Turizmciler konuşuyor: Rusya krizi sektörü nasıl etkileyecek?

Turizmciler konuşuyor: Rusya krizi sektörü nasıl etkileyecek?
Türk turizmciler, Rusya ile yaşanan kriz ve ardından Türkiye'ye dönük tur satışlarının ve charter seferlerinin yasaklanmasını TurizmGüncel'e değerlendirdi.


TurizmGüncel


Türkiye'nin ikinci büyük turizm pazarı Rusya ile Türkiye arasında büyük bir kriz yaşanıyor. Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından gelen sert açıklamalar, yerini Türkiye'ye dönük yaptırımlara bıraktı. Rusya, ekonomik alandaki ambargolara Türkiye'ye dönük tatil satışlarını ve charter seferlerini de resmen ekledi. Peki bu durumda neler olabilir? Türkiye Rusya'daki açığı kapatabilir mi, alternatif olabilecek pazar var mı, yaptırımlar uzun süre devam eder mi? İşte turizmcilerin mevcut duruma dair analizleri ve geleceğe dair öngörüleri:



Kültür ve Turizm Eski Bakanı Bahattin Yücel:

KİMSE HAYALLER ÜLKESİNDE YAŞAMASIN

Rusya’nın ekonomik sorunları sebebiyle zaten bu sene ciddi bir gerileme yaşandı. Ekonomik sorunlara bir de siyasal çatışma eklenmesi sektör açısından sıkıntı yaratacaktır. Kırım’ın Rusya ile birleşmesinden sonra Rusya vatandaşları kendi iç dinamiklerinden faydalanarak tatil konusunda ülke içine yönelmeye başladılar. Özellikle Soçi’ye ciddi yatırımlar yapıldı. Rus halkının belleğinde ‘tatil Kırım’da yapılır’ olgusu zaten geniş bir yere sahip. İklimi de Akdeniz iklimine çok yakın. Orada ciddi bir hareket yaratmak isteyebilirler. Bir kere bunu bilelim. 

EKONOMİK OLUMSUZLUĞA SİYASAL ÇATIŞMA EKLENDİ
 
Ekonomik olumsuzluğa bir de siyasal çatışma eklenmesi çok kötü. Her iki ülkeyi yönetenlere de aklıselimin hakim olması gerektiğini düşünüyorum. İlişkilerin tekrar düzelmesi için çatışma dilinden barış diline dönülmesi lazım. Turizm açısından 2016’da Rusya pazarında büyük bir düşüş bekliyorum. Kimse hayaller ülkesinde yaşamasın. Bunu tamir etmek sadece turizm sektörünün yapacağı şey değil, bunu indirimle falan yapamazsınız. Zaten indirim yapacak bir şey de kalmadı, üste para mı vereceğiz? Ancak turizmciler olarak barış anlamında ciddi köprüler kurabiliriz.''



TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy:

2016'YI 2.5 MİLYON EKSİDE KAPATIRIZ

Rusya ile ilişkiler düzeltilezse 2016 yılında turist sayısı yüzde 5-6 azalır ve yılı 2.5 milyon eksi rakamla kapatırız. Bu kaybı azaltmak için Rusya’dan turist getiren uçaklara verilen yakıt teşvikinin 7 bin dolara çıkarılmasını önerdik. Kaybımızı Orta Doğu ülkeleri ve İran’dan telafi edeceğimizi ümit ediyorum. Ayrıca Uzak Doğu’ya Çin ve Hindistan’a yöneleceğiz.
 
Uçak düşürülmesi olayının henüz aydınlanmadı. Askeri kanatların olayı teknik açıdan ortaya koyması lazım. Sonra da diplomasi kuralları çerçevesinde bu işin çözümlenmesi gerekir. 
 
BIÇAK GİBİ KESİLDİ
 
Türkiye’nin, bulunduğu coğrafya ateş çemberi içinde. Akdeniz çanağında rahat yok. Bir rahat burasıydı, bizi de rahat bırakmadılar. Türk turizmi etrafındaki olumsuzluklara rağmen mucizeler yaratıyordu. Turist sayısı 40 milyonu aşmıştı. Çok iyi gidiyorduk. 
 
Ancak Ankara ve Paris’teki terör eylemleri, Mısır’daki Rus uçağının düşürülmesi, ardından bu uçak krizi çok kötü oldu. Paris saldırısından sonra Fransız turist gelişi bıçak gibi kesildi, İtalyan turist sayısı azaldı. Üçüncü yaş grubuna dönük kış programlarımız vardı, bu kanal kapandı. Allahtan kışa geldi. 4 ay yara saracağız. Birbirimize merhem olacağız.



