Bayram tatilinin sigortacılara bilançosu ağır oldu

Trafik kazaları nedeniyle 9 günlük bayram tatili sonrası sigorta şirketlerine hasar ihbarı yağmaya başladı. Kazaların sürücü hatalarından kaynaklandığını belirten sigortacılar ise, sürücü kurslarının çalışma yapılarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.


BAYRAM tatilinde yaşanan trafik kazalarının sigorta sektörüne bilançosu ağır oldu. 9 günlük Kurban Bayramı’nda meydana gelen 225 kazada 147 kişi hayatını kaybederken, 771 kişi de yaralandı. Bayram sonrasında ise sigorta şirketlerine hem trafik sigortasından hem de kasko sigortasından hasar ihbarları yağmaya başladı.

Sigortacılar, trafiğe kayıtlı 15 milyona yakın araçtan 4 milyonunun kasko sigortası bulunduğunu, yüzde 90’ının da trafik sigortası olduğunu belirterek, bayramda yaşanan trafik kazalarından dolayı tatil sonrası hasar ihbarlarının yoğun şekilde gelmeye başladığını söylediler. Sigortacılar, önümüzdeki günlerde ihbarların daha da artacağını ifade ederek, “Bir taraftan kasko sigortasından dolayı maddi hasarlar ödenecek, diğer taraftan ise trafik sigortasından dolayı hem maddi hasarlar hem de vefat ve sakatlık tazminatları ödenecek” dediler.

Hasarların sayısı artacak

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, bayram tatili sonrasında geçen bir haftalık sürede kasko sigortasından dolayı 2 bin 508 hasar ihbarı aldıklarını belirterek, bu hasarlar için tahmini ödenecek rakamın 7.1 milyon TL olduğunu söyledi. Trafik sigortasından da binin üzerinde ihbar geldiğini ve tahmini hasar rakamının 1.7 milyon TL olduğunu ifade eden Su, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sigorta şirketlerine hasarların ihbar edilmesi uzun bir süreye yayılır. Örneğin, aracın trafikte bulunmasına engel teşkil etmeyecek çaptaki hasarlar araç sahiplerince ileri tarihlerde ihbar edilmektedir. Ölüm, sakatlık, yaralanma olaylarını içeren bedeni hasarlara ilişkin talepler, ilgili tedavi süreçleri, ölümlerin yarattığı şoklar, sürekli sakatlığın oluşması için tedavi sonucunun beklenmesi gibi sebeplerle kaza tarihinin akabinde oluşmamaktadır. Bu nedenle, bayram boyunca yaşanan hasarlar ile ilgili olarak gelen ihbarlar önümüzdeki günlerde daha da artış gösterecek.”

Eureko Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri de, tatil sonrası kasko sigortasından bin 116, trafik sigortasından ise 215 adet hasar ihbarı geldiğini belirterek, “Trafik sigortasından dolayı 390 bin TL, kasko sigortasından dolayı da 2.6 milyon TL hasar ödeyeceğiz. Ancak bu ihbarlar, tatil sonrası bir haftada gelen ihbarlar” dedi.

Sürücü kursları yeniden ele alınmalı

ANADOLU Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su, kazalar incelendiğinde en yoğun şekilde sürücü hatalarından kaynaklandığını belirterek, kazaların önlenmesi için şunları söyledi: “Öncelikle sürücülerin eğitim şartlarının yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Yıllardır araç kullanan birçok sürücünün, trafik işaretlerini bilmediği, hız kurallarından haberdar olmadığı biliniyor. Sürücülere gerekli bilgi ve becerinin kazandırılması, en önemlisi sürücülerin bilinçlendirilmesi için mutlaka sürücü kurslarının çalışma düzen ve şekillerinin yeniden ele alınması gerekiyor. Sürücü kusurlarının engellenmesi için trafik denetimlerinin arttırılması ve cezaların ağırlaştırılması da şart. Maalesef ülkemizde yeterli seviyede trafik denetimi gerçekleştirilemediği gibi cezalar da caydırıcılıktan çok uzak.”

Ehliyet sınavları ciddiyetle yapılmalı

EUREO Sigorta Genel Müdürü Okan Utkueri, kazaların azalması için yapısal önlemlere ihtiyaç olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Ehliyet sınavlarının ciddiyetle uygulanması, ehliyet alma süreçlerinin kesinlikle kolaylaştırılmaması lazım. Ehliyet sahiplerinin belli zaman dilimlerinde yeniden sınava girmesini öngören yeni düzenlemenin bu anlamda iyi bir adım olduğunu düşünüyoruz. Aynı zamanda yol güvenliği de, üzerinde ciddiyetle durulması gereken bir konu. ”



Bu Haber 29.11.2010 - 08:29:01 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.