Bakandan bütçe açığı itirafı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mal ve hizmet alım giderlerindeki artışın bütçe açığındaki sapmada etkili olduğunu belirterek, mal ve hizmet alımlarındaki bu artışta; okul sütü projesinin uygulamasından doğan ihtiyaçlar, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanuni düzenlemenin etkisi olduğunu söyledi.

 
CHP Mersin Milletvekili Ali Rıza Öztürk bütçe açığının neden meydana geldiğini ve yapılan zamların gerekçesini sordu.
 
Soru önergesini yanıtlayan Maliye Bakanı, 2012-2014 Dönemi Orta Vadeli Programında 2012 yılı bütçe açığının 21 milyar 104 milyon TL, bütçe açığının GSYH'ye oranı ise yüzde 1,5 olarak öngörüldüğünü ifade etti. 2013-2015 Dönemi Orta Vadeli Programda bütçe açığının bazı gider kalemlerindeki beklenilmeyen artışlar ile büyümeye bağlı olarak gelir performansında ortaya çıkan bozulma nedeniyle 33 milyar 472 milyon TL, GSYH oran olarak ise yüzde 2,3 olarak güncellendiğini kaydetti.
 
 
BÜTÇE AÇIĞININ NEDENLERİ
 
2012 yılı bütçe açığının öngörülenin 0,8 puan üstünde gerçekleşecek olmasına neden olan harcama kalemlerinin başında Karayolları Genel Müdürlüğünün hızlanan yatırım çalışmaları nedeniyle ortaya çıkan ödenek ihtiyacındaki artışa bağlı sermaye giderlerinin geldiğini belirten Maliye Bakanı, ikinci olarak mal ve hizmet alım giderlerinde artışın bütçe açığındaki sapmada etkili olduğunu vurguladı. Maliye Bakanı, mal ve hizmet alımlarındaki bu artışta kurumlardaki hizmet genişlemesine bağlı olarak ortaya çıkan ihtiyaçlar, özürlü eğitiminden faydalanacak kişi sayısındaki artış, okul sütü projesinin uygulamasından doğan ihtiyaçlar, zorunlu eğitimi 12 yıla çıkaran kanuni düzenlemenin etkisi, Karayolları Genel Müdürlüğünün yol yapım, bakım ve onarım çalışmalarında kullanılan bitüm alımlarındaki artışın önemli rol oynadığını açıkladı.
 
Maliye Bakanı bütçe açığında meydana gelen bu sapmada rol oynayan önemli faktörlerden birinin de personel giderleri olduğunu ifade etti.
 
Maliye Bakanı, Van ilinde meydana gelen deprem nedeniyle evlerini kaybeden vatandaşlar için yapılan deprem konutlarının yarattığı ek maliyetin de sermaye transferleri kaleminde artış yaratarak bütçe açığındaki artışta etkili olduğunu vurguladı. 


Bu Haber 17.11.2012 - 11:06:50 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.