AKTOB Başkanı Yusuf Hacısüleyman:

AKLISELİM REFLEKSLERİMİZİ AYAKTA TUTMALIYIZ
 
Hem Rus vatandaşlarına hem de Türk vatandaşlarına yönelik uygulanan engellemelerin bir an önce sona ermesini umuyoruz. Bu işin bir an önce tatlıya bağlanması her iki ülkenin de yararına olur. Son yıllarda gelişen ilişkiler ve turist sayıları güzel bir göstergeydi. Bu sınırlamalar, seyahat özgürlüklerinin kısıtlanması yanlıştır. Ülkemiz hiçbir zaman hiçbir ülkeye gitmeme çağrısı yapmamıştır. Bu konu sadece ekonomik değil, seyahat özgürlüğü tüm insanlara tanınması gereken insani bir değer. 2016’ya girerken aklıselim reflekslerimizi ayakta tutmalıyız. 
 
2015’TEN ÇOK ŞEY ÖĞRENDİK, 2016 FARKLI OLACAK
 
2015’in zor bir yıl olacağını söylemiştik, 2016’nın da böyle olacağı ortada. Ancak farklı olacağını da söylemeliyiz. Çünkü 2015’ten çok şey öğrendik. Hızlı hareket etmek adına düşünmeden hareket etmememiz gerektiğini, cazibe yaratalım derken esas değerleri boşa harcamamamız gerektiğini, sayısal doluluk yerine nitelikli doluluğun daha önemli olduğunu öğrendik. Bu öğrendiklerimiz 2016’da önümüzü açacak. Yeni pazarlara yönelik çalışmalarımıza hız katmalıyız.’’
 
ANTALYA'DAKİ RUSYA VATANDAŞLARINA ÇAĞRI
 
Antalya’da yaşayan ya da ziyarete gelen Rusya vatandaşlarına bir çağrıda bulunmak istiyorum. Turizm başkenti Antalya olarak, Türk-Rus ilişkilerinde siyasi gerginlik olsa da tüm Rus misafirlerimiz ve Antalya’da yerleşik Rus vatandaşlarına bugüne kadar nasıl beraber yaşadıysak bundan sonra da bunu sürdürmene niyetli olduğumuzu söylemek istiyorum.



TUROB Başkanı Timur Bayındır:

İKİ ÜLKENİN KARŞILIKLI MENFAATLERİ ÇOK FAZLA

Bazı şeyleri konuşmak için henüz çok erken olduğunu düşünüyorum. Biraz daha zaman vermek lazım. Elbette tatsız bir olay ancak ülkeler arasındaki ticari ilişkiler karşılıklı menfaatlere dayanır ve ülkelerin arası bozulsa da bu ticaret devam eder. Rusya ile Türkiye konusunda bu karşılıklı menfaatler bir hayli fazla. Zannediyorum kısa sürede daha yumuşak bir hava esmeye başlayacaktır.



TÜROFED Başkanı Osman Ayık:

RUSYA KRİZİNİ AŞACAĞIZ

Bundan sonraki süreçte güvenlik çok önemli bir noktaya geldi. Ülkemizin yaşadığı olaylar var. Ama çok uzun bir süredir turistlere yönelik bir saldırı olmadı. Bu bizim artımızdır. Bunun devamını sağlamalıyız.
 
Rusya bizim için en önemli pazarlardan biri. Son günlerdeki üzücü olay iki ülke arasındaki gerilimi yükseltti. Rusya ile köklü ve tarihsel bir dostluğumuz vardır. Bu bağlar kolay kolay kopmaz. 30 milyar dolarlık bir ticari hacim var ortada. Bu krizi çok hızlı bir şekilde aşacağımızı düşünüyorum.



FETOB Başkanı Yavuz Torunoğulları:

SORUN ÇÖZÜLMEZSE KAYBIMIZ BÜYÜK OLUR


Rusya'daki durum kesinlikle ülke turizmini çok kötü etkileyecek. Rusya'da zaten yüzde 25 kaybımız varken aldığı katı tutum işleri durma noktasına getirdi. Bu hafta çok önemli. Devletler arasındaki görüşmelerden olumlu sonuç çıkmazsa kaybımız çok büyük olur. Kaldı ki, görüşmeler olumlu sonuçlansa bile bunun 2016 yılına bir yansıması olacaktır. 

