Bakanlık 'kültür paketi' açıklayacak, sağlık ve spor turizmi birimleri kuracak

Bakanlık 'kültür paketi' açıklayacak, sağlık ve spor turizmi birimleri kuracak
Gazi Üniversitesi'nde "Turizmde Krizden Fırsata: Yaklaşım ve Stratejiler" adlı turizm forumu yapıldı. Kamu, özel sektör temsilcileri ve akademisyenlerin katılımı ile yapılan forumda, turizm sektöründeki kriz, çıkış yolları ve krizin yaratacağı fırsatlar masaya yatırıldı. Forumda konuşan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, bakanlığın 1 Nisan'da bir kültür paketi açıklayacağını, sağlık ve spor turizmi için de ayrı birimler kuracağını belirtti.


Forumun açılış konuşmasını yapan Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Azize Hassan, teröre Türkiye'nin turizmdeki konumuna değindi. Hassan, ''Teröre inat yaşam, teröre inat turizm'' ifadesini kullanırken, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, 1980 yılından itibaren Türkiye'nin turizmde sessiz bir devrim yaptığını söyledi. Turizmde şu ana kadar gerçekleştirilemeyen faaliyetleri gerçekleştirmeyi hedeflediklerini kaydeden Yayman, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

''DEV ADIMLAR ATACAĞIZ''

"Bunun bir örneği olarak; Karadeniz bölgesinde ilk defa Trabzon'da kültür turizmi çalıştayı yapılarak Karadeniz bölgesinin dünyada nasıl tanıtılabileceği tartışıldı. Kapadokya’da tüm paydaşların katıldığı bir çalıştay yaparak o bölgedeki sorunları ve geleceğe dair perspektifleri konuştuk. Hatay, İzmir, Edirne gibi pek çok yerde çalıştay yapacağız Turizmle ilgili sorunları el birliği, takımdaşlık ve duygudaşlıkla ele almak durumundayız. Türkiye'de inanç, kültür ve spor turizmi konularında da dev adımlar atılmasını bekleyerek, bu konuları masaya yatırıyoruz.''

KÜLTÜR PAKETİ AÇIKLANACAK, SAĞLIK VE SPOR TURİZMİ BİRİMLERİ KURULACAK

Bakanlık bünyesinde sağlık ve spor turizmi birimleri kurulması için çalışma başlatıldığını açıklayan Hüseyin Yayman, ''21 Nisan'da bakanlık ilk defa 'Kültür Paketi' açıklayacak. Türkiye'nin tüm değerlerini dünyaya tanıtmayı amaçlıyoruz.'' dedi.

SAVAŞ ÇOLAKOĞLU: ORTALAMA YÜZDE 22 KAYIP YAŞARIZ

Forumda bir konuşma yapan TÜROFED Genel Sekreteri Savaş Çolakoğlu, her krizin aynı zamanda bir fırsat olduğunu savundu. Kriz öncesinde bakanlıkla sektör arasında çok sıkı bir ilişki olmadığına dikkat çeken Çolakoğlu, krizin bakanlıkla sektörü bir araya getirdiğini kaydetti. Çolakoğlu, ''Biz bakanlıkla her hafta bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapıyoruz bu durum umarım ki Türkiye turizmine faydası olur. Turizm 80'li yıllardan günümüze kadar çok hızlı gelişti. Bu süreç içerisinde iki kriz atlattık 1999 ve 2005 bu dönemlerde %18 ve 20 oranlarında gelir ve turist kaybı yaşadık, sonrasında hızlı bir ivme kazandık. 2014 yılı 2015 yılına kıyasla çok kaybımız olmadı ancak gelir anlamında %8 olarak biraz daha fazla daralma oldu. Dünyadaki konjonktürel yapı ve terör ortamında insanların seyahat alışkanlıklarından vazgeçmesi söz konusu ancak tüm olumsuzluklara rağmen Türkiye’deki turizm geliri ve turizm sayısında kimi bölgelerde %18 kimi bölgelerde % 20, İstanbul için yüzde 28 ve ortalama %22'lik bir kayıp söz konusudur.'' şeklinde konuştu.



