniz. Bir diğer yol ise bizimle birlikte (Küba hükümeti) Küba'daki yeni alanlarda yeni otel yatırımı yapmak. Bir diğeri ise Havana'daki mevcut otellerden birini yenileyerek işletmesinin üstlenilmesi. İşletme konusunda, 50, 25 ve 15 yıllık seçenekler mevcut. 50 yıl, bu konudaki maksimum süre.

Türkiye'den bazı grupların Küba'da otel yatırımı ile ilgilendiği ve görüşmeler yürüttüğü haberlerini alıyoruz. Biraz bahseder misiniz?

''GLORIA'NIN KÜBA'DA OLMASINI İSTERİZ''

Bu doğru. Gloria otellerini bünyesinde barındıran Özaltın Grubu Küba'da bazı tekliflerde bulundu. Özaltın şirketi, Gloria benzeri tesisleri Küba'da da hayata geçirmek istiyor. Bu aslında bizim de ihtiyacımız olan bir şey. Dünyanın başka ülkelerinden iki otel grubu ve Özaltın Grubu Küba'da otel yatırımı için teklif verdi. Biz Gloria gibi bir otel kalitesinin Küba'da bulunmasını isteriz. Henüz sonuçlanmış bir anlaşma yok, görüşmeler sürüyor.

Son yıllarda hem Türkiye'de hem de genel olarak dünyada Küba'da sistemin liberal bir yapıya geçmeye başladığı ve zaman içinde sosyalizmden vazgeçeceği inancı oluşmaya başladı. Bu konuda ne söylemek istersiniz?

Evet, hem Türkiye'de hem de değişik ülkelerdeki dostlarımızda Küba'nın geleceğine ilişkin bu tip bir kaygının ortaya çıktığını görüyoruz.

Buradan çıkardığım şey şu: Küba halkı sevilen bir halk ve bu nedenle diğer ülkelerdeki dostlarımız endişeleniyor.

''SOSYALİZMİMİZİ DEĞİŞTİRMİYORUZ''

Birincisi, biz Küba olarak bakış açımızı, sosyalizmimizi veya Kübalılığımızı değiştirmiyoruz. Böyle bir değişiklik yok. Problem, Küba ekonomisinin büyütülmesi. Biz 55 yıl boyunca ABD ambargosuna maruz kaldık. ABD'nin ambargo uyguladığı tek ülke Küba değildi ama insanlar en çok Küba'ya karşı yapılan ambargoyu konuştu. Şunu açık yüreklilikle söyleyebilirim: Bahsedildiği ya da beklendiği gibi bir değişiklik yok. Kendi prensiplerimizle, kendi sosyalizmimizi yaşatmaya, kendi başarımızı yaratmaya devam edeceğiz. Ücresiz eğitim, ücretsiz sağlık başta olmak üzere tüm faaliyetlerin sosyal bir bakış açısı altında yürütülmesi Küba'nın önceliği olmaya devam edecek.

''ÖZEL TEŞEBBÜSLER EKONOMİ İÇİN BELİRLEYEN DEĞİL''

Öte yandan, Küba'da çok sayıda ekonomik etkinlik alanını geliştirmek istiyoruz ancak özel işletme şeklinde değil. Küba'da bahsedilen özel sektör, diğer ülkelerdeki özel sektörle aynı değil. Bir berber, küçük bir restoran veya kafe Küba ekonomisi için geneli ifade etmiyor. Ya da yeni başlayan, Küba'da insanların evlerinin bir odasını turizm amaçlı kiraya vermesi... İnsanlar bunu özel sektöre geçiş olarak yorumluyor ancak bu, bize göre yeni bir sosyal politika durumu.

''KÜBA HALKI İLE HÜKÜMETİN KONSENSUSU VAR''

Şunu söylememe izin verin: Küba'da devrimin prensipleri asla değişmeyecek. Öte taraftan, küçük bir ülke ve küçük bir ekonomi olarak çok sayıda hatalar da yaptık, bu normal. Şu anda Küba halkı ve hükümeti bu hataları kabul ederek yeni süreçle ilgili konsensus sağladı.

Ambargo altındaki bir ekonominin gelişmesinin ne kadar zor olduğunu bir kere daha belirtmek isterim. Ayrıca, ambargoya karşı Küba halkı ile dayanışan Türklere sizin aracılığınızla teşekkür etmek istiyorum.






Bu Haber 09.07.2017 - 11:57:06 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.