KAYBIN AVRUPA'DAN KARŞILANMASI MÜMKÜN DEĞİL

Öte taraftan olay sadece Rusya ile ilgili değil. Uçak düşürülmesi, terör ve çatışmalar diğer pazarları da dolaylı olarak etkileyecek. Rusya'da yaşanan kaybın Avrupa'dan telafi edilmesi söz konusu olamaz zira yeni rezervasyon oluşumu anlamında şu anda Avrupa'da geçen yılın yüzde 25 gerisindeyiz. Biz Ege olarak Rusya'dan büyük sayılar almıyoruz ancak Antalya'ya etkileri çok daha büyük olacaktır.

BAKANLIK ACİLEN HAREKETE GEÇMELİ

Otelcilerin işlerine asılacağı, otellerini yenileyeceği bir dönemde Rusya ile yaşanan gerilim turizmciler üzerinde negatif baskı oluşturdu. Bakanlığın bunu dikkate alıp sektörle birlikte acilen bir imaj ve reklam çalışmasına başlaması lazım. 



ALTİD Başkanı Burhan Sili:

ÇİFTE ETKİ YARATIR


Rusya-Türkiye ilişkilerinin rayına oturması için ciddi bir zamana ihtiyaç var. Rusya iç pazar gibi dinamik. Bir anda atağa kalkabiliyor. Şu anda ölü sezon ve önümüzde 3-4 aylık bir süreç var. Önemli olan bu olayın krize dönüştürülmeden her iki ülkenin menfaatleri doğrultusunda çözümüne yönelik adım atılması. Ben kısa sürede bu işin toparlanacağına inanıyorum. Bu yıl Rusya'dan 800 bin turist gelmedi. Bir yandan da plansız yatak artışı nedeniyle bunun sıkıntılarını çektik. Oluşan yeni olumsuzluk ise çifte etki yapacaktır. 

Bu yıl Rusya'daki kaybı Almanya gibi pazarlardan telafi ettik ve yüzde 2-4 arasında ziyaretçi kaybımız var ama gelir ayağında durum değişik. Gelir ayağında yüzde 15-25 arasında kayıp yaşadık. Antalya'ya gelen turistin yüzde 30'u Rus. Yani yüzde 70 oranında başka ülkelerden turist alıyoruz. Dolayısıyla bizim Avrupa'da ciddi bir çalışma başlatıp, alternatif pazarlara ağırlık vermemiz gerekiyor.



Limak Turizm Genel Koordinatörü Kaan Kavaloğlu:

TÜRKİYE'DE RUS TURİSTSİZ BİR TURİZM DÜŞÜNÜLEMEZ

Rusya Türkiye'nin en büyük pazarı ancak Türkiye de Rusya için aynı şekilde önemli. İki ülke arasındaki ilişkilerin bu kadar gelişmesinde turizmin büyük katkısı var. Şu anda yaklaşık 200 bin Türk Moskova’da, 30-40 bin Rusya vatandaşı da Antalya’da yaşıyor. Rus Türk evliliklerinden doğan yaklaşık 1 milyon çocuk var. Turizm dünyaya barışı getirebilecek tek sektördür. Ne zaman iki ülke arasındaki turistik faaliyetler artar, o zaman iki ülke arasındaki ilişkiler artar. Bu kadar sıkı iki milletin birbirinden siyaseten ayrılması çok doğru değil. Aklıselimin her şeyin önüne geçebileceğini düşünüyorum.

TURİZMDEN YOLA ÇIKARAK DEVLETLER ARASI POLİTİKALARA YÖN VERMEYE ÇALIŞMAK BAHTSIZLIK
 
2016 yılında gerekirse belli bir süreliğine kaybedilebilir. Önemli olan iki köklü devleti karşı karşıya getirmemektir. Turizm konusunda ah vah ederek devletlerarası politikalara yön vermeye çalışmak bahtsızlıktır. 
 
Eğer kriz sürerse, Rusya pazarında bir azalma olursa ve diğer pazarlardan bize destek gelemezse o yılı geçiremeyiz. Rus turistsiz bir turizm düşünülemez Türkiye’de. G20’yi bu kadar mükemmel geçirmiş bir Antalya tam bunun nemasını toplayacakken önce Fransa, sonra bu olay geldi ve maalesef G20’deki başarımız gölgelendi. 



