Antalya'daki gıda ve içecek fuarına 'alkollü içki' yasağı

Antalya'daki gıda ve içecek fuarına 'alkollü içki' yasağı
Antalya'da 17 Ocak tarihinde düzenlenecek 25. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarına alkollü içki yasağı getirildiği belirtildi.


Bu yıl 25. kez kapılarını açmaya hazırlanan 25. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarına alkollü içki yasağı getirildiği belirtildi. Fuar kapsamında yapılacak içki sergilemeleri ve tadımı yasaklanırken, CHP Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak bir soru önergesiyle konuyu TBMM gündemine taşıdı.



''ANTALYA BİR KERE DAHA İÇKİ YASAKLARI İLE GÜNDEME GELDİ''

Antalya'nın bir kere daha alkollü içki yasakları ile gündeme taşındığını kaydeden Budak, “Açılışa bir hafta kala, ANFAŞ Yönetimi, Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı kapsamında alkollü içeceklerin sergilenmesine ve tadım yapılmasına izin verilmeyeceğini bildirmiştir. Geçmiş yıllarda uygulanmayan yasağın, fuar hazırlıklarının tamamlandığı, yerli ve yabancı misafirler için ulaşım, konaklama gibi planlamaların gerçekleştirildiği bir süreçten sonra uygulanmaya konulması, alkollü içecek sektörü temsilcilerini zora sokmuş, ağır bir maddi kayıp ortaya çıkarmıştır. Turizm sektörüne yönelik uluslararası bir fuarda “alkollü içecek yasağı” getirilmesi, Türkiye’nin imajına bir darbe daha olacak, Türkiye için önemli olan Avrupa ve Rusya pazarını olumsuz etkileyecek, ciddi bir gelir kaybı yaşayan turizm sektörünü zora sokacaktır.'' diye konuştu.

BİR HAFTA KALA YASAK

25. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı’nda (Foodproduct 2018) alkollü içecek sergilenmesi ve tadımına getirilen yasağın gerekçesi konusunda bilgi isteyen Budak, “Bu karar kim tarafından alınmıştır? ANFAŞ Yönetim Kurulu’nda bu konuda bir görüşme yapılmış mıdır? Yoksa Antalya Valiliği’nin kararıyla mı böyle bir yasak getirilmiştir? Fuar hazırlıklarının başladığı Eylül 2017 döneminde, çağrı yapılan firmalara alkollü içecek yasağı ile ilgili bir bilgilendirme yapılmamasının gerekçesi nedir? Son 3 ayda hangi koşullar değişmiştir ki, yasak kararı gündeme gelmiştir?” diye sordu. Budak, şöyle devam etti:

ZARARLAR TAZMİN EDİLECEK Mİ?
   
Fuar kapsamında alkollü içecek tanıtımı yapmak üzere kaç firma yer kiralamıştır? Bu firmaların kiralamalar için ödediği ya da ödeyeceği tutar ne kadardır? Söz konusu firmalar, fuar kapsamında ürünlerini nasıl tanıtacaktır? Firmalara, fuardan çekilme olanağı verilecek midir? Söz konusu firmaların fuar ile davet ettikleri yerli ve yabancı otel işletmecilerinin ulaşım ve konaklama giderleri için yaptıkları harcamalar tazmin edilecek midir?
   
Turizm sektörüne yönelik gıda ve içecek fuarında, alkollü içeceklerin sergilenmesinin ve tadılmasının yasaklanması sürecinde, sektör temsilcilerinin görüşleri alınmış mıdır? Alınmamış ise gerekçesi nedir?

TÜRKİYE İMAJINA DARBE
   
Turizmin başkenti Antalya’nın ve turizm bölgelerinin “alkollü içecek yasağı” tartışmaları ile gündeme taşınmasının, Türkiye’nin imajını nasıl etkilediğine ilişkin bir çalışma yapılacak mıdır? Hükümetiniz, alkollü içecek yasağını genişletme adımlarını sürdürecek midir? Bu tür yasaklar, turizmde yeni bir yapılanma için mi atılmaktadır? Türkiye’nin imajına darbe vuran adımlara son verilecek midir?”




Bu Haber 15.01.2018 - 13:04:37 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • LEVENT ERDOĞAN 16.01.2018 - 02:22

    a) Uluslararası nitelikte ve münhasıran alkollü içki tanıtımına yönelik ihtisas fuarları ve diğer faaliyetler süresince kurulacak standlarda tadım amaçlı alkollü içki sunumu yapılmak istenmesi halinde, fuarın veya faaliyetin gerçekleştirileceği mahalde yetkili bulunan belediye veya özel idare ya da mülki amirlikten alınmış alkollü içki sunumuna ilişkin izin belgeleri ile birlikte, en geç etkinliğin başlamasından otuz gün önce etkinliği düzenleyen tarafından izin için Kuruma başvurulur. Kurum bu tür başvuruları onbeş iş günü içinde değerlendirir ve sonuçlandırır. Bu tür etkinliklerde 4250 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin ikinci fıkrasında hüküm altına alınan mesafe şartları uygulanmaz ve yabancı katılımcılar ile belgeli satıcılar ve bu kişiler tarafından görevlendirilmiş çalışanlara yönelik tadım amaçlı sunum uygulaması mümkündür. Söz konusu faaliyetler, bu Yönetmelikte belirlenen usul ve esaslara uygun yürütülmek zorundadır.

  • Ertuğrul Sarısu 16.01.2018 - 11:33

    Bakan Numan henüz yılın başındayken açıklamalı: 1970"lerden bu yana iyi kötü Turizm yapılmış, Açılmış kurulmuş bu kadar Oteli, Hoteli ne yapacağız. Yıkmaya başlayalım mı? Bir KHK mi hazırlanıyor da onu mu bekleyeceğiz yoksa?

  • ahmet vergaz 15.01.2018 - 10:42

    Fuara istanbul dan gelicektim ama boyle yobaz ve geri kalmis bir fuar Antalya ya yakismaz , fuara katilmayacagiz

  • Kerem 15.01.2018 - 06:07

    Turizm Bakanımızın bu konudaki düşüncesi nedir acaba?

  • Onur 15.01.2018 - 05:35

    Basit şeylerle uğraşmaktan, gerçek sorunlara odaklanamıyoruz maalesef. Böyle bir zihniyetin olduğu yerde, hiçbir şey ileri gidemez. Bir sene turizm iyi, diğer sene kötü olur. İstikrar olmaz, olamaz.

  • levent erdoğan 15.01.2018 - 04:11

    Yasağın hangi kanun maddesi ile ne zaman düzenlendiğine bakılırsa adı geçen etkinliğe özel olmadığı görülebilir.İlgili kanun maddesinin değişmesi adına çalışma yürütmek yerine münferit olaylarla gündeme gelmek bir sonuç getirmez.

  • bülent güneş 15.01.2018 - 03:20

    fuarın adını helal fuar yapalım gitsin,zaten zorda olan sektöre yapılacak işmi bu. Hükümet en yüksek vergiyi almaya geldimi aliyo kaldıki bu bie fuar tanıtım amaçlı.

  • sedat 15.01.2018 - 01:33

    Ben bu valinin ne yapmaya çalıştığı anlamış değilim yasakla bir yere varılamayacağı bilmek gerekiyor . Turizm temsilcilikleri aktob ve diğer dernekler ne işe yarar bu konuları neden sessiz kalırlar

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.