Bağlıkaya ITB’de konuştu: Almanya 5 milyonu aşar, Rusya dengeye oturur

Bağlıkaya ITB’de konuştu: Almanya 5 milyonu aşar, Rusya dengeye oturur
ITB Berlin Fuarı’nda konuşan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, 2019 yılında Rusya pazarının dengeye oturacağını, Almanya’dan gelen turist sayısının ise 5 milyonu aşacağını söyledi.


TurizmGüncel – Berlin

Türkiye'de sezonun nasıl geçeceğine ilişkin en önemli verilerin elde edildiği ITB Berlin başladı. Fuarda basın mensuplarına konuşan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, 2019 yılına dair beklentilerini açıkladı.

ITB Berlin’in sadece Almanya’nın değil, tüm orta Avrupa’da trendlerin ve kapasitelerin belirlendiği bir fuar olduğunu belirten Bağlıkaya, “Bu nedenle ITB fuardan öte borsa olarak tanımlanıyor.” dedi.

it5

‘RUSYA BU YIL DENGEYE ULAŞIR’

Geçtiğimiz yıllarda başta Almanya olmak üzere Avrupa pazarlarında yaşanan kaybın tur operatörlerinin de bastırmasıyla Rusya tarafından doldurulduğunu söyleyen Bağlıkaya, “Bu nedenle Rusya lehine bir pazar dengesi oluştu. Rus tur operatörlerinin 2019 yılı için daha dengeli bir planlama yaptığını biliyorum. Geçen sene kapasite boşluğundan ötürü Rusya’da fiyatlar önemli ölçüde düştü. Bu yıl fiyatların dengeye ulaşacağını düşünüyorum.” dedi.

‘ALMANYA RUSYA’YI GEÇEMEZ AMA…”

Almanya pazarında 2018 yılında yaşanan toparlanmaya rağmen hala 2015 rakamlarına ulaşılamadığını ifade eden Bağlıkaya, “2019’da Almanya belki Rusya’yı geçemez ama Rusya’da da fazla artış olmaz diye düşünüyoruz. Almanya pazarı ise 5 milyonun üstüne çıkacaktır.” ifadelerini kullandı.

'ALMANYA'DA UÇAK SIKINTISI OLMAZ'

Bu sene bazı pazarlarda uçak sıkıntısı yaşanabileceği yönündeki kaygılara da değinen Bağlıkaya, “Almanya’da uçak sıkıntısı olacağını düşünmüyorum. Almanya’da uçak olmadığı için yolcu gelmemesi gibi bir durum söz konusu olmaz. Burada, aralarında Türk charter şirketlerinin de olduğu çok sayıda hava yolu şirketi var.” şeklinde konuştu.

‘FİYAT SİZ ARTTIRDIĞINIZ İÇİN ARTMAZ, TALEP ARTARSA ARTAR’

“Kitle turizmindeki rakamlar Akdeniz çanağında hemen hemen aynı.” diyen TÜRSAB Başkanı, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Kitle turizminde fiyatları fazla zorlayamazsınız. Radikal değil, ufak fiyat artışları yapılabilir. Ama bizim alternatif turizm alanlarındaki potansiyeli arttırmamız lazım. Bunları arttırdığımızda ortalamamız yükselir. Bizim şehir turizmimiz düşük, Berlin’deki otel fiyatlarını İstanbul’la mukayese ettiğinizde farkı görüyorsunuz. Fiyat siz arttırdığınız için artmaz, talep artarsa artar. Turist geldikçe otel yapılırsa bu fiyat artışını yakalayamayız. Talebi arttırırken arzı da kontrol altında tutmak lazım. Oteli boş olan adama ‘fiyatını yükselt’ diyemezsin. İnsanların kredisi var, giderleri var. Boş olan otellerin rekabeti çok yıkıcı oluyor."

‘SIRF KİTLE TURİZMİ İLE GELİRİ İSTENİLEN SEVİYEYE ÇIKARAMAZSINIZ’

"50 milyon turist hedefi 2019 için makul bir hedef. Turist başına harcamanın da 800 dolar olması gerekiyor. Kitle turizmi ile turist başına 1000 dolar kazanılmaz. Kruvaziyer ve kongre geri dönmediği sürece sırf kitle turizmi ile geliri bu seviyelere çıkaramazsınız.”

TÜRSAB'IN KENDİ STANDI VAR

Yeni dönemde TÜRSAB olarak özellikle ana fuarlara büyük stantlarla katıldıklarını belirten Bağlıkaya, “Öndeki yıllarda acentelerimiz işlerini Bakanlığımızın standında halletmeye çalışıyordu. TÜRSAB olarak acentelerle tur operatörlerinin görüşüp iş konuşabilmesi için ayrı bir alan yarattık. Birlik olarak pazarlamaya yardımcı olmayacaksak başka ne iş yapacağız?” şeklinde konuştu.

‘KAÇAK TURLARA İLİŞKİN CAYDIRICI CEZALAR GEREKİYOR’

Son dönemde gündemde olan kaçaK turlara ilişkin de konuşan Bağlıkaya, “Kaçak tur bir kişiyle yapılan bir şey değil ki. Bunlar otelden oda, otobüs şirketinden otobüs alıyor. Kimi zaman rehber alıyor. Bu konuda caydırıcı olacak cezalar getirmek gerekiyor. Bu konuda yasamızda gerekli yaptırımlar yer alacak. Öte taraftan TÜROFED ile bir iyi niyet anlaşması yapmak için hazırlık yapıyoruz. Bu işin paydaşlarıyla iletişimi geliştirmemişiz gerekiyor.” dedi.


Bu Haber 06.03.2019 - 14:43:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.