Kilit Global Genel Müdürü Melih Yetiş:

OCAK SONRASINA SARKARSA BÜYÜK SORUN YAŞARIZ
 
2015 yılında Rusya'da yaşanan ekonomik kriz sebebiyle ekim sonu itibariyle bu pazardaki kayıp zaten 700 bin civarında oldu. Ekonomik kriz üzerine bir de siyasi kriz girdi ve kısa sürede bu tablo değişecek gibi görünmüyor. Suriye’de bir savaş ortamı var, Rusya fiili olarak bu işin içinde. Türkiye de bir şekilde müdahil. Şu an 2016’da Rusya pazarında 2015’ten daha sıkıntılı bir yılın bizi beklediğini görebiliyoruz. Ancak siyasette kısa sürelerde pek çok şey değişebiliyor, bir bakarsınız 2-3 ay sonra taraflar ortak çıkarlar etrafında bir araya gelirler ve kriz çözülür. Bizim temennimiz bu yönde.
 
İçinde bulunduğumuz dönem Rusya pazarının talep oluşturduğu bir döneme denk gelmiyor. Bu yüzden şimdilik büyük bir etki görülmedi. Ancak kriz hali bu pazarın taleplerinin yükseldiği şubat ayı sonrasına sarkarsa büyük sorunlar yaşarız.
 


Majesty Mirage Park Otel Genel Müdürü Derya Göksan:

RUSYA'NIN ALTERNATİFİ YOK

Turizmciler olarak bu durumun daha da tırmanmasını istemiyoruz. Tırmandırılırsa ne yapabileceğimizi kestiremiyorum. Çok kötü bir döneme girdik. Turizm çok etkilenecek. Önümüzdeki yılın diğer alternatiflerle kurtarılması olasılığı olmaz. Rusya Türkiye’nin ve özellikle de Antalya’nın olmazsa olmazı. Mutlaka yaşanan bu krizle alternatif pazarlar gündeme gelecek. Bana göre alternatif yok. Avrupa pazarı konuşuluyor.  Terörün olduğu bir yerde ilk önce gelmeyecek olanlar Avrupalılardır. Birinci sıra Almanlar, sonrasında İngilizler de gelmeyecek ya da gelen sayıları çok çok azalacaktır. Bu nedenden dolayı bir alternatif olduğunu ben düşünmüyorum. Dolayısıyla ivedilikle yeni bakanımızın ele alması gereken konunun bu olduğunu düşünüyorum.



Belconti Hotel Genel Müdürü Hakan Toksöz:

KISA SÜREDE ÇÖZÜLECEKTİR


Rusya krizinin geçici olduğunu düşünüyorum. Rusya ile Türkiye'nin ilişkilerinin kolay kolay bozaulacağına inanmıyorum. Bunlar karşılıklı siyasi hamleler. Rusya'nın bir takım ambargolar uygulaması kendi siyaseti açısından gerekli olabilir ama uzun süreceğine ihtimal vermiyorum. Ambargo sürerse Antalya turizmi çok ciddi anlamda yara alır ama emin olun böyle bir şans yok. En az 2015'teki kadar Rus turisti ağırlayacağımızı düşünüyorum.



Belek Beach Resort Hotel Satış ve Pazarlama Müdürü Aykan Akgün:

ANTALYA'DA KAOS YAŞANIR, AKSİYONLAR VE FİYAT SAVAŞLARI BAŞLAR


Ben de bu işin çok uzun sürmeyeceğini düşünüyorum. Rusların tatile gittiği başlıca destinasyonlar var. Bunların içinde Türkiye, Mısır, Tunus, Tayland ve Vietnam başı çekiyor. Mısır ve Tunus bitti. Türkiye'yi de bitirerek sadece Uzak Doğu'ya yönelik bir turizm hareketi olacağını düşünmüyorum. Böyle bir şey olduğunda demir perdei ülkesi imajına geri dönecektir Rusya. Halkın yarıya yakını bu tip şeylere karşı zaten. Rus ve Türk halkı birbirlerini seviyorlar. Tersi olur da düzelmezse Antaya'da büyük bir kaos olacak ve herkes Avrupa'ya hücum edecektir. Aksiyonlar ve fiyat savaşları birbirini kovalayacaktır. Öte taraftan Avrupa'nın da belli bir kapasitesi var. Yüzde 2-3 artar. Kaldı ki bu tip durumlarda Avrupa pazarında da bir düşüş beklenir. Çünkü bu tip haberlerin Avrupa'ya da yansımaları oluyor. Avrupalı insanların Türkiye yerine daha fazla tatil destinasyonu alternatifi var.