''2 MİLYON RUS TURİST BEKLİYORUZ''

2016 sezonunu yüzde 20 kayıpla atlatmayı hedeflediklerini söyleyen Çolakoğlu, dünyanın Türkiye gibi bir turizm ülkesinden vazgeçmesinin mümkün olmadığını belirtti. 4 milyon Rus turisti Avrupa'da ağılayacak bir ülke olmadığına dikkat çeken Savaş Çolakoğlu, ''Avrupa'daki ülkelerin kapasiteleri dolmuş durumda. Bu nedenle 2 milyon Rus turist ağırlamayı bekliyoruz. Türkiye üzerinden bir algı ve kara propaganda yapılmakta biz bu algıyı; sadece Kültür ve Turizm Bakanlığı'yla değil Avrupa Birliği ve Dış İşleri gibi diğer bakanlıklarla ortak çalışarak değiştirme ve 2016 yılını az zararla kapatarak, gelecek yıllarda durumu düzeltme hedefinizi taşıyoruz" dedi.

İRFAN ÖNAL: KRİZİ FIRSATA ÇEVİRMELİYİZ

Forumun bir diğer katılımcısı Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürü İrfan Önal sözlerine “Krizi nasıl fırsata çevireceğiz?” diyerek başladı. Krizi bir şekilde fırsata çevirerek ve turizmin sorunlarını çözerek sektörü başka bir seviyeye çıkarmak gerektiğini ifade eden Önal, ''Strateji ve koordinasyon özellikle turizm sektörü için önemlidir. Stratejinin olmaması ve politikalarla desteklenerek tüm enerji ve birimlerle koordine edilmediği taktirde başarılı olunması mümkün değildir. Kriz ortamının gündemde olması ve tartışılıyor olması çok önemli bir eşiğin atlandığının işaretidir. Ben bakanlığın bir ferdi olarak çok umutluyum" yorumunda bulundu.

ÇETİN GÜRCÜN: TUR OPERATÖRLERİ YATIRIM YAPTI, TÜRKİYE'DEN VAZGEÇEMEZLER

Bir musibetin bin nasihatten daha iyi olduğunu söyleyen TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün ise, Türkiye'de turizmin hızlı bir gelişme gösterdiğini ve sokaktaki vatandaşın bile turizmin ülke için önemini bildiğine işaret etti. Kriz nedeniyle sektörün öneminin daha iyi anlaşıldığını söyleyen Gürcün, ''Kitle turizminin gelişmesi sırasında birçok tur operatörü Türkiye'de yatırım yaptı. Bu nedenle, elleri taşın altındadır ve Türkiye’den vazgeçme durumları yoktur. Sektör olarak hepimizin ne kadar aktif olduğumuzun, konulara ne kadar hızlı tepki verdiğimizin bir göstergesidir bu kriz. Türkiye sahip olduğu imkân ve değerleri ile turizm cenneti olarak vazgeçilecek bir ülke değildir. Terör bir ölçüde başarılı oldu, ancak dünyanın bir araya gelerek bu sorunun üstesinden gelmesi gerektiği de anlaşılmış durumdadır.'' ifadelerini kullandı.

Foruma katılan TUREB Başkanı Zeki Apalı ve Deniz Turizm Derneği Başkanı Hakan Tekelioğlu da birer konuşma yaptılar.

ZEKİ APALI: UZMAN REHBER YETİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR

Deniz turizminin önündeki en büyük engelin terör olduğunu belirten Tekelioğlu, mevcut imajın silinmesi için tanıtım yapılması gerektiğini söylerken, TUREB Başkanı Zeki Apalı ise ''Uzman rehberler yetiştirmemiz gerekmektedir. Barış ve huzurun olmadığı bir yerde turizm geliştirilmesi mümkün değildir. Ancak biz meslek odaları olarak duruma tersten bakıyoruz ve turizmin olduğu yerde barış ve turizm zaten vardır diye düşünüyoruz. Bu barış ortamının bozulmasını kolay kolay başarılamaz. Bu yüzden turizmi ülke geneline yaygınlaştırmalıyız, hatta belli noktalar seçilerek üst oluşturarak batı ve ege odaklı turizmden çıkılarak ülke geneline yayılacak yeni turizm alanlarının oluşturulması gerekmektedir. Ayrıca gerekli yasaların da bir an önce yapılması yolu ile krizin fırsata dönüleceğine inanıyorum.'' dedi.




Bu Haber 20.04.2016 - 15:13:18 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.