 
BETÜYAB Başkanı Cemil Uğurlu:

İLİŞKİLER DÜZELMEZSE BATARIZ


Bu durumun devam etmemesi lazım. Ederse büyük sıkıntı yaşanır. Türkiye biraz alttan alsaydı düzelecekti ama olmadı. G20'den dolayı her şeyin düzeleyeceği kanaati oluşmuştu şimdi işler bir anda değişti. Düzelmeme durumunu ağzıma dahi almak istemiyorum. Düzelmezse, Allah korusun, hepimiz batarız. Sadece turizm değil, diğer sekörlerde de büyük sıkıntılar yaşanır. Türkiye ve Rusya arasında büyük hacimli ekonomik ilişkiler var ve bu nedenle bir noktadan sonra sorunların aşılacağını düşünüyorum.





 


Bu Haber 30.11.2015 - 11:59:48 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • elif 27.02.2016 - 11:55

    bu yıl büyük sıkıntı var rabbim yardımcımız olsun

  • fransiz 06.12.2015 - 08:01

    Hazir boyle bir sorun varken turizm buyuklerimiz yuvarlak masa etrafinda onemli bir karar almalilar. Hepimizin derdi bu oteller nasil dolacak olmasi. Rusyadaki acik hangi pazarlardan kapatilir derdindeyiz. Bakanlik ve turizm yetkilileri bir karar alarak onumuzdkei 5 yil suresince ek yatak kapastesi ve yeni otel yapimina izin vermesinler. Ve bunu denetlesinler. Bunu sayet 5 yil once yapsalardi simdi Rusya acigi daha kolay kapatilirdi. Enazindan bunun gibi sorunlari dusunerek turizmin gelecegine yatirim yapilmis olur.

  • SIDELI 06.12.2015 - 09:07

    TECRUBELI OTELCI ABI.. MUSLUK CESITLENDIRECEGIZ.. PAZAR TAVSIYESI ALABILIRMIYIZ? TURIZM BAKANLIGININ VE SEKTORUN AKLININ ERMEDIGI VE KAYNAK PAZAR OLABILECEK DESTINASYONLAR NERELERI ACABA? ULKE ULKE , PAZAR PAZAR YAZABILIRSENIZ ULKE KAZANCLI CIKACAKTIR. MAC SONA ERDIKTEN SONRAKI FUTBOL YORUMCULARI GIBI KONUSMUSSUNUZ. TURKIYE"YE AIT SERVIS VE KALITE HICBIR AKDENIZ ULKESINDE YOK. TESISLERIMIZ VE SERVISIMIZ IYI. BEGENMEDIGINIZ ALL INCLUSIVE SAYESINDE DUNYA DA TOP 10 DEYIZ. AZ YOLCU GELSIN, OZ YOLCU GELSIN GIBI BIR MANTIK OLABILIR MI... HERSEYI ELESTIRIN AMA SU OLAGANUSTU DURUMDA TURK TURIZMINI SUANKI SEVIYESINE GETIREN TURIZM PROFESYONELLERINI BU SEKILDE ELESTIRMEYIN BENCE. HAKSIZLIK OLUR. HERKESIN B PLANI VE C PLANI VARDIR. OTELCI ABI.. SEN ONLINE CISIN. SENDE KOMISYONCU OLMUYORMUSUN? BEDAVAYA MI KULLANDIRIYORSUN SISTEMINI ? BEGENMEDIGINIZ OPERATORLER 90 YILLARDAN BU YANA MILYONLAR GETIRDI BU ULKEYE. ELINI TASIN ALTINA SOKAN EN BUYUK TARAFTIR OPERATORLER. TARAFSIZ OLMAYI DENEYIN DERIM. KAYIPLARIN EN AZA INDIRILMESI UMITIYLE.. SAYGILAR

  • Turizmci 01.12.2015 - 04:23

    İstanbulda son zamanlarda Apart tarzı sayısız Otel açılmıştır... bu işletmelerin ruhsatları ve işletme belgeleri yoktur... Emniyet müdürlüğüne kalan misafirlerin kimlik bilgilerini göndermiyorlar... en düşükleri 15.000 tl civarında kira ödüyorlar,çoğu kiralık giriyorlar bu sektöre... kiralarını karşılamak için fiyatlarını müthiş derecede kırıyorlar... kiralarını ödeyemedikleri için sürekli el değiştiriyorlar... ucuz fiyat politikası uygulayıp sadece kiraya çalışıp ayakta kalmak istedikleri için kalitelerini de uzun zamanda müthiş derecede düşürüyorlar... ve tadilat yapmak için gerekli amortismanı ayıramıyorlar Turizmdeki en büyük sorun benim görüşüme göre budur... Örnek vermek gerekirse, gelen Misafir sayısı 100 ise mevcut oda sayısı şu anda 300 civarı ve bu fazlalık kaçak otellerden kaynaklanıyor... yaşadığımız bu krizde denetleme denen mekanizma çalışsa bu işi layıkıyla yapan ruhsatı olan işletmeler en azında ayakta kalırlar... Rusya krizi şimdi başlamadı... Rusya Ukrayna Çatışmasından sonra Rus Misafirlerimizde düşüş başladı çok iptaller oldu... şimdi de hiç rezervasyon almıyoruz... ve Apartlar müthiş fiyat kırdıkları içinde iş yapamıyoruz... ve bazı büyük firmalar otelleri pazarlamak için ruhsat istemiyorlar...çoğu otel misafirlere satışlarını internet kanallarından yaptıkları için,internet siteleri eğer satış ve pazarlama için ruhsat isterlerse en azından kaçak otellerin önü kesilmiş olur ve sektörde bu işi layıkıyla yapanlar ayakta kalmış olurlar... bu iş için Turizm Bakanlığı,Türsab,Emniyet Genel Müdürlüğü neden konuyla ilgilenmiyor... Saygılarımla

  • otelci 07 01.12.2015 - 12:27

    Sn. tecrübeli otelci, biz boşa konuşuyoruz, tur operatörü dediğimiz kişiler aslında birer emlak komisyoncusu gibi hazıra alışmış elini taşın altına koymayan firmalar neticede.. Tek çözüm operatörlerden arınıp online booking ile kendi gemimizi yüzdürmektir. Devlet destek verecekse otelciye online satış için destek versin, operatöre verilen destek turizme birşey katmaz, takke düştü kel göründü işte.

  • Tecrübeli otelci 01.12.2015 - 08:09

    Takke düştü kel göründü.Herşey ne kadar kolaydı değilmi ? Nasıl olsa koca bir ülke vardı herşey dahil sistemle gelen. Herşeyde sadece günü kurtarmaya çalışmaya devam edin ve alternatif bir pazara yönelmeyin ondan sonra da battık mahvolduk demeye başlayın. Yarın çok güvendiğiniz Arap ülkelerinde de ciddi bir savaş veya kriz çıktığında durumu nasıl idare edeceksiniz ? Neden sadece musluk akarken doldurmayı düşünüp de bu muslukların sayısını ve çeşitlerini arttırmak yoluna gitmiyorsunuz ? Otel sahiplerinin çok sevdiği satış kökenli Genel müdür"ler nerede ? Hadi kurtarsınlar sizi bu krizden şimdi.Otel sahiplerinin anlı şanlı turizm koordinatörleri nerede ? Planları varmı ? Daha önce bir kriz planı oluşturdularmı ? Bence kimse ağlayıp sızlamasın.İşte size dip"ten çıkış için fırsat.Belki 5 sene zorlanacaksınız ve yatırımlar karşılığını alamayacak ve aldığınız kredileri ödeyemeyeceksiniz.İşte bu da bir arınma ve temizlenme fırsatı. Şöyle derin bir nefes alın.Yeni ve uzun vadeli ayağı yere sağlam basan planlar yapın ve o PAX dediğiniz zımbırtı yerine kalite ve nitelik yaratacak yeni , doğru fiyatlı ve düzgün bir strateji geliştirin. Tavsiyem bu.Acı ve zor bir egzersiz ama becerebilirseniz uzun vadede gerçek bir turizm ülkesi olursunuz ve Turizm"i derme çatma değil de olması gerektiği gibi pazarlar ve yönetirsiniz.Tabii söylediklerimden alınıp aşırı gururunuza yenik düşüp öfkelenerek vakit kaybetmezseniz.(Bunu genelde mısırlılar yapar ek olarak ta bilgi vereyim size.Onların da hali ortada o yüzden yapmamanızı tavsiye ederim) Söylediklerimden hem ülke kazançlı çıkar , hem turistler hem de bu sektörün tüm bileşenleri.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.